naslov humoristične knjige in priporočila za nadaljnje branje
če bo kdo morda vedel, o kateri knjigi je govora.
avtor = Slovenec. pred leti sem brala njegovo knjigo, zbirko kratkih anekdotičnih zgodb, ki me je povsem navdušila. žal pa sem pozabila ime pisatelja in naslov knjige … skratka, v teh zgodbah popisuje svoje življenje; je (pisarniški?) delavec, ima družino, vsaj eno hčer, pred tegobami vsakdanjega življenja se zateka v bližnji bife, kjer politizira s svojimi kolegi.
ena zgodba mi je še posebej (ali pravzaprav v kosih) ostala v spominu: hči je reševala križanko in na glas vprašala: “Janez Novak, dve črki, druga je N?” (ali nekaj podobno nesmiselnega :). In na eni točki je gospod pred ženo in hčerko “odveslal” v kuhinjo. :))
se komu na tej podlagi svita, katera knjiga bi to lahko bila?
potem bi imela še eno prošnjo – to zgoraj je približno moj okus za humoristično čtivo. 🙂 zelo všeč mi je bila npr. tudi knjiga “Hotel sem prijeti sonce” Toneta Partljiča … mi lahko kdo v tej smeri svetuje še kakšen naslov s podobnim tipom humorja?
hvala 100x.
lp
Meni sta bila všeč humoristična potopisa Branka Gradišnika: Strogo zaupno na Irskem in Strogo zaupno po Siciliji.
Od tujih pa bi bile po tvojem okusu:
Ephraim Kishon: Družinske zgodbe
Ephraim Kishon: Herkules in sedem mačkic
Ephraim Kishon: Kamela v šivankinem ušesu
Jerome K. Jerome: Trije možje v čolnu, da o psu ne govorimo
Jerome K. Jerome: Trije možje se klatijo
in meni nepozabna: F. B. Gilbreth: Na ducat ceneje
Hvala obema!
Kerstin, če so tvoji pisci mišljeni kot možni avtorji knjige, po kateri sprašujem, potem “sumim”, da bi Evgen Jurič lahko bil potencialni kandidat. 🙂 A po drugi strani ga poznam že od prej (1001 šala za mlade od 7 do 77 let), tako da bi si ga pred leti najbrž zapomnila tudi kot avtorja dotične knjige, če bi to bil.
Ne vem, bom pa še preverila!
Joj, Preglove Počesane muhe. 😉
Tnx za predloge, Lissa*.
Hvala, Lissa, za namig za knjigo F. B. Gilbreth: Za ducat ceneje. Tudi ostale knjige, ki ste jih našteli, so po mojem okusu, tega avtorja pa doslej nisem poznala. Pravzaprav sta avtorja dva: Frank Bunker Gilbreth ml. in Ernestine Gilbreth Carey. Knjiga opisuje par, rojen proti koncu 19. stol., ki se odloči, da si bo ustvaril veliko družino z 12 otroki. In si jo tudi res. Šest deklic, šest fantov. Starša sta bila znanstvenika, ki sta se ukvarjala z racionalizacijo gibov in sta metode svojega dela vnesla tudi v družino. Oče je kmalu umrl, l. 1924 (pri 56. letih), žena pa ga je preživela za okrog 50 let. Knjigo sta napisala dva od njunih otrok in na humorističen in topel opisujeta življenje v tej številni družini, kjer ni manjkalo zapletov, a tudi globokega spoštovanja. Knjiga je izšla l. 2011 pri Celjski Mohorjevi družbi. Povsem upravičeno jo je Lissa uvrstila med izbor najboljših humorističnih in zabavnih knjig. Zelooo priporočam.