Narocilo
Po mailu sem dobila narocilo:
1. Orehova rulada s smetanovo jagodnim nadevom
2. Se ena z nadevom – cokoladna krema
3. Cimetove rolce z limoninim ledom
4. Pehtranova potica
Nekaj od tega je ze v zamrzovalniku ( potica in rolce)
Ostalo bom delala jutri.
Pa se za kaj morskega bo treba poskrbeti, da ne bodo lacni:)
Koncno bo spet za mizo vec oseb:)
Lep pozdrav
Babi, a lahko zaupaš recept za orehovo rulado? a je to tista brez moke? sem imela obljubljen recept, sedaj ga pa ni. Bila je prav tako orehova rulada le da s smetanovim nadevom (kisla smetana), pa mislim da naj se ne bi peklo…
Kake so pa cimetove rolice?
No če bo kaka pot proti morju (žal letos slabo kaže) bom kar mail poslala moje želje in se prikazala na vratih:-)ni slabo da te takole nekdo uboga in pocrklja, ti si res pridna!!!
temačen pozdrav iz Lj, maja
Babi!
Ker vem, da so taksna narocila pri vas dokaj redka, ti zelim dneve polne soncka in veselega druzenja s tvojimi dragimi!
Uzivajte sto na uro!
Pozdravcek iz oblacne Dolenjske.
P.s.: o ja, tudi jaz bi z veseljem prisedla :-)). Pa sploh ni nujno da bi bilo vse naenkrat na mizi :-)). res ne :-))
Hehehe Babi,
ampak priznaj – takšna naročila so najboljša!!!
Še anekdota iz tega vikenda;
v petek vprašam našo starejšo frčafelo, kdo pride na obisk v soboto… in dobi odgovor, “Babiiiiiiiiiiiiiiiii!” …pa kdo še… “Dediiiiiiii”
“In kaj bosta prinesla?” jo vprašam.
(pravilen odgovor bi bil kinder jajčke) pa tamala zakriči:
“Juhiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiicoooooooooo!”
Moja mami naredi res govejo juho 1A, in potem še notri plavajo testenine v obliki zvezdic in seveda kapa je polna!
pozdravček,
Nika
Hej!
Maja; res je testo z orehi in drobtinicami namesto moke. Ampak to je biskvit, ki se pece normalno kot vsi drugi.Recepta brez pecenja pa ne poznam.
Moj je ze vpisan ( dve leti nazaj). Poznam dve varianti namaza s smetano:
stepena sladka ali sladkana kisla smetana. V prvem primeru biskvit ohladis, v drugem pa lahko namazes kar na mlacno.
Cimetove rolce je pa poslala link Vladka. Sem jih delala ze prej, nekoliko drugacne- preprostejse; a vnuku so take vsec.
Naredim dobro kvaseno testo kot za potico; vzamem kar od testa za pehtranovo, razvaljam, dobro namazem z zmehcanim maslom in potresem z mesanico rjavega sladkorja in cimeta. Zavijem kot potico in rezem na dober prst debele kolobarje;polagam v namascen pekac tako, da se vidi nadev. Ko je peceno, se neenakomerno polijem z limoninim ledom.
To je bolj podobno svedskim mackam, ki jih je poslala Ursa( tudi vpisano pod svedski kruhki – slikce zraven), ce zavijem z obeh strani in potem zasukam. Prideta dva kroga.
Vladkine so pa iz testa, v katerem je tudi prasek za puding in polito je z mesanico mehkega sira ( lahko bi bil maskarpone) in se cesa.
Saj je na yahoo veliko receptov.- Cinnamon rolls-
Bi ti poiskala linke, pa imam se nekaj opravil. Mogoce bo Sonce ali katera druga poslala.
Nika – pri nas so pa juhice bile bolj tako; ampak omakce pri dobrem mesku, ki jo s kruhom pomazes:)))
To zna samo babi, je svoj cas komentiral; in se vprasal: Kaj jo mogoce znajo v kaksni tovarni narediti? Bi jo kupil.
Njemu je bilo tega vedno premalo.
Vsem hvala za dobre zelje:))) Bo super, le vreme bolj tako tako.
Nic hudega – bomo pocivali, klepetali, fino jedli in se imeli radi:)))
Uganete uro prihoda na Brnik? 23.55, haha!
