Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Naštevanje, tri pike in nato vejica?

Naštevanje, tri pike in nato vejica?

Če imamo del povedi, ki gre takole: zbirno mesto za izlete, srečanja, dogodke … ki jih organizirate.

Kako se prav napiše? Presledek, tri pike in nato vejica ali presledek, tri pike in nato samo presledek?

Se pravi … ali …,

Lp
Rok

Evo, takole:

Zbirno mesto za izlete, srečanja, dogodke …, ki jih organizirate.

Ne bom zdajle brskal po pravopisu, ampak ne priporočam vejice. Menim, da tripičje nadomesti poljuben del besedila, vključno z ločili. Pa še izredno grdo je gledati te kombinacije:

…,

-,

Moja logika pravi, da v tem primeru vejica za tremi pikami je. Ne bi pa je bilo npr. v povedi:
Zbirno mesto za izlete, srečanja, dogodke … je Kongresni trg.

Po pogledu v SP ostajam pri istem mnenju.

Pred vsem tem pa menim, da so tri pike ‘nerodno’ ločilo (razen v leposlovju) in so v strokovnih besedilih nezaželene. Nadomeščamo jih z itd., ipd., idr.

Ne glede na to, Rokz, ali gre v tvojem primeru za strokovno ali za poljudno besedilo, bi jaz naredila tako:

Zbirno mesto za izlete, srečanja, dogodke ipd., ki jih organizirate …

K.

Glede pravil Se strinjam s Kerstin, čeprav moje mnenje ostaja – meni preveč ločil pokvari izgled in berljivost teksta.

Pripominjam še, da marsikateri pisec tri pike prepogosto uporablja. Tudi jaz jih moram iz svojega pisanja nasilno metati ven, da jih ni preveč :))

Hvala, sem uporabil ipd.

…,

New Report

Close