Nateg delodajalca – ne plačuje prispevkov
Ne vem, a smo že kje o tem govorili, ampak me zanima, kolikim od vas se je to zgodilo.
Mene je delodajalec nategoval več kot leto dni in mi ni plačal prispevkov, na koncu koncev…. in zaradi tega sploh nisem bila upravičena dati odpoved, ker so prispevki nekaj, kar gre v državno blagajno, ne meni direktno…
Poleg tega pa naj povem, da mi nihče noče (več) dati podatka, ali so bili prispevki končno plačani ali ne.
In bom šele, ko bom šla v penzijo, izvedela, kaj je z mojo delovno dobo. (razen, če bom fajn zatežila na Davčni)
Tip je zafural firmo, odtujil 14 mio sit… itd.
Mojemu očetu se je pred leti. Na zavodu so mu našli to službo, jo je moral sprejeti. Pol leta je delal tam in je samo enkrat dobil plačo, pa še to je bila neka mizerija, kot bi zdaj dobil 200 evrov. In ko je na koncu ugotovil, da mu sploh ni plačeval prispevkov. Je šel na delovno sodišče ali kam in je naletel na enega res dobrega inšpektorja tam. Je ta poklical delodajalca in mu je rekel, naj raje plača prispevke, drugače bo prišla inšpekcija in bodo našli še kaj drugega, potem bo plačeval pa kazni. Na zavodu pa, ki so ga poslali tja v službo, njih se pa to ne tiče, so povedali.
pozanimaj se še na Zavodu za zdravstvo in Pokojninskem, sicer pa ti ostane delovna inšpekcija, pa davčna.
lahko se obrneš uradno – z dopisom PRIPOROČENIM in opišeš svojo situacijo ter prosiš za povratno informacijo, ter upaš da ti odgovorijo.
Po zakonu ti kot zaposlena pri drugemu, na davčnem ne boš dobila uradne informacije, poiskusit pa ni greh, zgubit nimaš kaj
glede na to, da so delodajalci zdaj oddajali kontrolne podatke za dohodnino, si morala tudi dobiti izpis teh izplačanih dohodkov.
Srečno
z osebnim dokumentom prideš na šalter matične evidence na ZPIZU in izveš podatek o tem, če si prijavljen v zavarovanje
sicer je pa delodajalec dolžan delavca prijaviti v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno in zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in mu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela.
Če si zaposlen ti potrdi kartico ne glede na to če niso prispevki plačani. Važno, d asi prijavljen v zavarovanje. Oziroma potrdi še 8 dni potem ko si odjavljen.
Če si samozaposlen pa kartice ne potrdi, ker gre za drugačen sistem zavarovanja.
Hec pa je, da ZZZS sploh nima poimenskih seznamov za koga je plačano in za koga ni. SPIZ dobi poimenske sezname 1 x na leto ( do 30.04 za preteklo leto ) sicer pa imajo samo seznam podjetij- plačnikov in neplačnikov. Pravtako dobi poimenski sezam tudi DURS 1 x na leto 8 dohodnina ) sicer pa samo skupni znesek prispevkov od delodajalca.
Forum je zaprt za komentiranje.