nasilje
No kaj takega pa res ne bi nikomur privoščila. Pred nekaj dnevi se je snaha znesla nad 10-letno hčerjo (mlajši sin je medtem sedel in gledal stvar, mož pa je mirno počival !!!!). Dogodek sem poslušala – videla nisem nič- iz hodnika. Baba (drugega naziva si ne zasluži) je s pestjo mlatila po hčeri, ker ni bila čisto pri miru, ko sta šli k maši. Groza, ta baba jo je stepla, ko vola za prazn nič in to tako, da je na daleč videt otečeno sence z ogromno rdeče-zeleno-plavo buško. A pretiravam če o tem govorim s tem z drugimi ožjimi družinskimi člani? Nasploh pa se mi zdi, da sta imela otroke samo zarad lepšega in zato, da se izživljata nad njima, ko jima gre kako malenkost iz tira? Ne morem si zatiskati oči pred tem, da se to dogaja v “moji” družini, da je prisotno tako nasilje, da jim je škoda časa za pogovor, medtem ko jim ga ni škoda za tepež, …. beda od bede. In tako življenje naj bi imela lepo urejena (saj lepe obleke so pa tako edina stvar, ki ji jo dajo) najstnica? Nikoli si ne odpustim če v zvezi s tem ne ukrepam nič, ker se bojim da ta dogodek ni bil prvič in ne zadnjič. Kje oz. kako naj sprožim ustrezne posotpke za prekinitev nasilje v tuji družini. Šola, CSD, …? Hvala.
če sem prav razumela je ta snaha od brata žena?jaz bi se pogovorila z njim,če nebi šlo bi jo prijavila.Otrok nimamo zato,da bi jih tepli,sama imam sina 16.5 let,nikoli se ga nisem dotaknila odkar ga imam.Kako bo reševala probleme potem ko bo punca hotela ven,ko jo ne bo celo noč domov?Čeprav otrok ni tvoj,vsaj skušaj pomagati,mogoče bo zaleglo.Z besedo lahko vsak starš doseže pri otroku kar želi,jasno ne začne se pogovarjati ko je odrastel pa dela nekaj kar nam ni všeč.Kako bi se mi počutili,če bi nas tepli za vsako napako,ki jo naredimo?napake pa delamo,vsak dan.Pozdrav
kakšno reč s sinom in mu povej, da obstajajo tut druge metode vzgoje, naj mal ženo vzame v roke, ker zgleda da ma resne probleme sama s sabo.
Predvsem pa povdari, da se ne želiš umešavati, ampak nasilja v hiši pa ne boš prenašala.
Snahi pa povej naj gre na obisk k kašnemu psihiatru, ker ma očitne probleme s sabo.
Tko al tko pa mislim, da bi vsak mogel imet svojega psihiatra.
Imam brata, imam svakinjo in nečakinjo. Vse jih imam rada, ampak, če bi se kdo znesel nad otrokom na tak način, kot si ti opisala (ampak moti me, ker praviš da nisi videla, poveš pa, da jo je tepla s pestmi), verjemi, da bi posegla vmes, če pa ne bi mogla, bi se z bratom temeljito pogovorila, svakinjo pa prijavila socialni službi. Oz. pred prijavo bi se pogovorila z dekletom in bi poizkusila izluščiti, kaj se pri njih doma v resnici dogaja.
KRŠENJE ČLOVEKOVIH PRAVIC OTROKA JE ENO HUJE KAZNIVIH DEJANJ!!!!po 56.členu ustave ima otrok pravico do mirnega dostojnega življenja!! NAslednjič stopite zraven in ji to preprečite!!!ZAKAJ TEGA NISTE STORILI ŽE ZADNJIČ?? ZAKAJ SE NISTE POSTAVILI NA STRAN OTROKA IN USTAVILI TO NESRAMNICO??? NASLEDNJIČ GLEJTE,DA JO BOSTE PRIJAVLI,TER HKRATI PREPREČILI,DA BO OTROK TEPEN!!! SICER VAS BOM JAZ DALA IZSLEDITI!!!! REŠITE TEGA OTROKA!!!!
