Napihnjenost
Zivjo!
Tud jest sem imela se do nedavnega tezave s tem.
Lahko ti samo povem kaj je meni pomagalo. Ne vem, ce bo tud teb, ampak poizkusit ni greh:)
V jogurt das par zlic (3 cajne) lanenega semena, malo pustis in nato pojes.
Ali pa skuhas v navadni vodi suhe slive, in to vodo pijes. Najbolje cimveckrat.
Pa sadja ne jej pred spanjem. Sploh hruske, rade ponagajajo:)
Upam, da sem ti s tem kaj pomagala.
Sporoci, ce je pomagalo.
Lepo se imej!
Jaz ti lanenega semena ne predlagam, saj dodatno napihne trebuh, ker vsebuje veliko balastnih snovi, ki v tekočini in črevesju nabreknejo, isto velja za slive. Je pa to odlično odvajalo in ti oboje priporočam za zjutraj. Proti napohnjenosti recimo pomaga kakšen bezgov čaj ali pa čaj skuhan iz brezovega listja. Poskusi en dan samo jesti samo lubenico, pa bo. Nikar ne obupaj.
Lep pozdrav!
meni ne pomaga nič od zgoraj naštetega! preizkusila že vse živo! od sliv, lana, kisa, sab simplex – enostavno več ne vem kaj je pri meni vzrok. s temi težavami se ubadam že dobra tri leta. in v teh treh letih je bilo tako:je bil teden, ko sem bla ravna kot deska, pa spet nekaj dni balon in tako naprej. iz dneva v dan upam, da bo vse vredu in s tem sem začela živeti. so dnevi ko mi vse skupaj preseda – sedem v kot in se zjočem (že zaradi neprijetnega občutka, ko me v trebuhu tišči – sami vemo, da ni lepšega kot dobro počutje) pri sebi sem opazila, da če grem na blato,da ej bolj ali manj vse kul, če pa nekaj časa ne odvajam, pa sem balon!
torej – pomagala ti verjetno kaj veliko nisem – samo ti želim povedati, da res poskusi sama ugotoviti (če ti bo uspelo – meni še namreč res ni) kaj ti paše in kaj ne. Jaz sem poslušala milijon nasvetov in priznam, na koncu sem bila že tako zmedena, da sem skoraj znorela.
želim ti čimmanj “napihnjenih” dnevov:)
Joj… veš, da se meni dogaja isto že tri leta… nazadnje sem poskusila Sabsimplex in nobenega učinka – še celo nasprotno – tudi jaz sem vse poskusila od raznih zeliščnih čajčkov, ves dan sem jedla samo lubenico (tudi tisti dan sem bila napihnjena), pa jabolčni kis, razne tabletke ipd. … res, groza, pa niso vsi dnevi taki, večina pa ja… Imam isto kg kot moja sestra, le da ima ona trebuh raven, jaz pa kot en balon. Prebavo imam jaz zelo redno (tudi 2x na dan). Ne vem več, kaj narediti, upam, da bom kmalu najdla rešitev, pravtako želim tudi vam čim manj napihnjenih dnevov!! LP
POskusi za 1 teden izločiti gluten iz svoje prehrane – torej nič kruha (oz. samo brezglutenski kruh), nič izdelkov iz pšenice, ječmena, ovsa, rži. Uživaj pa čimveč riža in čimmanj krompirja. Zelenjava in sadje -neomejeno. POtem boš videla če je to to – lahko gre za obliko tihe celiakije ki je precej pogosta -značilnost pa je napihnjen trebuh. Več o tem si lahko prebereš na:
http://www.drustvo-celiakija.si/
Probat ni greh in verjemi da to ni težko – samo zunaj se ne hrani tisti teden, ker gostilne vse delajo z dodatkom bele moke-ki pa vsebuje gluten. V tem tednu se ne pregreši niti enkrat, ker drugače je poskus brez veze saj je dovolj že zelo majhen vnos glutena v organizem in vse podreš.
napihnjen trebuh….mnogo vzrokov je lahko,nekaj Vam jih bom navedel in prosim, da vse skupaj tudi poizkusite, da moje pisanje ne bo zastonj…..
torej:
največ težav imajo ljudje zaradi uživanja mleka-kravjega seveda.Mleko je za dojenčke in otroke do 5 leta starosti.Potem pa človek začne “izgubljati” ferment-encim za razkroj laktoze in težave so tu.Dejstvo pa je, da nihče (skoraj nihče)noče opustiti uživanje mleka in težave se vlečejo in so vedno hujše.
Drugi problem je uživanje mesa (beljakovin) in kruha,krompirja,riža itd. (ogljikovih hidratov) skupaj z mesom.To počne 95% ljudi, kar je zelo narobe.Namreč pri uživanju mesa (beljakovin) se izločajo določeni fermenti-encimi (kisline), ki razkrajajo beljakovine.Če poleg mesa uživamo npr. kruh,riž,krompir, se za razkroj le teh izloča drug ferment-encim, ki naj bi razkrojil ogljikove hidrate….ker pa eden drugega nekako nevtralizirata, se zgodi to, da se razkroj enega in drugega ne vrši tako kot bi se moralo in težave so tu.
