Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine napoved kapitalskih dobičkov

napoved kapitalskih dobičkov

Pri prodaji kmetijskega zemljišča moram poleg prometnega davka oddati tudi napoved za odmero kapitalskih dobičkov.

Sedaj pa ne vem kakšno ceno(pridobitev nepremičnine) naj vpišem v obrazec glede na to, da sem zemljišče podedoval(prvi dedni red)?

lp

predvidevam, da v sklepu o dedovanju tudi niste vpisali konkretne cene z podedovano zemljišče. V tem primeru boste morali delati cenitev, saj durs ne bo zadovoljna samo z vašo oceno vrednosti (ob pridobitvi), ampak bodo hoteli kakšen konkreten podatek (cenitev). Cenilec pa naj vam oceni tako, da zdaj pri prodaji ne boste plačevali davka na dobiček.
Kdaj pa ste dedovali?

Pred tremi meseci.
Pa saj ni mogoče, da bi se ravno v teh treh mesecih cena zemljišča bistveno povečala, torej tudi razlike v ceni ne more biti in tudi kapitalskega dobička ne?

ne cena se ni povišala, vprašanje pa je kaj ste vi napisali v sklep o dedovanju!!!

V sklepu o dedovnju je podana samo vrednost za celotno zapuščino skupaj, zemljišče, ki je predmet prodaje, pa je samo del te celotne zapuščine.

lp

ja torej boste morali narediti cenitev na dan pravnomočnost sklepa in ocenjeno vrednost vpisati v rubriko “vrednost ob pridobitvi”
cenilec bo že vedel kaj mora storiti naprej.

Pa je možno narediti cenitev šele po prodaji, oziroma po roku za oddajo napovedi o odmeri davka?(če to prej ni možno)

Torej kaj bi se zgodilo, če bi jaz oddal napoved in na črto za vpis vrednosti ob pridobitvi nepremičnine naredil nekaj vprašajev?

Ali bi durs smatral takšno napoved za nepopolno ali pa bi cenitev naročil durs sam?

hvala za vse vaše odgovore.
lp

prodajno pogodbo le prijavite v roku – 15 dni od podpisa. Če ne bo vpisana cena, bo napoved sicer nepopolna, vendar je pomembno, da je oddana. Dopolnili jo boste takoj, ko boste imeli cenitev. Sicer pa cenilec za to ne bi smel potrebovati več kot nekaj dni (cca 3).
Opozarjam pa da so referenti na različnih izpostavah zelo različni in bi znal kdo kako drugače razlagati stvari. Ampak po moje raje ne zamudite roka za oddajo napovedi, ali pa se s kupcem dogovorita in popravita datum sklenitve pogodbe tako, da boste ujeli rok.
Cenilca pa vam po moje ne bi smeli poslati sami.

Ampak kaj bi se pa zgodilo, gledano hipotetično, da bi jaz oddal nepopolno vlogo, torej brez pridobitne cene, kasneje pa tudi nebi naročil cenilca, kako bi v tem primeru odreagirala DURS? Davka namreč nebi morala odmeriti, kljub temu, da je bila vloga oddana(čeprav nepopolna).

lp

Davčna bi vas pisno pozvala na dopolnitev vloge. V kolikor se vi ne bi odzvali na dopolnitev, bi davčna “sama” ocenila vrednost zemljišča ob pridobitvi. Besedo sama sem dala v navednice, saj obstaja več načinov, kako si davčna pomaga pri oceni vrednosti nepremičnin. Vsekakor, s tem, da oddate nepopolno davčno napoved, se ne boste izognili plačilu davka na dobiček.

se strinjam z DaNaJo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close