Nateg na kvadrat ali običajna praksa?
Pozdravljeni!
Ne bom izgubljal besed, ker trenutno nimam preveč časa, vendar vam bom vseeno napisal zgodbo o ljudeh, ki sami dobro vedo, da nategujejo(sploh neizkušene in sveže pečene podjetnike), pa vendar tega ne bodo nikoli priznali in jim po vsej verjetnosti to nebo mogel nihče nikoli dokazati. Pa vendar…
V februarju, pri svojih rosnih 20ih letih, sem odpiral podjetje, natančnejše s.p. za izdelavo, oblikovanje in programiranje spletnih strani, izdelavo zahtevnejših spletnih aplikacij in oblikovanje celostnih grafičnih podob. Kot vsak, sem tudi jaz moral urediti računovodski servis in najprej sem seveda poklical vse računovodske servise v okolici svojega doma. Najbližji mi je bil računovodski servis xxx(naj za začetek ostane neznan) zato sem najprej zavrtel njihovo številko. Prijazen glas gospe yyy me je takoj spodbudno nagovoril. Preko telefona sem vprašal za ceno storitev in mi je ni hotela izdati, me pa je prijazno povabila, naj se kar oglasim čez pol ure in mi bo vse razložila.
Ker je takrat tudi moj prijatelj želel odpreti podjetje sem ga vzel s sabo. Obiskala sva jo in takoj ko sem vstopil v njeno pisarno mi je zazvonil mobitel. Opravičil sem se in šel ven telefonirat, ta čas pa je gospa yyy že govorila z mojim prijateljem. Po 10ih minutah sem tudi sam vstopil v pisarno in še naslednjih 10 minut smo se pogovarjali, vendar sem ceno izvedel šele na koncu. Zdela se mi je prekleto zasoljena in naj vam povem sedaj ko se bolje spoznam na to… bila je natanko 2x višja od povprečnega računovodskega servisa(kljub temu da mesečno napišem le 5 do 10 računov).
Zadnjih 5 do 10 minut pa smo se pogovarjali še o spletnih straneh. Dejala je, da ima takoj projekt zame in da se bova dogovorila za sodelovanje. Razložil sem ji nekaj stvari, ji povedal kaj potrebuje, kaj ji lahko nudim, kakšne so cene in roki izdelav. Skratka vse lepo in prav. Rekla mi je, da naj ji preko e-pošte pošljem reference in da se bova zmenila.
Ko sem prišel domov, sem ji najprej poslal reference in ji vse dodabra razložil še v e-mailu vendar po nekaj dneh odgovora, oziroma kakšrnega koli odziva od nje ni bilo, zato sem jo poklical in prašal kako in kaj. Opravičila se mi je češ da ima veliko dela in da je spregledala pošto. Pozvala me je, da naj še enkrat pošljem in tudi sem, v istem trenutku.
Dobil sem nek hiter odgovor, da se bomo sestali vendar, da zdaj nima časa in da naj jo pokličem na nek datum, ki mi ga je dala.
Čez nekaj tednov, še pred datumom pa me je poklicala in vprašala, kdaj bom prišel uredit računovodstvo. Povedal sem ji, da sem ga že uredil drugod, kjer je za 50% cenejši in sva se poslovila.
Čez 2 dni sem prejel račun! In sicer: “Svetovanje iz računovodsko finančnih predpisov pred odprtjem s.p – količina: 1 kpl – cena: 78 EUR”. Zelo sem se začudil. Ni mi bilo jasno, čemu račun, če pa sem šel vprašat samo za ceno. Niti je nisem prosil, da mi svetuje o čemerkoli(ker sem itak imel plačanega svetovalca), saj je o tem sama začela govoriti, ceno pa je prihranila za konec. Poleg tega me v času pogovora 10 minut sploh ni bilo zraven, in še to, da sem tudi jaz njej 10 minut svetoval. In še to, podpisal nisem ničesar, sklenili nismo nikakršrnega dogovora, ne pisnega ne ustnega, niti nisem podpisal nobene naročilnice ali sploh kakršnega koli papirja, med pogovorom in pred pogovorom ni povedala, da se to plača, poleg tega pa me je hotla zavesti, češ, da bom imel takoj delo za njo.
Prišel je omenjeni datum, da jo pokličem za sestanek zaradi spletne strain in to sem tudi storil in takrat je imela baje ogromno dela z bilancami in je dejala, da se slišimo v aprilu. Ko jo je sodelavec v aprilu poklical je vsa zbegana nekaj momljala in takoj sva vedela, da naju vleče za nos. Iz tega torej ni bilo nič in takoj sem vedel, da me zavaja in nateguje.
Odločil sem se, da računa ne poravnam in pozabil na grenko izkušnjo. Zdaj po pol leta pa mi je poslala opomin, češ da ji dolgujem znesek računa, ki ni poravnan in da naj nemudoma nakažem denar.
