Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis navzočiti

navzočiti

sem se nažalost tudi jaz znašla v kočljivi situaciji, kar se tiče slovenščine in sicer gre za uporabo izraza navzočil (gre za ukaz in bi moral biti glagol, vendar kolikor vem navzočil ni pravilna oblika, ampak je biti navzoč? Ali bi bila kaka sopomenka bolj pravilna (prisostvovati – verjetno isto)?
Hvala za pomoč in lp

Zgleda, da je moderatorka na dopustu, zato se bom kar ojunačila in povedala svoje mnenje. Iz česarkoli ne moreš narediti glagola. Pišeš, da bi moral biti glagol, ampak navzoč pač ni glagol. Iz biti navzoč lahko postaviš velelnik bodi navzoč! ali pa manjaš izraz v npr. prisostvovati, prisostvuj!
Ideja pa mi je zelo smešna, pomislila sem na biti sit – sitnari! biti priden – pridi! in biti zdrav – zdravi!

Se strinjam z nastjo, iz vseh besed pač ni mogoče narediti enobesednega glagola, za ta velelnik bo treba uporabiti drugo besedo/besedno zvezo: pridruži se, pridi, udeleži se itd.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close