Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Napišite čim več stereotipov o SLOVENCIH

Napišite čim več stereotipov o SLOVENCIH

Žal se je to izgubilo. MOgoče na podeželju to še drži, večinoma pa ne več.
Sploh, če pogledaš naše delodajalce, koliko je poštenih?
ALi pa čisto en enostaven preskus: koliko ljudi bi plačalo WC, če bi bila samo cena in nikogar, ki pobira denar, nobene ovire, nobene kamere? Avstrijci plačujejo. Slovenci ziher ne.

Torej ti manjka obutka za humor. 😉

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

Praznoverje je ena takih stereotipnih znacilnosti. Potem se izrazito borderline vedenje (ne mislim v klinicnem smislu): crno-belo videnje sveta, razklanost na rdece in crne ze od pamtiveka (se pred rdecimi in crnimi na orle in sokole, itd.), ponavljanje vedno istih, cetudi skodljivih vzorcev, iskanje krivca zunaj in zelo malo uvida navznoter, … samodestruktivnost (alkoholizem, …, izcrpavanje s sportom, samomor)

________________________________________________________________________________________________________ » Respect My Existence or Expect My Resistance! «

napisal si isto kar bi jst napisal, nč novega, juga ni imela šans, da preživi, že v luftu se je čutil nacionalizem vseh narodov v jugi, daelč od tega, da je bil samo srbski nacionalizem v igri, bajke, kdo verjame samo v enostrranski nacionalizem nima sto pik…, tako, da sem sam rekel, pa cajt je že, da razpade…, sm ni mi bilo jasno, kako je možno, da država kar razpade.., žal juga na dost tragičen, nostalgije nisem imel niti je nimam nobene.. Nostalgija je prisotna od časa do časa samo po tisti energiji iz mladosti, najbolj športno jebaški, hehe…., za drugo se mi prosto jebe kot za lanski sneg.
[/quote]

V bistvu ni bil kriv nacionalizem kot tak, pač pa dejstvo, da je hermetično zaprta država začela puščati, ozirati smo se začeli čez meje in opazili občutno razliko v standardu in kvaliteti bivanja. Socializem kot tak, nas je mentalno polenil do te mere, da smo se navadili na misel, da bo sistem poskrbel za nas, z smrtjo nosilca te ideje TITA, se je končalo tudi utopično bratsvo i jedinstvo , nezadovoljsvo je začelo naraščati, opažati so se pričele razlike med standardi, tisti malo bolj pametni so dojeli zadevo in iz nje iztržili kolikor je šlo, ostali pa so se znašli dobesedno “goli na cesti”, saj je bilo od 1989 leta naprej poskrbeti zase, sistema več ni bilo, vse ostalo od razpada do vojne je bila pa samo posledica vcepljenega mišljenja in strahu pred novim neznanim.

Goveja župa in tenstan krompir.

Ko je nekdo dalj časa v tujini in se vrača domov,
pa ga vprašajo, kaj naj ga doma počaka…….

Odgovor (vsakega) Slovenca je: “O kok bi jest govejo župco, ooo. Pa nudeljčke.”

Torej ti manjka obutka za humor. 😉
[/quote]

Ne, ne manjka mi ta občutek, ampak angleži in humor mi trenutno ne gre skupaj. Boris, Megica in Heri s svojim rialiti šovom in angleži, ki iz tega delajo neko pomembno zadevo, mi niso ne zanimivi ne smešni in niti malo đentlmenski, kar bi lahko bil stereotip o angležih.

Ne, ne manjka mi ta občutek, ampak angleži in humor mi trenutno ne gre skupaj. Boris, Megica in Heri s svojim rialiti šovom in angleži, ki iz tega delajo neko pomembno zadevo, mi niso ne zanimivi ne smešni in niti malo đentlmenski, kar bi lahko bil stereotip o angležih.
[/quote]

Nastetih ne poznam. Ob omembi Anglezev meni padejo na misel “montipajtonovci”, “lis’n veri kerfuli, aj wil tel it onli uans,..” in podobne zadeve. 🙂

