Najdi forum

napitnine v zda

mene pa zanima kako je s temi napitninami v zda- ker pač pri nas ni takšne navade…koliko moraš dati, kaj se zgodi če daš premalo ali če sploh ne daš?kje vse daješ napitnine?kakšne izkušnje imate vi?
hvala pozdravček

Napitnine so cela znanost v ZDA. Par splosnih napotkov…

Nacelno se daje napitnine vsepovsod, kjer je posredi “service”. Npr. gres v restavracijo, postrezejo ti, pojes, dobis racun, in spodobi se dodati ~15% napitnine. Kupis obleko, gres k sivilji, da ti jo skrajsa, racuna ti $10, ti ji das se $2 napitnine. Gres v bar, narocis pijaco, stane $10, ti das natakarju se ene $2 poleg. Koliko je odvisno od nivoja usluge, tvojega zadovoljstva, itd. V fast food restavracijah napitnine niso v navadi. To je seveda blazno poenostavljanje.

Obstajajo sicer posebna pravila za 1000 raznih situacij, uslug, itd ampak o tem tukaj ne bi.

Dati ali ne? To bo tvoja odlocitev. Priporocam pa ti, da ce ne das, je bolje, da tega natakar, sivilja, itd zve sele, ko te vec ni. Ne, nic hudega se ti sicer ne bi zgodilo, le pokazal ti bo z obnasanjem, lahko tudi zelo ocitno. To, kaj bo, ce bos od iste osebe se kdaj kaj potrebovala, je jasno. Seveda pa so vedno izjeme.

Ce te zanima kako v kaksni konkretni situaciji pa se vprasaj.

ja, smešni s s tem….enkrat v nyc sem se na “smrt” skegu z neko mehiško kelnarco v italijanski fast food restavraciji….skratka pri pultu naročim slice pizze, se usedem za mizo, in pojem. ona medtem hodi po restavraciji gor pa dol, nekaj puca, jst se začnem odpravljat in ona čist živce zgubi zakaj ji nisem dal napitnine. men se ni dal krgat, pa sem dal kovance 🙂 potem se ji je še bolj zmešalo, da jo ponižujem itd….skatka pol sem neki zbluzu, da sem študent in nimam keša in sem šel.

ampak ja, načeloma jo pričakujejo, jst več kot 10% nisem nikoli dajal….

Ojla,

Napitnine v ZDA so kar stalna praksa. Nekako jim na obrazu vidis da jo pricakujejo… Smo jo skoraj vedno dal, pa tud ce slucajno kdaj nismo, ni blo ravno katastrofa.
Mi smo dajal tam nekje 10%, seveda tudi odvisno od visine racuna. Nismo jih dajali v supermarketih, pa kadar placujes vstopnine…
Obicajno je napitnina tam, kjer je neka storitev, postrezba…
Zadeva je kar pomembna, ker so place natakarjev in podobnih precej nizke, in jim napitnice precej pomenijo.
Zato se je ena verjetno full razburjala kot je dozivel doza.

Lp

Andrej

Res je kar pravi iskra. v amriki ljudje pac zivijo od napitnin. predvsem gostinci. osebno poznam nekaj ljudi, ki delajo v gostinstvu in povem ti, da je prava nocna mora za te ljudi, ko ne dobijo napitnin (smesno je to, da predvsem ljudje, ki si veliko privoscijo so skopi z napitninami-ameriski bogataski). tako, da ce imas vsaj malo srca in sedaj ko ves, da ljudje tam od tega zivijo jim bos dal kaksen dolar. tudi ce s postrezbo nisi zadovoljen (to ponavadi izrazis samo zato,da ti ni potrebno dati dolar ali dva) jim pa navrzi nekaj penijev.

hvala vsem
pozdravček

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close