Rešitev je samo ta, da meso uživamo samo skupaj z zelenjavo in krompir,riž,kruh itd. uživamo samo skupaj z zelenjavo……Ampak ne, ljubi slovenčki bodo- boste rekli, da je že vaša praprababica jedla tenstan krompir zraven pečenke in govedine, pa je živela 75-80 let, boste pa tudi vi.Res je, nihče ne pravi, da ne boste živeli 80 let in lahko tudi več, samo težave boste imeli pa vseeno….gre namreč za kvaliteto življenja….
in tretja zadeva je žvečenje hrane….če hrane ne prežvečimo v ustni votlini, če jo goltamo na pol pregriznjeno, potem nas bo seveda napenjalo in prebava traja zelo mukotrpno….če pa se bašete zvečer malo pred spanjem, potem vam itak ni pomoči…..hrano je potrebno v ustni votlini UTEKOČINITI-pretvoriti v tekoče stanje
In nenazadnje Vam predlagam, da se za nekaj časa odpoveste balastnim snovem,fižolu,grahu,soji,skratka stročnicam in semenom kot so žitarice npr.
To zadnje je velik greh, saj so ravno ta živila najbolj zdrava, ampak poizkusite za nekaj časa, toliko, da boste ugotovili vzrok….in če so krive stročnice, potem se vrnite nazaj k njim, jih dobro namočite,odlijte vodo pred kuhanjem in med kuhanjem, predvsem pa jih potem dobro kuhane,DOBRO prežvečite…..
Kar veliko koristnih nasvetov ste napisali, na moje presenečenje pa ni nihče omenil bakterije kandide, ki je vedno prisotna v črevesju, če pa se preveč razmnoži, povzroča probleme. Eden prvih in najbolj tipičnih znakov je napenjanje. (Mimigrede: proti napenjanju, predvsem proti “zaprtim” vetrovom pomaga majaronov čaj ali obkladki iz kuminovega olja – se dobi v lekarni.)
Če se je kandida preveč razmnožila, lahko enostavno preiskusite: nekaj dni ne uživajte sladkorja. Če se bo pojavil glavobol, tresenje, razdraženost, ste “odvisni” od sladkorja.
Kandida se prehranjuje s sladkorjem, zato je nasvet za njeno omejitev zelo enostaven: nič sladkorja (medu,…). Pri hujših primerih priporoča alternativna medicina prehrano brez kvasovk (kruh), nobenega sladkega sadja, dosti tekočine (samo energetsko bogata voda je primerna) in nobenega alkohola, pa tudi zmernost pri ogljikovih hidratih.
Predlagam, da se obe gospe, ki ju mučijo vetrovi, odločita za enotedensko dieto in poročata o učinku.
LP
Pika
Marsikaj se je že zapisalo, zato je moj prispevek proti napihnjenosti črevesja jedrnat:
1) možni prehranski vzroki in zdravila:
– oslabljena prebava zaradi neprimerne prehrane; zlasti škodujejo mlečna hrana, enostavni sladkor v vseh oblikah, preveč sadja, zlasti južnega (!), čokolada, alkohol in sladoled ter gazirana osvežilna pijača
– zamrznjena hrana in rafinirana živila (žito, moka, olje…)
– pomanjkanje kakovostnih ogljikovih hidratov v vsakodnevnem obroku – žito v zrnju, kuhano v ekonom-loncu (odsvetuje se kruh iz moke, četudi je polnovredna!)
– premalo žvečenja (!)