Žal se je to izgubilo. MOgoče na podeželju to še drži, večinoma pa ne več.
Sploh, če pogledaš naše delodajalce, koliko je poštenih?
ALi pa čisto en enostaven preskus: koliko ljudi bi plačalo WC, če bi bila samo cena in nikogar, ki pobira denar, nobene ovire, nobene kamere? Avstrijci plačujejo. Slovenci ziher ne.
[/quote]

Ne vem, če je sploh kdaj držalo. Ampak stereotip pa je. Bil…

Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason Mark Twain

Nastetih ne poznam. Ob omembi Anglezev meni padejo na misel “montipajtonovci”, “lis’n veri kerfuli, aj wil tel it onli uans,..” in podobne zadeve. 🙂
[/quote]

Boris Johnson-brexit, Megahan Markle in princ Harry skačejo na popolnoma vse straneh ven kot top news že nekaj časa.

[img]https://external-preview.redd.it/Nv6_HpL_egILruCbPENjHoSn0FEE89iTiy-m4sxpxmI.jpg?auto=webp&s=762ef101e6d975057691e122b366649d3876947f[/img]

Si vis pacem, para bellum.

Ne vem, če je sploh kdaj držalo. Ampak stereotip pa je. Bil…
[/quote]

Po mojem je držalo. V času AO so po mojem Slovenci res veljali za poštene, pridne, delovne, verjetno tudi v stari YU. Potem pa je prišel komunizem in pridnost, poštenost, sposobnost in podobne vrline niso bile več neka prednost.
Čeprav pri starejših ljudeh, sploh na podeželju, je poštenost verjetno še vedno prisotna.

Kar se pa pridnost tiče pa se mi zdi, da je pomembno, da nekaj delaš (umsko delo pogosto ne velja za delo, moraš fizično delat), ni pa važen učinek. Samo, da nekaj prčkaš, čeprav učinka ni. Pa si priden :).

Tipicno slovensko bi rekla, da je to, da se ko je treba placat pijaco, noben ne prime takoj za denarnico. Imam kolegico, ki sem ji ze 3. zapored placala, potem pa mi daje tista 3 eura za njeno pijaco. V redu je…. Imam toliko juznjaske krvi, da placam takoj za obe.. ne cakam, da mi kdo casti.

V bistvu ni bil kriv nacionalizem kot tak, pač pa dejstvo, da je hermetično zaprta država začela puščati, ozirati smo se začeli čez meje in opazili občutno razliko v standardu in kvaliteti bivanja. Socializem kot tak, nas je mentalno polenil do te mere, da smo se navadili na misel, da bo sistem poskrbel za nas, z smrtjo nosilca te ideje TITA, se je končalo tudi utopično bratsvo i jedinstvo , nezadovoljsvo je začelo naraščati, opažati so se pričele razlike med standardi, tisti malo bolj pametni so dojeli zadevo in iz nje iztržili kolikor je šlo, ostali pa so se znašli dobesedno “goli na cesti”, saj je bilo od 1989 leta naprej poskrbeti zase, sistema več ni bilo, vse ostalo od razpada do vojne je bila pa samo posledica vcepljenega mišljenja in strahu pred novim neznanim.
[/quote]

To je odlično napisano.., posebej zadnji del na koncu posta, pika na iii, realno..

[/quote]
Yuga je dober primer okolja kjer je velika vecina ljudi zivela prepricanih v en kup lazi. Vecina Slovencev tradicijo seveda nadaljuje . Ostajajo prepricani, da je drzavah resitev vsega. Zivljenski ideal Slovenca pa je “zastonj” vse zivo. Kot, da ni sposoben uvideti, da ni nic zastonj.

[/quote]

Navadili na misel, da bo sistem skrbel za nas? Kdo je pa skrbel za sistem, če ne državljani? Sistem ni bil neko vzvišeno božanstvo, ki bi nas z neba zasipavalo z darili. Sistem ni nič sam od sebe ustvaril, ampak so ustvarili vse ljudje v njem. Ravno tako si moral v tistem sistemu hodit na šiht, plačevat davke in prispevke, pa še v prostem času kaj na črno fušat, da je potem “sistem skrbel zate”. Povej ti svojim starim, kako polenjeni in razvajeni so bili včasih v primerjavi s tabo danes, ker je sistem skrbel za njih. Me prav zanima, kaj ti bodo odgovorili.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close