Naval pelatov
Pobrskala sem po starih postih pa nisem nič zasledila, ali je bila že kdaj debata o vlaganju pelatov v kozarec. Mi imamo letos pravi naval pelatov in bi jih rada nekaj vložila. Ima katera dober recept? Kaj pa kuhan vložen fižol v kozarcih? Ne vem ali samo meni letos tako dobro dela zelenjava ali tudi vam. Ji verjetno paša to nestalno vreme. Danes tukaj pa že žge.
LP iz Goriške
T.
Hej, prav za pelate ni v moji knjigi nicesar, je pa opis za (glej recept).
Mogoce ti bo v pomoc. Mislim pa, da bi tudi v slani vodi in pasterizirano bilo v redu. Ta recept je s kisom. Mogoce bos dobila se kaj.
V Dalmaciji pa pelate tudi susijo. Prerezejo jih na polovicke, razprostrejo po deski in posolijo. da sol potegne sok( za hitrjse susenje).Potem pa posusijo do konca. Videla sem tudi cele nataknjene na nitke in na zrak.
Drobni paradizniki v kisu
1 kg oaradiznikov, picel liter milega kisa, 2 do 3 xlice sladkorja, malo rozmarina, timijana, lovorov list, nekaj klinckov in kolesce hrena
Lepe trde paradiznike veckrat prebodemo z zobotrbcem. Zlozimo jih na gosto v kozarce ali v lonven lonec. Kis z disavnicami dobro prekuhamo, ga ohladimo in zlijemo na paradiznik. Cez dva dni kis odlijemo, ga prevremo, ohladimo in ponovno vlijemo nazaj. To ponovimo se enkrat cez 48 ur.
To je vse. Zdi se mi malo pomanjkljivo. Verjetno to potem s tekocino vred shranimo na hladnem.
Sem staknila se en recept v hrvaski kuharici.
Dobro dozorele, trde, manjse paradiznike prebodemo z zobotrbcem na vec mestih, da ne bi pri steriliziranju popokale. Na tesno jih zlozimo v kozarce, prelijemo s slano vodo in steriliziramo 40 minut pri 90 stopinjah celzija(skoraj pri vretju vode).
Jaz pelate pa kar v zamrzovalnik zlozim.
Recept za fizol v strocju sem vceraj napisala pod post z enakim imenom.
V tej hrvaski knjigi pa pise podobno, samo da ni zraven salotk.
Uspeha pri delu in lep dan Babi
Hej! Seveda lahko vse pasteriziramo v pecici.
Pasteriziranje v pecici
Kozarci za pasteriziranje v pecici morajo biti vsi enake velikosti in oblike.
Preden jih zaprte damo v pecico, jo segrejemo na 180 stopinj.
V plitev pekac damo za 1 cm vode, potem razvrstimo kozarce, ki se ne smejo dotikati med seboj niti sten pecice.Cez poveznemo slozen vlazen prtic ( jaz kar casopis – zaradi pokrovckov).
Po 45 minutah se zacnejo v kozarcih dvigati mehurcki. Temperaturo znizamo na 150 stopinj. Tedaj se sele zacne proces pasterizacije, ki traja tako dolgo, kot pravijo recepti za posamezno zelenjavo ali sadje.
Deset minut pred omenjenim casom, pecico izkljucimo in pustimo kozarce v njej pri zaprtih vratcih. Proces se traja.
Ko je koncano, odpremo pecico in hladima v njej se cetrt ure. Ptem vzamemo kozarce in jih zunaj ohlajamo. Postopek ohlajanja pospesimo, ce damo najprej kozarce v toplo vodo, nato pa vedno v hladnejso vodo.
Ne, tisti fizol v strocju je samo za solato. Za tak za v minestro ali prilogo bi
jaz delala kot paradiznike.
Jaz kislih shrankov nimam rada, zato tudi ne vlagam.
To je vse, kar ti lahko posredujem iz svoje knjige. Je pa zelo natancna za vse posebej glede na velikost kozarcev, sirino, cas ….
Lp Babi
Pozdravljena! Jaz sem lani pelate vložila v kis in mi niso bili všeč. Nekaj pa sem jih malo pokuhala, odstranila olup in zložila v vrečke. Zraven sem dodala še malo kuhane spasirane mezge in zaprla. Ti ne zavzamejo veliko prostora. Mogoče bi se držali tako tudi, če bi vroče polnil v kozarce. So zelo vredu za na pico, pa tudi za drugo kuhanje. Nekaj sem dala očiščenih vendar surovih v skrinjo. Ti pa mi niso bili všeč. Spremenijo okus.
Sveži so zelo dobri polnjeni, kot paprike. Ko delam polnjeno papriko dam vedno zraven tudi polnjene pelate. Veliko uspeha in LP.
Forum je zaprt za komentiranje.