Najdi forum

napajalnik piska

mam en problem: iz napajalnika mi prihaja čuden zvok (podoben je nežnemu piskanju ki mi gre pošteno na živce) in če malce potrkam po njem,potem je nekaj minut dobro potem pa ponovno ista zgodba. Kolikor sem poslušal,ventilator ni….torej tisti ki se s tem ukvarjate,kaj je vzrok temu??

Napajalniki spreminjajo napetosti v impulznem načinu, brez transformatorja, delajo z določeno frekvenco, za to so potrebna tudi navitja in dušilke. Skozi ta navitja navadno teče velik tok v kratkih impulzih in če niso dobro fiksirana vibrirajo s frekvenco delovanja pretvornika in to verjetno ti slišiš kot piskanje. Verjetno bi pomagalo če bi odprl napajalnik in pogledal če katero od navitij ni dobro fiksirano, mogoče privit vijak ali kje slabo lepljeno oziroma lakirano.

Navoje na dušilki lahko fiksiraš z lakom za nohte.

je možno da se slišijo hladilna rebra?

Ne ni možno, edino, če je kaj slabo privito.

Vzami izvijač in z izoliranim delom malo pritisni tiste tuljavce (dušilke-lak žica
navita na jedro). Potem je še pa en transformatorček, tudi tega preglej.
Najverjetneje je na kakšnem tem navitju popokal lak in sedaj navoji lak
žice nihajo s frekvenco napajalnika.

Če začasno pomaga trkanje potem verjetno kak večji del ni dobro fiksiran, preveri vijake in če so vsi večji deli dobro pritrjeni. Hladilna rebra so Al ali Cu in nanje magnetno polje ne deluje, je pa nekaj možnosti da bi vibrirala zaradi tiristorjev ali triakov na njih, če niso dobro pritrjena.

Napajalnik nima vgrajenih niti triakov niti tiristorjev, pač ima na hladilnike pritrjene tranzistorje (bipolarne ali Fet) in Schottky diode. Tako eni kot drugi so narejeni iz polprevodniškega kristala, ki ne more vibrirati, niti oddajati zvokov. Vibrirajo lahko izključno samo magnetne komponente (transformator in dušilke), kot so ti povedali že eni pred tabo. Ali vibrirajo navitja, ali pa jedro – ker je zalivka (lak ali pa araldit) očitno nekje popustila.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close