Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nateg delodajalca – ne plačuje prispevkov

Nateg delodajalca – ne plačuje prispevkov

Ne vem, a smo že kje o tem govorili, ampak me zanima, kolikim od vas se je to zgodilo.

Mene je delodajalec nategoval več kot leto dni in mi ni plačal prispevkov, na koncu koncev…. in zaradi tega sploh nisem bila upravičena dati odpoved, ker so prispevki nekaj, kar gre v državno blagajno, ne meni direktno…

Poleg tega pa naj povem, da mi nihče noče (več) dati podatka, ali so bili prispevki končno plačani ali ne.

In bom šele, ko bom šla v penzijo, izvedela, kaj je z mojo delovno dobo. (razen, če bom fajn zatežila na Davčni)
Tip je zafural firmo, odtujil 14 mio sit… itd.

_ * _ * _ * _* _* _ * Itak se vedno zgodi drugače, kot pričakujem :)

Mojemu očetu se je pred leti. Na zavodu so mu našli to službo, jo je moral sprejeti. Pol leta je delal tam in je samo enkrat dobil plačo, pa še to je bila neka mizerija, kot bi zdaj dobil 200 evrov. In ko je na koncu ugotovil, da mu sploh ni plačeval prispevkov. Je šel na delovno sodišče ali kam in je naletel na enega res dobrega inšpektorja tam. Je ta poklical delodajalca in mu je rekel, naj raje plača prispevke, drugače bo prišla inšpekcija in bodo našli še kaj drugega, potem bo plačeval pa kazni. Na zavodu pa, ki so ga poslali tja v službo, njih se pa to ne tiče, so povedali.

Aham, fajn :(. Ah jej. Ja, bi morala tud jest na delovno sodišče, ma se mi sedaj, ko sem noseča res ne da še s tem ukvarjat.

Mi je pa smiselno načet to debato, bo morda kdo bolj pozoren na to…

Ko se ti zgodi takšna krivica, vidiš, da od pravne države ni nič, da vsak lahko dela, kar hoče. In si dejansko odvisen od dobre volje posameznikov. Če moj oče ne bi naletel na tega človeka, bi se lahko pod nosom obrisal za plačane prispevke.

Jap,… je imel srečo,res.

Zanima me, kako ugotoviti ali se prispevki res plačujejo?

Če imate srečo in poznate ljudi iz računovodstva, je najenostavneje vprašati njih.
Za prispevke za zdravstvo naj bi se videlo, če je možno potrditi zdravstveno kartico, DURS in ZPIZ pa sta zelo neradodarna s podatki.

LP!

pozanimaj se še na Zavodu za zdravstvo in Pokojninskem, sicer pa ti ostane delovna inšpekcija, pa davčna.
lahko se obrneš uradno – z dopisom PRIPOROČENIM in opišeš svojo situacijo ter prosiš za povratno informacijo, ter upaš da ti odgovorijo.
Po zakonu ti kot zaposlena pri drugemu, na davčnem ne boš dobila uradne informacije, poiskusit pa ni greh, zgubit nimaš kaj

glede na to, da so delodajalci zdaj oddajali kontrolne podatke za dohodnino, si morala tudi dobiti izpis teh izplačanih dohodkov.
Srečno

Po zakonu so ti dolžni dati potrdilo o plačanih prispevkih 1 x na leto. Običajno se to naredi do 30. aprila ko se oddajoa poročilo M4/M8 na SPIZ.

z osebnim dokumentom prideš na šalter matične evidence na ZPIZU in izveš podatek o tem, če si prijavljen v zavarovanje

sicer je pa delodajalec dolžan delavca prijaviti v obvezno pokojninsko, invalidsko, zdravstveno in zavarovanje za primer brezposelnosti v skladu s posebnimi predpisi in mu izročiti fotokopijo prijave v 15 dneh od nastopa dela.

Kdo?
Meni je Davčna dala na začetku pisno potrdilo, da niso plačani. V nadaljevanju, po spremembi naslova in tako tudi davčnega urada, pa ne več, češ, da po novem zakonu (?) ne dajajo več teh informacij??

Ne bom trdila za prmej, ampak biti prijavljen na zpizu in plačevati prispevke, ni isto.

Ne, meni je kartico vseeno potrdilo. Ko sem vprašala na zpisu, mi je rekla, da je pri nas na srečo tako, da tudi če prispevki niso plačani, imamo krito ozadje v smislu obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kartico potrdi kljub neplačanim prispoevkom, ker delavec ni nič kriv. Je pa blokirana kartica od delodajalca, če je dolžan svoje ali tvoje prispevke.

Najlepše se zahvaljujem za te informacije. Hvala!

Kdo?
Meni je Davčna dala na začetku pisno potrdilo, da niso plačani. V nadaljevanju, po spremembi naslova in tako tudi davčnega urada, pa ne več, češ, da po novem zakonu (?) ne dajajo več teh informacij??[/quote]

Delodajalec oziroma računovdstvo delodajalca.

Če si zaposlen ti potrdi kartico ne glede na to če niso prispevki plačani. Važno, d asi prijavljen v zavarovanje. Oziroma potrdi še 8 dni potem ko si odjavljen.
Če si samozaposlen pa kartice ne potrdi, ker gre za drugačen sistem zavarovanja.

Hec pa je, da ZZZS sploh nima poimenskih seznamov za koga je plačano in za koga ni. SPIZ dobi poimenske sezname 1 x na leto ( do 30.04 za preteklo leto ) sicer pa imajo samo seznam podjetij- plačnikov in neplačnikov. Pravtako dobi poimenski sezam tudi DURS 1 x na leto 8 dohodnina ) sicer pa samo skupni znesek prispevkov od delodajalca.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close