NAREZKI – kaj vse daste?
Dobro jutro,
danes zvečer imamo fešto in me zanima, kakšne narezke ponavadi pripravljate za goste?
Kaj vse pripravite?
Mogoče kaka zanimiva ideja?(sploh dodatki)
Npr. pri nas:
meso: pršut, želodček, suha salama, mortadela, šunka..
razni siri, narezani na kocke
za okrasitev kake tanko narezane kumarice, peteršilj, grozdna jagoda..
mešan kruh, narezan na rezine..(bel, polnozrnat, koruzni..)
Za zraven..olive (zelene, črne), kisle kumarice, paprika (vložena, ponavadi rdeča), jurčki, mogoče šampinijoni..
Če imate še kako idejo, bom pa zelo vesela:))))
Lepo nedeljo vsem!!!
polnjena jajčka: trdo kuhana jajca prereži na pol, rumenjak pretlači z malo majoneze ali kisle smetane, dodaj sol, mleto papriko, začimbe po okusu
posušen paradižnik v olju zreži v multipraktiku, dodaj malo margarine, namaži na popečene kruhke,ki si jih namazala s česnom in olivnim oljem, po vrhu potresi s sesekljanimi črnimi olivami
Kumarice daš posebej in je problem rešen. Meni se ne zdi, da bi tvojemu narezku kaj manjkalo, lahko se doda še kaj zraven, kot so naštele že predhodnice, tudi brez tega je dovolj bogat. Če imaš kakšne vložene gobice, jih tudi lahko ponudiš zraven.
Sem gledala v trgovini, kako delajo lepe narezke, v bistvu pa zgledajo tako bogati zato, ker kakšno mesnino zrolajo, pa tudi na liste narezan sir.
Silveli, te svoje ideje pa res ne boš prodala!!!!!
V hrani naj bi uživali, predvsem in tudi z očmi in ne samo z rokami, kot ponujaš ti. Ja, seveda pa se lomi le belokranjska pogača. Osnovno kulinarično kulturo pa menda le premoremo, da ne bomo z mastnimi rokami iskali salamo po papirjih.
Jaz dam vedno vse na prt, zraven kakšen šopek, zdaj je tako lepa jesen, lahko daš k servetkam kakšen lep list, ali pa vejico šipka. S tem pokažeš čisto drugačen odnos do gostov, ki si jih povabil.
Zato, draga Medika126, lepo te prosim, nikar ne poslušaj Silveli!
zakaj tako malo sira? mene vedno moti pri narezkih, da je 10 vrst salam, od sirov pa malo jošta. in potem jim pojem vse kumarice, vse paprike.
več poudarka na brezmesnem prosim. in kruh – vsaj polbel, če ne črn ali ržen.
če je pa kakšna gostja na “montijevem prehranjevanju” pa sploh več zelenjave in ržen kruh.
Bodo gostje sami “mesojedci”? Če ne, priporočam še nekaj vegi dodatkov za k narezku, da ne bodo tisti, ki ne jedo ali ne marajo mesa, “oropali” narezka tistih parih koščkov navadnega sira 🙂
Glede sira priporočam: male okrogle mozzarele ob katerih lahko ponudiš češnjev paradižnik (ali pa narediš iz obojega kar “nabodala” pa se kakšno olivo zraven), ob navadnem siru (npr. Joštu) še ementaler, narezan na kocke, kakšen Brie, narezan na majhne trikotnike in zraven polovice orehovih jedrc itd.
Ob sirih je pa fino ponuditi tudi grozdje, hruške (vendar jih moraš premazai z limoninim sokom, da ne porjavijo).
Malo več “pacaja” je, če bučke narežeš na zelo tanke rezine, dobro začiniš, popečeš in potem v ohlajene zaviješ kocke feta sira, da drži na koncu prebodi z zobotrebcem. Tudi melancane se da pripraviti v naprej in ponuditi kot del narezka.
Jaz ponavadi poleg mesnega narezka ponudim še sirovo ploščo..
Pa namaze:
tunin, liptaver, pa obvezno trdi sir ala parmezam z nožem za sir narežen na rezine in polijem z medom in potrosim z orehovmi polovičkami.
Zelenjavo, češnjev paradižnik, paprika zelena in rumena, mozarela, kakšne gobice mašilkam na nabodala in jih zapičim v polovico zeljne glave, super.
Pa obvezno solata z makaroni ali pa rižem z carryijem cvetačo in brokolijem.
to je to.
Tudi jaz rada poleg “klasike” posebej naredim še sirove krožnike, kjer ne sme manjkat tudi kak dimljen sirček pa tisti z zelenim poprom, kozji, ja vložena fetka je tudi zakon … skratka obožujem sir. Dodam pa še suho sadje (slive, marelice, hruške, orehe) od svežega pa grozdje in hruške (sploh hruška+sir je meni fenomenalna kombinacija okusov). K pršutu pa mi zelo paše melona, narezana na koščke. Če se mi da malo več packat, pa naredim še tole: prepražim neolupljene mandlje, jih vtaknem v suhe slive namesto koščice, slive ovijem z rezino pancete, pritrdim z zobotrebcem in to popečem – njami dobro, toplo in tudi hladno.
Sicer je dotični večer že mimo, ampak jaz rada vidim, poleg raznoraznih sirov, izbira je resnično velika, ravno sem pri prijateljici probala enega mediteranskega, njami, polnjeno francosko štruco, šefica je naredila super kombinacijo na svoji malici – en sirni namaz ter treviški radič, za dol past. Aja, spadam med ne- mesojedce. In pa vložena prepeličja jajca full dobro izpadejo, večina ljudi misli, da so mini mocarelice in so potem zelo presenečeni.
Forum je zaprt za komentiranje.