Poklical sem prijatelja in sva šla lepo v njeno pisarno, kjer sva naletela na povsem gluha ušesa. Izmenjali smo si par glasnih besed in ko sem ji omenil, da sem ji tudi jaz svetoval, je rekla, da ji te podatki, ki sem jih ji povedal in poslal po e-pošti, nič niso pomagali, ker ko bo dala nekomu delat stran ga ne bo nič spraševala ampak mu bo pustila proste roke, da sam naredi kako misli. Huh, da ji moji podatki niso nič povedali… Konec koncev, kaj mene briga kaj so njej pomagali? Zanimalo jo je in povedal sem ji, mene pa ni zanimalo “Svetovanje iz računovodsko finančnih predpisov pred odprtjem s.p.” pa mi je vseeno povedala in še nasilo računala.
Je pa res, da računa nisem uradno zavrnil v 8ih dneh in imam sedaj namen to narediti z opominom in če ji zadeva ne zadostuje, se bova gotovo srečala na sodišču, ker sem trdno prepričan, da imam prav in da me kljub temu da sem mlad ne bo nihče nategoval.
Sam vem kaj je trdo in pošteno delo. Velikokrat naredim več kot stranke želijo, zapravim precej dni(!), za dodatne izboljšave, ki jih nikomur ne računam, zato se mi še posebej ne zdi pošteno tovrstno nategovanje. Pa saj ni problem v 80ih EUR. Problem je v principu, v odnosu, pa čeprav ima po pravni poti gotovo prav, pa čeprav niti n eve koliko časa je porabila zame in si niti ni zapisala. Niti dneva ne ve, kdaj sem bil pri njej, … nič, samo to kdaj je napisala račun.
Torej to je to, kaj se bo zgodilo vam bom še sporočil… Prisegam pa, da ne bom popustil in da se bom boril za pravičnost.
Zanima pa me, kakšne so pravzaprav možnosti in mene in nje, kakšni so scenariji, je njen odnos upravičen, kaj sem jaz storil narobe in kaj še lahko naredim. Skratka, vaše mnenje.
p.s.: Če koga zanima kater računovodski servis je to, pa mu bom z veseljem povedal, saj če ima gospa yyy čisto vest, jo nima kaj srbeti. In če to berete gospa, vi že veste katera, upam, da se malo zamislite, kako “vi od tega živite”, kot ste rekli. Mislim, da je zelo sramotno, da mlade ljudi, ki še nimajo toliko izkušenj na tak način poskušate obrati, ker sem prepričan, da če bi bil jaz starejši in že uveljavljen podjetnik, bi še prosila, da bi sodelovali, kaj šele da bi mi poslala račun…
Kaj pa vi mislite?
Ja zanimiva zgodba, samo glede na to da ste navedli, da vas je povabila na razgovor, je meni tak razgovor samo svetovanje. Če cene ne pove po telefonu, je to prodajanje svoje storitve. In tako kot vi svoje prodajate in svetujete komu, ki se kasneje ne odloči za vas, tako jih je ona vam. To se za male stvari ne zaračunava. Še tisti ki delajo obširne predračune tega vsi ne zaračunavajo. Koliko dokumentacije in denarja gre za en javni razpis- pa je samo eden izbran, stroškov pa ne povrnejo nikomur. V vsakem poslu je treba marsikaj narediti zastonj, da se vsaj kakšen posel pridobi.
Glede računa pa ne vem, mogoče ji ga pa lahko izstavite še vi, za svetovanje in urejejanje strani?? 😉
Hvala za opozorilo, da bodo ostali, ki pričnejo z dejavnostjo vedeli, kaj se jim lahko zgodi. A z navedeno gospo, bosta žal morala urediti sama. Jaz bi se verjetno pustila tožit, če nima nobenega podpisa ali naročila iz vaš strani. Samo to je samo moje mnenje.
LP
Seveda je to prodajanje svoje storitve, samo problem je v tem, da je to nasilno prodajanje nekomu, ki v začetku sploh ne ve, da bo moral to plačati.
Seveda, marsikaj je potrebno narediti zastonj.
No, precej hudomušno je da bi sedaj jaz tudi izstavil račun nazaj in sem ji tudi to predlagal, vendar mislim, da bi to še bolj spodžgalo in nakoncu bi en drugega tožila. To pa ni moj namen, ker poleg velike količine dela, ki ga imam nimam niti časa in niti namena zgubljat živce po sodiščih.
In če nima nič srčne kulture(pravno gledano ni nikjer nobene morale – morilca zagovarjajo, češ da je neprišteven, itd.), potem se bom pač pustil tožit, opomin pa bom seveda zavrnil.
Sicer pa, ji more zelo slabo cveteti posel, da se bo spuščala v tožbo za 78 EUR.
Mi je kratko malo vseeno. Bom pa svojo izkušnjo še naprej napisal na vaš forum.
LP
OK no problema, vi kar sporočite kako bosta rešila. Me prav zanima.
Mogoče še ena ideja, če imate kakšnega znanca pravnika, ga povprašajte za koliko bi vam spisal en dopis z njegovo glavo- pa seveda tisto kar on misli o celotni zadevi. Mogoče vam da kakšno dobro idejo. Kaj več bi bilo pa za teh 78 eur škoda delat, ker boste imeli več stroškov.
Pa srečno
Forum je zaprt za komentiranje.