Naziv podjetja
Prosim pomoč pri vejici v naslednjem stavku:
Ugotavljanje prednosti in slabosti podjetja Ključek Damjana Koglič s. p.
Kako je z vejico v imenu podjetja? Uradno imajo napisano brez vejice med besedo ključek in Damjana, ali potem tako pustimo?
Kako pa je v primeru, ko se s. p. pojavi na koncu stavka – potem dodamo še eno piko ali pustimo samo s. p.
Hvala!
Hja, to je pa večno vprašanje, odgovora – vsaj pametnega – pa ni. Načeloma bi vejica morala biti, ampak pri registraciji na Ajpesu je živa umetnost v tem delu naziva dobiti vejico. Še meni je ni uspelo. 🙂
Nekateri lektorji prakticirajo tako, da “popravljajo” nazive podjetij, tako usmerja tudi pravopis: npr. vejica pred s. p., d. o. o., d. d. ipd., ob tem je treba upoštevati še presledke v takih krajšavah (za vsako piko), tudi jaz tako prakticiram, ampak le takrat, kadar je vsebina pisanja pomembnejša od naziva podjetja. Sliši se čudno, ampak niti ni. Če govorimo, da v lesni industriji prevladujejo ta in ta podjetja, brez zadržka vpišem vejice in vtipkam presledke.
Če pa gre za letno poročilo tega in tega podjetja, najmanjši poseg v naziv podjetja ni upravičen niti dovoljen. Npr. Letno poročilo Podjetja d.o.o. se lahko piše izključno tako in nikakor drugače, sicer se lahko oporeka, da gre za drugo podjetje. Se strinjam, to je prej kot ne iskanje mišje dlake, ampak ko se kje kaj zatakne, so lahko zadeve sila resne. In kar je najpomembnejše: take lektorske popravke ti bo očital še naročnik in se bosta sporekla zaradi cene in/ali plačila. Je vredno? Po mojem mnenju ne.