Lep pozdrav Babi
Babi, se veselim z vsemi vami !
Tudi pri nas odštevamo zadnje dni… še 11 🙂
Jutri je zadnji šolski dan, čeprav je ta zadnji teden v šoli le še tretjina učencev, saj so z izpiti končali že prejšnji teden.
A naši vztrajajo že zaradi najmlajšega šolarja, ki ima jutri še razredno zabavo…
Upam, da do našega prihoda nekaj naredite tudi z vremenom, saj imamo sicer lahko resne težave z “aklimatizacijo” 🙂 Cca. 30°C razlike, brrrr….
Naj dodam še link za “Cinnamon rolls”
, recept pa ne vsebuje praška za puding. Za preliv sem do sedaj vedno uporabila Mascarpone.
Jutri jih spet pečem na hčerino željo, ko bo imela na obisku sošolko. Meni je to narediti že kar mimogrede, naši pa se jih še niso naveličali…
Babi, vsekakor uživaj v naslednjih dneh v družbi najdražjih, najdražji bodo ob vseh tvojih dobrotah zagotovo 🙂
Vladka
Joj, te cimetove rolce … kolko sem jih pojedla letos marca, ko sem bila v USA :))) Kar sram me je povedat … To mi je bila ena izmed najokusnejših slaščic, ki sem jih kdajkoli probala. S temi rolcami me pa lahko res vsak kupi ;)) Nisem jih še delala, ker nimam izkušenj s kvašenim testom … saj verjamem, da je enostavno, ampak ne vem, zakaj mi nekako ne dišijo recepti s tem testom … Vsekakor jih bom enkrat probala narediti, seveda čimbolj podobne originalnim:
Babi, uživaj pri pečenju in s svojimi dragimi. Vem, da ti bo oboje v veselje 🙂
Še nisem bila nikoli v USA… imamo pa “pri nas” in Cinnabon in Cinnzeo 🙂
Ampak odkar pečem te rolice doma, nas tam ne vidijo več, saj to sploh ni tako poceni hec zunaj…
Staša, kvašeno testo res ni tako težko, še sploh, če se ga boš lotila z multipraktikom. Sama zelo poenostavim vse skupaj… v multipraktik natehtam moko… pripravim kvasec (kvas, žličko sladkorja, žlico moke in malo vode) posebej, da prej malo vzhaja… v eni posodi pa razmešam kar s paličnim mešalnikom vse ostalo (zmehčano maslo, sol, mlačno mleko, jajce in sladkor). Testo bo nastalo precej mehko, jaz ga kar s kuhalnico preložim v posodo za vzhajanje in, ko je vzhajano, je čisto primerno za valjanje… nič premokro oz. premehko…
En lep dan želim vsem!
Vladka
Babi, te kar vidim, kako s srcem pripravljas vse nasteto. Le kako ne bi teknilo;)) Izkoristi vsak trenutek v tako prijetni druzbi!
Se bom spomnila nate, ko ti bo ob 23.55 srcek hitreje zacel biti. Vceraj sem ob priblizno taki uri iz pecice vzela kruh, danes mogoce kukije ;)) Sem pac sova 🙂
Pozdravcek z Dolenjske
deka
Hej!
Deka, lepo te je bilo prebrati:))) Joj, topel kruhek in tvoji piskotki. Drobna pikapolonica na modri skatlici me vedno spomni nate:)
Stasa, napram tvojim tortam, je izdelava rolic mala malica:) Kar loti se jih!
Zdaj pa se nekaj – prosto po Zupancicu
Pismo
Prisel je mail iz daljne dezele,
iz daljne dezele,
iz tujega kraja.
Prijazen pozdravcek,
poljub za pecat:)
Je polno zelja in raznih povelj:
Babi, pozabil sem vprasat:
So cesnje ze zrele?
Jih je za velik strudelj ” dovelj”?
Prosim, prinesi ga s sabo,
zame in za mojo lacno mamo.
Haha, pri nas sije krasen soncek in temu primerno je moje razpolozenje:)))
Najlepsi pozdrav na vse strani, se posebno tistim, ki ze nestrpno cakajo
***************** P O C I T N I C E ! ! ! ************* Babi
Babi, tudi z moje strani lepe želje. Čim več prijetnih uric z vnukom, hčerko in zetom, pa tvoje kulinarične dobrote tudi meni sline cedijo. Škoda, da ne morem bit čebelica, ki bi letala po tvojem stanovanju in gledala kako uživate in se crkljate.
