Nasveti za Toskano
Čez slab teden se za 8 dni odpravljamo v Toskano v eno vasico v apartma. Nekaj stvari že imam zabeležene, da jih je nujno videt, rada pa bi še kakšen nasvet, kaj se še splača videti, doživeti …
Tam bomo skupaj s štiriletnim otrokom, zato bi naj bile naše dejavnosti tudi njemu prilagojene.
Zanima me tudi, ali so tam kje kake toplice, terme, kjer bi se dalo kopati.
Kakšne so kaj plaže? Zdaj bo verjetno že premrzlo, da bi namočili svoje tazadnje?
Zanimajo me tudi Cinque terre – tja naj bi se šlo samo z javnimi prevozi. Mi lahko kdo razloži, kako to poteka?
Kako je kaj s cenami bencina in cestnin v Italiji? In s cenami hrane, tudi v gostilnah?
Za vsak podatek bom vesela.
V petek so namakali noge v Italiji, nekaj pogumnih se je tudi kopalo. Voda nekje 22 st. – podatek od enega od petkovih izletnikov.
S 4 letnikom spotoma še v Gardaland, če vas to seveda mika. Drugače pa ne vem kaj imaš že zabeleženo. Terme tam so in sicer malo ven iz Firenc – Monte Cantini. Za te vem, lahko da so še druge.
Cinque terre – še nisem bila, baje pa da je speljana železnica. Verjetno ne bo problema, saj je ponavadi vse dobro organizirano.
Zanimivi kraji, če nimaš zabeležo: Volterra, San gi Mignano (ali kako se že napiše), Pisa, Lucca, Firence, pa verjetno za to klasiko tako veš. Sicer pa se v vsakem kraju ustaviš na turist biro, ponavadi dobiš še zastonj karto mesta in tam povejo vse.
Hrana v gostilni draga, plačajo se tudi pogrinjki, bencin malo več kot pri nas (ne pa občutno), cestnine so zmerne oz. normalne, tako da to ti ni treba skrbet. Trgovine isto kot pri nas ali pa še kaj ceneje – iskat velike nakupovalne centre in tam nakupovat in se prehranjevat, tam ni bilo treba plačat pogrinjkov, ker je samopostrežno.
Malo se mi že mudi in kaj več se trenutno ne spomnim, je že nekaj časa kar smo bili tam. Je pa super izlet, pa še toplo je sedaj tam (za namočit tazadnjo ne bo, za kratke rokave pa bo). Lepo se imejte
Malce popravljam: Terme Montecatini in San Gimignano (tole zadnje luškano za videt). Bolj kot Firence, čeprav tud te niso za spustit, je meni všeč Siena. Malo si poglejte, je vse na internetu, tud tule na forumu je blo že veliko govora o tem. Meni je krasno že se samo malo peljat po tistih toskanskih gričkih…
Za kopat pa najbrž ne bo več. In tudi v Gardaland jaz ne bi šla na tej poti, imate v Toskani čez in čez stvari za pogledat. V Gardaland pa raje enkrat posebej izlet za par dni v tisti konec. Italija je itak cela krasna, kamorkoli že greš.
Se kar pridružujem mnenju predhodnikov. Vse zgoraj našteto si je vredno pogledati. Žal je 8 dni precej malo za vse omenjeno. Predlagam, da narediš malo selekcije.
Plaže so pa večinoma peščene (npr. Marina di Pisa malo južno od Pise).
Če te zanima kako je v Cinque Terrah, si pa lahko na spodnji povezavi prebereš moje vtise o letošnjem spomladanskem izletu v tiste konce: http://photo-blogging.blogspot.com/search/label/Cinque%20Terre
Uživaj!
Predlagam nekaj alternativ:
– Arezzo (vsak prvi vikend v mesecu je cudovit sejem antikvitet, kjer se stojnice vlecejo cez cel “centro storico”; na glavni piazzi pa ti v delikatesnici naredijo cudovit sendvic s finocchiono)
– Volterra
– Siena
– Orvieto (malo mestece, cudovita cerkev)
Po mojem mnenju je prekrasen tudi J Toskane, kamor pa Slovenci ne zahajamo prav pogosto: Sorano, Suvana, Pitigliano (Maremma). Ta del je tudi bistveno manj obljuden turisticno. Sorano je npr vasica z nekaj sto prebivalci, jedro mesta je zasciteno, ima eno gostilnico, dve kafeteriji, mesnico in zelenjadnico. Centro storico je cudovit. Jemlje sapo. Ogled trdnjave (zal na voljo samo v ita) ti vzame sapo, prav tako torta di ricotta pri Mariu (bar na piazzi).
Sicer pa je v Ita konec okt in nov nizka sezona. cene prenocisc so prepolovljene, tudi v mestih kot npr. Firence padejo cene gostinskih storitev. Firenc pa ne smete izpustiti. Krasne so, res. Nekaj vec turistov kot drugod, kar pa je razumljivo. Ce vas pot zanese v Firenze, predlagam:
– ogled cerkvice Santa Croce
– San Lorenzo trznica na prostem s Capelle Medicee
– Sprehod po ulici Via Corso
– cudovit razgled na mesto iz cerkve San Miniato
– aperitivo (poskusite negroni) v predelu Santa Croce (npr. bar Moyo)
– panino pri I Fratellini (pravokotna ulicica na Via Calzaiuoli)
– cappuccino (stoje) pri Robertu Cavalliju
– kosilo pri Il Contadino, florentinc (bistecca alla fiorentina) v Bacchusu, Via Borgognissanti)
– sladoled ali vroca cokolada v Vestriju (Piazza Salvemini)
– sladoled v baru Vivoli
Uzivajte!!!
Bertissima 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.