Pokliči na eno od svetovalnic, ki se ukvarjajo z nasiljem (npr. SOS telefon, 080 11 55) in boš lahko v miru pogovorila o tem, povedali ti bodo tudi, kaj lahko narediš in kaj lahko pričakuješ od pristojnih ustanov. Pomemben korak si že naredila, ker si to težavo izpostavila, se pravi, da iščeš način, kako jo rešiti. Ta otrok vsaj ima koga, ki se je pripravljen potegniti zanj. Zelo lepo od tebe.
Sporočite v šolo, razredničarki in socialni delavki, da jo bodo opazovali. Žal pa kaj več kot to v kratkem času ne gre. Otroka ne vzamejo zlepa od staršev, dokler ni napol mrtev. Sama sem učiteljica in imam tudi nekaj takih otrok – nič, še vedno so pri starših, okoli pa hodijo z modricami in trdijo, da so padli, čeprav se jasno vidi, da se jih je palica dotaknila.
Tudi jaz se strinjam z Jalo. Pogovori se z bratom, pa ta malo, pol boš pa videla. Ker kar socialno službo poslat na vrata je brezveze. Jaz sem tudi proti kakršnemu koli fizičnem kaznovanju otrok! In sem že davno rekla, da na mojega otroka ne bo nobeden položil niti roke (ko jih bom seveda imela. Je pa verjetno bil marsikateri otrok že tepen od staršev. Tudi jaz sem jih nekajkrat pošteno fasala, in tako kot te to psihično boli, te nič ne boli. A jaz sem to rešila sama doma. Vem, da bi mi naredili pa vseeno več škode, če bi kdo to videl, pa poslal socialno na vrata. Pogovori se z nečakinjo, pa boš hitro dobila sliko, kaj se pri njih doma dogaja in če je potrebno dalje ukrepat.
Se strinjam z vsemi tistimi, ki pravite, da se je najprej potrbno pogovoriti z starši. Prvo kot prvo s svojim bratom in mu jasn in glasno povedati, da boš naslednjič ukrepala. Socialno službo pustite še nekaj časa na miru. Pazite, da s tem v javnosti ne zaznamujete otroka, ker na tak način lahko tudi zelo trpi.
Prvo je pogovor z odraslimi osebami (starši), zagrozi jim, da jih boš prijavila, le z priavo še počakaj.
Drugo, ponudi roko nečakinji, daj ji vedeti, da ji stojiš ob strani in da se ti lahko zaupa.
Poročaj, kako se stvar odvija.
lp
V omenjenem primeru, ki v slov. družinah ni tako redek, je najslabše ostati tiho. Kaj pa narediti, da bi kritika zalegla in da ne bi trpinčenje otrok postalo prikrito in še bolj kruto? Jaz bi naredila tako: obema bi dala vedeti, da počenjata najbolj odvratno izživljanje, ki se jim bo slejkoprej maščevalo. Otroku bi stopila v bran, če je treba bi tudi posegla v dogajanje. To je zan punco najbolj pomembno, da ni popolnoma nemočna in nezaščitena. Tako bi starši vedeli, da ne morejo početi, kar se jim zljubi. Predlagaj jim posvet pri župniku, ali se pa sam,a obrni nanj za pomoč, naj na sobotnih mašah kdaj spregovori kaj na to temo. Drugače obstajajo razni kontaktni telefoni za boj proti nasilju, recimo zavod Emma (mailto:zavod.emma@siol.net), kjer ti bodo radi pomagali še s kakšnim nasvetom. Najslabše je, če ne storiš nič. Pozdrav.
ZANIMIVO MBI BILO VEDETI ALI TEPE SAMO PUNCO ALI TUDI SINA IN ALI TAKRAT OČE SAMO GLEDA.VSEKAKOR BI STOPILA V STIK Z NEČAKINJO IN JI POVEDALA,DA NI ONA KRIVA ZA TO KAR SE DOGAJA ,DA SE LAHKO OBRNE NAME ČE ŽELI ITD.Vsekakor pa bi se pogovorila z bratom in ženo pa tudi z učiteljico.Če hodi okrog zbuškami jo bo v kratkem lahko tako poškodovala.da bo imela tudi trajne telesne poškodbe ne samo psihične.NUJNO UKREPAJ KER ZARADI TAKIH STVARI TEŽKO MIRNO SPIM.
Forum je zaprt za komentiranje.