Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek narobe narobe pravljica?? kako je to mogoce?

narobe narobe pravljica?? kako je to mogoce?

Potrebujem kaksno vaso izkusnjo iz sole. Cez vikend je morala ta mala v 3. raz. spisati “narobe pravljico”. Prav lusno zgodbico si je izmislila , mi jo predstavila in sem se strinjala, da jo spise v nekaj stavkih. Ravnokar je prijokala domov, da je bilo s pravljico vse narobe. Da ji je uciteljica rekla, da je narobe. Ko sem jo vprasala kaj konkretno, mi ni hotela povedati. Vem, da je bilo slovnicno vse prav, pisala je o nekih zivalih in to je to. Zdaj je odhrumela na plesne. Zvecer je sicer nocem utrujati, ker je prav zalostna. Zanima pa me ali je pri taki nalogi lahko sploh karkoli narobe? Sicer nisem iz foha, a zdi se mi, da pri narobe pravljici razen slovnice res ne more biti nic narobe. Imate kaksne izkusnje? Karkoli? Hvala.

Preberi to njeno pravljico in razmisli ali je res “narobe” ali je to bolj klasicno pravljicen zapis. Skratka ugotoviti moras ali ni razumela navodil in zakaj ne

. Fran Levstik pa uporablja tudi druge odlične prvine otroške poezije in to je — humor. Ta izvira iz »napačne situacije«. Ta »napačna situacija« pa ni popačena, lažna, pač pa takšna, da otrok takoj dojame napačnost, ki je uporabljena zavestno in z namenom, da se pesnik pošali. Takšna je na primer omenjena pesem »Koline«: Mi smo davi muho klali in koline vam poslali, z mesom tudi klobasic: nekaj lepih krvavic. Tri mesene, tri prstene. Vina v reki si kupite, ž njim koline poplaknite.

Sem prebrala in meni se zdi naravnost izvirna. Sicer kratka, a lusten, pomesan miks enih pravljicnih dogodkov. Sama nisem najbolj nerodne sorte, kar se pisanja tice in se mi zdi res izvirna. Tako, da res nimam pojma kaj bi lahko bilo narobe.

prepričana sem, da so dobili točno določena navodila, kako zapisati narobe pravljico – spremeniš eno stvar, spremeniš glavne osebe/pravljično stvar, združiš dve pravljici v eno…ne moreš kar tako po svoje napisati narobe pravljice 🙂

…lahko gre za to, da že znani pravljici spremeniš eno stvar…samo eno stvar – npr. Rdeča Kapica postane Zelena Kapica (samo to spremiš in čisto nič drugega v celi pravljici), ali Rdeča kapica v gozdu sreča medveda, ali Rdeča kapica odnese košarico dedku.

Pri Volk in 7 kozličkov spremeniš na Volk in 7 prašičkov, ali Lev in 7 kozličkov.

Trije prašički postanejo Trije kužki ali tri prašičke napade lev.

Pri nas je to točno določeno.

Pri naši so bila navodila taka, da so se morali dogajati neverjetni dogodki, v smislu narobe svet, tako kot je ena pesmica
kako bi bilo, če bi se svet nazaj vrtel, vse bi bilo narobe
kako je ogenj pogasil vodo, kako slap teče navzgor, kako jih učiteljica pohvali, ko pri matematiki dobijo enko in kako zelo je tega vesela mama, da te odpelje v najboljšo slaščičarno na pico itd…

S tem, da je zvecer noces utrujati, ker je prav zalostna,
jo spodbujas, naj se izogiba svojih problemov,
jo ucis, da se s custveno reakcijo, zalostjo v tem primeru, lahko izogne resevanju problemov,
jo ucis, da lahko ignorira svoje probleme,
jo ucis, da se problemi lahko odlagajo na kasneje, ko jih bo se tezje resiti,
jo ucis, da se lahko pretvarja, da problemov ni,
jo ucis, da bo mama resila njene probleme,
je ne ucis analize, iskati napake.

Ne ucis pa je, kako naj sprejme napako,
kako naj vprasa za ponovna navodila, ki bi razcistila, v cem je bilo njeno odstopanje od pricakovanega,
kako naj poisce napako, na tej stopnji lahko se s tvojo pomocjo,
kako naj analizira napako, lahko s tvojo pomocjo, kar ne pomeni, da ti analiziras napako, ampak da jo vodis v pravo smer
Ne ucis je, kako naj popravi napako.
Ne ucis je odgovornosti za svoje napake.
Ne ucis je ponosa ob dobro napravljenem delu.
Ne nudis ji moznosti, da ji ob dobro opravljenem delu zraste samozavest.

Pri narobe pravljici gre za to, da se dogajajo neverjetne stvari, skregane z vsako logiko. Ni pomembno, ali je Rdeča ali Zelena kapica, ampak da Rdeča kapica požre volka, da volk postane vegetarjanec … da ogenj gasiš z gorivom.

Včasih lahko narobe pravljico dosežemo z mešanjem in združevanjem likov različnih pravljic, vendar to ni dovolj, da dobimo narobe pravljico.

Če lahko po prebrani pravljici rečete – To pa ni mogoče! To ni logično! – potem imate narobe pravljico.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close