– zapacano črevesje zaradi uživanja enostavnega sladkorja in maščob; sladkor razpušča črevesje, preveč maščob v vsakodnevni prehrani pa ga maši; črevesje in telo razmaščuje dajkon (japonska redkev, ki se prideluje tudi pri nas, sicer pa se dobi v trgovini z bolj zdravo hrano), obenem pa izboljšuje prebavo; v primeru napihnjenosti in razpuščenosti črevesja je najboljši sušen dajkon; glej še posebne pripravke spodaj
2) možni zdravstveni vzroki:
– oslabljene ledvice zaradi premalo stročnic v prehrani in pomanjkanja rudnin v telesu nasploh; pomagajo krepčilne stročnice (azuka, leča, čičerka, črna soja in bob), kuhane z algami (so bogate z rudninami, obenem pa pomagajo zmehčati stročnice)
– ker so ledvice energijsko sorodne spolovilom, je možen vzrok tudi oslabelost spolnih organov
– dolgotrajna kislost krvi – vzrok je največkrat prehranski (glej zgoraj, pod 1))
– oslabljeno črevesje zaradi pogostega zaprtja (glej pod 1)); ukrepa se s črtanjem živil, ki slabijo črevesje in povzročajo zaprtje, obenem pa se vsakodnevno začnejo uživati kakovostni ogljikovi hidrati, več kuhanih zelenjavnih prilog (več korenaste zelenjave) in z algami kuhane stročnice
3) posebni pripravki proti gnitju, vrenju in napenjanju:
– kvašena marelica umeboša (dobi se v trgovini z bolj zdravo hrano) – v čajno skodelico se ji doda čajna žlička kakovostne sojine omake »šoja« oz. »tamarija« in vse skupaj prelije z vročim čajem iz listov ali vejic čajevca (»hojicha« ali »kukicha«)
– umebošin kis ali rižev kis, jušna žlica na tešče, ali kot vsakodnevna začimba solate ali zelenjavne priloge
– vroč čaj iz vejic ali listov čajevca ali izboljšan s sojino omako in z ingverjem
– gomašijo (sezamova sol) v čaju iz čajevčevih listov ali vejic
– nasekljana sveža šalota kot začimba na jedeh in v solati
4) črevesje zelo krepita ajda in krema, kuhana iz škroba rastline ku(d)zu
5) priporočajo se tudi telovadba, tek, kolesarjenje, plavanje… skratka razgibavanje telesa in krepitev trebušnih mišic
6) za krepitev ledvic se zvečer, pred spanjem, priporoča vroča kopel s prgiščem soli za stopala
Več o vsem navedenem se lahko prebere v makrobiotskih knjigah, recimo Michia Kushija – dobijo se v vsaki spodobni knjižnici – zlasti pa v knjigah “Makrobiotićka domača lekovita sredstva” in “Učinkovita naravna zdravila”.
Pozdravljam vas! Mitja
točno tako….samo kdo bo pa zdržal brez mastnih odojkov,tortic iz bele moke in belega sladkorja,krač,mmmmmmmmmmmmmmm…..ja,ja,ne moremo nezdravo jesti brez težav, odločiti se bo treba, ali nezdrava hrana in težave, ali zdrava hrana in kvalitetno življenje….
če ljudem odgovoriš po rsnici in jim hočeš s tem pomagati, se sploh ne oglasijo več, a ni to čudno……dejstvo je, da žretja nezdrave hrane in buljenja TV-ja brez telovadbe ne morete pozdraviti z kumino in kamilcami….je pa že boljš česen oklol vratu….
Se strinjam s Piko:
Glej
http://med.over.net/phorum/read.php?f=43&i=72&t=1
http://med.over.net/phorum/read.php?f=43&i=34&t=1
sem nekaj napisal o candidi.
Pozdravljeni,
no sama sem mlada, na pravilni prehrani, večinoma veganski, brez sladkorja, ne mešam OH in B. Pijem glino, pijem razne čaje in nevem kakšne pripravke in mi nič ne pomaga. Telovadim 45min vsak drug dan, tudi bazični klistir kdaj izvedem.Odpravljala sem kandido tudi parazite, nekaj časa jedla po makrobiotiki..in nič…napihnjenost ostaja in občutek teže tudi. Tako da vse kar ste predlagali in še več sem sama že probala in ne nič mi ne pomaga. Sploh pa najbolj “uživam” ob branju kakšnega jožeta ki je sam ugotovil, da ga kranjska klobasa napihne ,ostalo pa ne, in zdaj zadovoljno predava o “zdravi” prehrani.
Če si napihnjena v spodnjem delu trebuha so lahko težave tudi ginekološkega izvora npr. endometrioza. Lahko si napihnjena, ker imaš premalo encimov (slednje lahko kupiš npr. papaja) Navsezadnje so lahko vzrok tudi hormoni. Tako kot je bilo napisano v drugem odgovoru-eksperimentiraj- poskusi vse-le tako boš našla šivanko za svoj balon.
LP
No tudi jaz imam en problem. Nedolgo nazaj sem pričela s hujšanjem. Za zajtrk navadno pojem jogurt z žitaricami, po vrhu pa še včasih jabolko. V šoli pojem pecivo iz jagod in vanilije … čaz par ur pa tudi jabolko. Ko pridem domov ne pojem veliko. Pojem največ zelenjave. Zvečer pa še učasih kakšno sadje (pomaranče). Zadnje dni pa sem zelo napihnjena, kar še prej (prvi teden hujšanja) nisem bila! KAKŠEN NASVET?
Mogoče poješ preveč sadja? Fruktoza pravijo, da rada povzroča napihnjenost. Probaj jesti sadje dopoldan, zvečer pa raje proteine. Na splošno velja, da sadja zvečer naj ne bi jedli, ker je težje prebavljivo. Pa pri hujšanju tudi previdno saj ima veliko sladkorja in ni ravno optimalna izbira za hujšanje.
Tvoji prehrani po tem kar si napisala manjka marsikaj. Telo ne more delovati pravilno izključno od sadja in nekaj zelenjave.
Forum je zaprt za komentiranje.