Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev napoved bolniške odsotnosti?

napoved bolniške odsotnosti?

Pozdravljeni!

Sem v drugem IVF postopku na Ginekološki kliniki v Ljubljani, kjer se z možem zdraviva zaradi neplodnosti.
V prvem postopku sem bila kar dosti odsotna (cel januar, ker se je zakompliciralo pri mojem zdravju). Ko sem začela s takratnim postopkom IVF, sem povedala v službi, da se lahko zgodi, da bom lahko nekoliko manjkala na delovnem mestu in kaj je razlog za odsotnost. S tem sem si na veliko žalost naredila medvedjo uslugo in še danes mi je žal, da sem sploh bila toliko iskrena. Že takoj, ko sem se vrnila na delovno mesto, mi je bilo postavljeno vprašanje, “kdaj greš pa naslednijič”. Raje ne komentiram, kako sem se po neuspešnem postopku že itak počutila.

Zanima pa me slednje: sem sploh dolžna napovedati svojo (morebitno)bolniško? Junij je namreč tu in pri nas v službi je silno “popularno”, da se koristi lanski dopust. Bolniška nas ostalih, ki smo lanski dopust že izkoristili, pa je kot nepotrebno dejanje, saj se morajo sodelavci zaradi narave dela vrniti na delo (lanski dopust pa jim po internem pravilniku 30.6. propade). Če je potrebno bolniško napovedati, koliko časa prej je to (1 dan, 1 teden…)? Moram pa še poudariti, da je zdravljenje neplodnosti hormonska terapija in je potek težko napovedati, saj to ni “datumsko napovedljiv” operacijski poseg.

Še to: zaposlena sem za nedoločen čas.
Najlepša hvala za odgovor.

Bolniškega staleža vam ni treba vnaprej napovedovati; pa saj ga niti ne morete. Vaš primer je mogoče nekoliko specifičen in se načeloma da tudi vedeti, kdaj boste odsotni, vendar vam tega delodajalcu kljub temu ni treba napovedovati. Saj tudi od drugih delavcev ne more zahtevati, naj napovedo, kdaj bodo predvidoma zboleli za gripo, kajne. Enako velja tudi za vas. Nenazadnje niste vi tisti, ki boste odredili bolniški stalež, tako da to niti ni odvisno od vas.

Lep pozdrav,
Katarina

____________________________________________________ Katarina Lavrin Marenče, univ. dipl. prav. Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Dalmatinova 4, Ljubljana <http://www.sindikat-zsss.si/>

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close