namaz iz polenovke
Pozdravljena! Ne vem prav,kaksen namaz mislis.Na Primorskem poznamo namaz
iz polenovke,ki mu recemo bakala in bianko .Na predbozicni vecer ga imamo v vsaki hisi (narejenega doma ali kupljenega).Jemo ga ali s popecenimi kruhki ali s polento.Naredi se ga tako,da se cez noc namoceno polenovko razreze,skuha in ocisti.Koscke nato tolces ali miksas z dodatkom olivnega olja.Sledi cesen in petersilj. Precej zamudno in mocna roka.Je zelo okusno.Vecina ga kupimo ze narejenega,ki je prav dober.
Necak iz Ljubljane je prvic to jedel pri nas med novoletnimi prazniki.V Ljubljani je videl v trgovini,pa ni upal kupiti,ker ni vedel,kaj to je. Je tebi vsec? Lp babi
Res je masten,toda olivno olje ni tako nevarno.Od casa do casa si ga na tanko lahko namazes na toast.Pri nas ga jemo priblizno 1 krat na mesec in se to,ko imam goste. Zakaj so dobre stvari tudi rahlo skodljive?.Sicer je riba zdrava.
Se to, bakalar je izraz,ki ga uporabljajo bolj v Dalmaciji . Pri nas recemo bakala
in bianco( bakala na belo). Lep soncen dan vsem Babi
Pika, če imaš preveč mašob v krvi, se namazu iz polenovke izogija na daleč….. Je precej bolj masten, kot npr. margarina, ali pa topljen sirček, ti imajo le kakšnih 30 % maščob, polenovka (oz. namaz) pa bistveno več, saj ga narediš iz olja in polenovke.
Je pa res, da je narejen iz olivnega olja, ki vsebuje pretežno “dobre” maščobe, tako, da če imaš problem s povišanim holesterolom, je tak namaz kdaj pa kdaj čisto OK, če pa imaš povečane trigliceride (maščobe), pa se ga le izogibaj, čeprav je božanski.
Babi, ko praviš kako se naredi doma namaz iz polenovke, ne morem , da se ne bi spomnila, kako sva se z možem odločila ga narediti sama.Štala, ti povem.
Prosim razloži mi , kaj sva naredila narobe. Kajti sliši se takoooo enostavno.
Namočila sva polenovko čez noč in še več, ampak potem kako jo dobiti narazen?:)
Komaj sva jo stolkla na pol, kaj šele na kocke.In potem še kuhala in kuhala.Se mi zdi da sva cel ljubi dan delala samo to.Saj končni izdelek je bil zeelooo ukusen, a kaj ko je pot do tja bila trnova.:)))) Od takrat ga obvezno kupiva.
Zanima me kaj sva naredila narobe, in kako dolgo traja , da se polenovka skuha.
Midva se še danes smejiva, ko se spomniva na to umetnost. :))) BYYY
Forum je zaprt za komentiranje.