Najdi forum

Splash Forum Avto.Over.Net Avtomobilizem NAVOR???

NAVOR???

Vidim, da vas je veliko tu, ki se spoznate na avtomobilske zadeve. Žal pa ni pri vseh tako. Pred kratkim sem opravila vozniški izpit in se vedno bolj zanimam za avtomobile in prebiram avtokataloge.
Prosim vas, če mi lahko nekdo na kratko in po domače razloži, kaj je to navor. V katalogih piše navor in neka številka, 125 napr.pri drugem pa le 75. Kaj sploh to pomeni?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Pri avtomobilih je med tehničnimi podatki o vozilu pogosto podan podatek o navoru. Za zgled vzemimo navor npr. 285 Nm pri 1950 vrtljajih na minuto. Kaj to praktično pomeni in zakaj so podani še vrtljaji?

Navor 285 Nm pomeni, da bi en meter dolga ročica, pritrjena prečno na motorno gred, ustvarjala silo 285 N, kar približno ustreza teži mase 30 kg. V resnici so ročice na ojnici motorja približno dvajsetkrat manjše, sila pa dvajsetkrat večja. Takole na prste lahko ocenimo, da eksplozija mešanice bencinskih ali dizelskih hlapov potisne bat v valju z enako silo, kot bi ga nanj obešena 600-kilogramska utež.

Za razliko od elektromotorjev, pri katerih je navor praktično neodvisen od frekvence, s katero se motor vrti – pri njih bi prej opisan »poskus« z merjenjem sile na osi motorja lahko tudi res izvedli – pri motorjih z notranjim izgorevanjem ni tako, ampak obstaja neko optimalno območje vrtljajev, pri katerih je navor največji. Pri nižjih vrtljajih so eksplozije v valjih preveč poredko, čas, v katerem se motor vrti le zaradi vztrajnosti, pa predolg, pri višjih pa postane problem dovolj hitro odvajanje izgorenih plinov in dovajanje sveže mešanice (pri še višjih bi seveda naleteli na meje mehanske trdnosti gibljivih kovinskih delov). Pri dizelskih motorjih – zgornji podatek je verjetno za enega teh – je optimalno območje pri nekoliko nižjih obratih kot pri bencinskih. Ker je produkt navora in kotne hitrosti moč motorja P = M ω, lahko iz podane krivulje navora izračunamo tudi krivuljo odvisnosti moči motorja od števila obratov

Vzeto iz prakse, večji kot ima avto navor, manj je treba treba prestavljat v nižjo prestavo , manj je problemov pri speljevanju in klancih…

zgleden opis, @drrr – kot ddr.

Moj je samo zadnji stavek, ostalo je Wikipedia. Iz prekse že vem kaj je navor, ko sem pa bral tole, sem se pa še nekaj pametnega naučil, hehe..

Mislim, da Barica sedaj ve toliko kot prej.

Opis je preveč tehničen in za večino neuporaben, ker ne veš kaj bi si s tem počel pri avtomobilu.
Edino kaj je uporabnega je komentar na koncu.

Ma se mi je zdelo čudno in skoraj neverjetno, da bi znal DRRR enkrat nekaj strokovnega in ali intelektualnega napisati:)

Hvala k… da nisem sposoben iz glave kaj takega napisat, kaj šele povedat. Bi takoj izpadel budalo.Pa ne da imajo-te babe rade intelektualce…? Glupe že ne. Intelektualke pa vemo kakšen kaliber so…

Ma zakaj tako napadate človeka??? Saj je dobro napisal oziroma, če že tako hočete prepisal, kar me je zanimalo. Sedaj mi je jasno zakaj se gre!
Lahko bi to tudi sama storila in poiskala, a se mi je zdelo bolje, da vprašam na forumu “v živo.”

Hvala lepa in malo več potrpljenja prosim. Zunaj je deževno vreme in “HITITE POČASI!!!”

LP!

New Report

Close