Oblačno sonečen, pa malo hladnejši pozdrav na Primorsko iz Ljubljane. Julija
Hej Babi. En lep pozdrav dokler še utegneš. Vem, da ne boš imela prav veliko časa, bodo tvoji na obisku. Vsak dan posebej iščem čas, da bi šli na eno kavo, a ga ne uspem najti. Te dni pa je itak vsak popoldan grdo vreme. Kako grdo je sinoči pihalo. Pa tudi danes zgleda, da ne bo dosti lepše. Kam je šlo tisto sončke od zjutraj? Lepo se imej in uživaj.
Recept,ki ga je napisala Vladka:
Avtor: Vladka K.
Datum: 21-03-05 06:01
Babi, tole v zvezi s tekočino sem tudi že jaz enkrat prebrala, zato sem brez strahu dodala še nekaj malega moke, ko sem videla, da noče skupaj, pa res ni bilo treba veliko. Mož pa je prišel domov kot Božiček 🙂 Ker sta se v Nemčiji dobila tudi z bivšim sodelavcem iz Slo. smo bili deležni tudi 1 kg Barcafe-ja in 2 kg Čokolina 🙂
Pa še nekaj salamic in nekaj več kot 2 kg Milke… ja, nas je nekaj “čokoholikov”, no ja, predvsem ženski del.
Titi, ja, res so tudi izgledali precej podobno… res sem bila navdušena… pa čeprav zveni kot samohvala 😉
Tija, bom prepisala sestavine in količine, saj sem si jih tudi sama zraven dopisala, da sem sem lahko z manj razmišljanja lotila dela…
60 ml vode
250 ml mleka
125 g masla
1-2 jajci
1 čajna žlička vanilijeve arome (jaz jo imam od Foster C., mislim, da lahko uporabiš tudi kar kakšen vanili sladkor)
1/2 čajne žličke soli
110 g sladkorja
625 g moke
vrečko kvasa (7 g)
Gluten… pojma nimam, kako se to kupi, jaz sem ga enostavno izpustila.
——————————————————————————————-
Dela se lotiš kot priprave vsakega kvašenega testa.
Nadev:
210 g rjavega sladkorja
35 g cimeta
125 g margarine (jaz sem uporabila maslo)
——————————-
Maslo pustiš na sobni temp., da se zmehča. Sladkor in cimet premešaš.
Testo razvaljaš v pravokotnik 38 x 61 cm in namažeš z margarino tako, da ti ostane 2,5 cm roba na daljši stranici čistega. Posuješ mešanico sladkorja in cimeta čez margarino (ja, kar precej je tega, pa se med peko vse zelo lepo raztopi) in zvijaš proti “čistemu” robu. Dobiš zvitek dolg cca. 61 cm. Odrežeš neraven začetek in konec ter označiš zvitek na vsakih cca. 3,8 cm. Razrežeš ali z nožem ali nitko… nitko podložiš pod zvitek, zgoraj prekrižaš konca nitke in potegneš. Dobiti bi morala 15 roladic.
Zložiš v pekač obložen s peki papirjem cca. 2,5 cm narazen enega od drugega. Pustiš vzhajati cca. 1 uro.
Pečeš v ventilacijski pečici pri 150-160°C 15 minut, ali v navadni pri 170°C 20 minut… jaz sem malenkost podaljšala, saj še niso imeli prave barve.
“Frosting”:
125 g Mascarpone-ja
125 g masla
250 g mletega sladkorja
1 čajna žlička vanilijeve arome
limonino sem izpustila
————————————-
Vse skupaj dobro stepeš…
Potem sem že napisala, da sem kar z žlico naložila na vroče roladice in se je lepo raztopilo in “razlezlo” 🙂
To je na kratko, nekaj podrobnosti sem izpustila, tudi to, da naj bi bil v redu le pekač 20 x 20 cm… jaz sem pekla v okroglem in je bil ravnopravšnji.
Če ti še kaj ni jasno, vprašaj.
Vsa navdušena z veseljem pomagam 🙂
Lep dan vsem!
Vladka
Pa še povezava do debate:
Forum je zaprt za komentiranje.