Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Namaz iz oliv in kaper

Namaz iz oliv in kaper

Pozdravljene! ker sem vceraj toliko pisala o olivah,vam ponujan se ta recept,ki sodi med jedi starega Cipra.

Potrbujemo 1 manjso melancano,1 skodelico crnih oliv,3 zlice kaper,4 stroke cesna,1 zlico sezamovega masla(Kupimo ga v trgovini z zdravo prehrano-ce ne dobis,pa nase maslo),3 zlice olivnega olja,2 zlici mandeljnov,2 zlici vinskega kisa,3 zlice kisle smetane,poper,sol

Melancane narezemo na pol cm siroke kolobarje,solimo in pocakamo 1 uro.Sol speremo,kolobarje obrisemo s p.brisackami in jih na hitro popecemo na vrocem olivnem olju.Olive izkoscicimo,kapre speremo,cesen olupimo.Vse skupaj vrzemo v sekljalnik.Dodamo melancane,mandeljne,kislo smetano,poper,kis.Mesamo.Ko je masa gladka,prilijemo se olivno olje in primesamo sezamovo maslo.Po potrebi se solimo.
Vcasih dodam se kaksno med.zacimbo,ceprav ni potrebno.Namaz postrezemo s crnim kruhom.

Zdaj si pa predstavljajte,da sedite pod 500 let staro skrivenceno oljko,okrog se pasejo ovce in pastir iz piscali izvablja melodijo v cast naravi,ki mu je vse to dala.Kako vse okrog disi in malica je bozanska s kapljo hladnega vina.

Kako pa sprati s prstov vonj po cesnu? Preprosto.
Vzami oster jeklen nozek,drzi ga pod tekoco vodo med prsti-dlanmi in z njim si ocisti se ostanke za nohti,drzi se malo,da ti curek tece cez dlani in noz.
Nic vec vonja,ne na prstih,ne na nozu.Veliko bolje kot limona.
Tak nozek imam vedno pri koritu.Tudi z noza,s katerim sekljas cebulo,cesen,petersilj,tako speres vonjave. Poskusite!!
Lep pozdrav Babi

Babi,
Ni le slasten recept, ki si ga delila z nami, prav žlahtno je tudi vse ostalo kar si napisala!
Hvala in lp
Dana

U, Babi, MEGA! Ne bos verjela, ampak jaz imam ravno doma crne olive in kapre, ki jih moram pojest in sem ravno malo prej studirala, kaj naj naredim iz njih. Ocitno mi beres misli. :)))

Doma imam vse sestavine, razen vinskega kisa in ker v poznih urah pričakujem obisk, me zanima, če lahko uporabim balsamico?

Seveda! Mogoce je za tvoj obisk prepozno.Bila sem v morju,ker je pri nas tako soparno!Padlo par kapelj in konec.Ves,da sem hotela napisati “ali balzamicni” pa nisem,ker je to zelo star recept in si nisem upala.Je se boljse. Lep pozdrav Babi

Pa se za Urso! Saj si veckrat v mojih mislih.SZ mojo hcerko sta razlike 11 let,tako kot sem jaz s svojo sestro.Jaz bila maturantka,ona 1. razred osnovne sole.Mogoce sem prav zaradi nje sla v prosveto. Babi

Namaz že narejen in obisk “napojen”. Super! Hvala za dobro idejo!

Babi, pozdravljena!

Sline se mi spet cedijo ob tvojem receptu. Zanima me samo, kako dolgo lahko imam ta namaz v hladilniku ali ga je treba takoj pojesti?

Tvoja življenjska naravnanost je enkratna. Bodi lepo.

nataša

Nb,dobru jutro ! Kaksen dan ze.Meni se se ni pokvarilo,ker ga kar kmalu pojemo.Prav gotovo pa to ni shranek kot ozimnica.Vcasih samo za naju dva naredim iz manjsih kolicin.
Hvala za prijazne besede.Naravo imam zelo rada in leta,ko sem zivela na nonini majhni kmetiji,so mi dala zelo veliko.

Zivjo, Babi!

No, da ti povem, kaj sem potem vceraj “scoprala”. Ni bilo cisto po tvojem receptu – temu, kar sem naredila, bi lahko rekli “pecene melancane z namazom iz oliv in kaper”. In sicer sem namaz naredila tako, kot si predlagala, dala notri vse, razen melancan. Te sem samo popekla (tako kot si rekla) in rezine servirala na krozniku, pa na vsako dala malo namaza in prepognila kot palacinko. Zraven pa polnozrnat kruh in za desert skleda jagod. :)) Super je bilo!

A mislis, da bi ta namaz sel tudi na pasto? Po moje bi bilo to tudi ok. Kaj mislis?

Ursa,hej! Seveda bi slo na pasto,saj je to tudi neke vrste pesto,le z drugimi sestavinami.Mogoce malo manj kisa,bos pac videla.
Lepo,da si naredila svojo varianto. Ko pisem originalen recept neke dezele,se striktno drzim navodil in sestave,saj spostujem navade tistih ljudi.Vsak pa potem po svoje prikroji lastnemu okusu.Tako so tudi nekoc recepti potovali iz dezele v dezelo in se malo spreminjali.
Lep pozdrav na sever Babi

naredila danes!! zelo dobro! tudi domaca “komisija” je bila zelo navdusena! ce je se kdo to delal….me prav zanima! lp petra

Me veseli,kot vedno,ce je kaksen recept dobrodosel,se zlasti zelenjavni.V teh vrocih dneh je to skoraj zakon.Recept s krasno ciprsko pikrajino mi je podaril Marius,imeniten fant s Cipra,ki tudi zelo dobro kuha.V moji kuhinji je najprej pregledal zalogo zacimb,preden se je lotil dela.
Lep pozdrav Babi

babi,danes sem morala ponoviti namaz!::)) naredila sem ga brez melancan…bil je zelo dober!! lp petra

Bom napisala mail Mariusu,fant bo vesel.Se to.Ko smo sli na pocitnice v Bovec,smo z njim presarili tudi ves vas predel.Bil je fasciniran.Cele dneve se je prevazal s kolesom okrog Kobarida,potem na idrijsko in ves cas je besno skiciral te nase lepe in zanimive hise.Je arhitekt(zetov prijatelj) in ga je to popolnoma prevzelo. Polkna so bila zanj pravi cudez.Hrana mu je bila zelo vsec. Compe in skuta! lep pozdrav Babi

compe in skuta ! poznam- na bovskem in kobariskem je to zakon!! ste bili tudi v idriji -sami ? stare idrijske hise so tudi nekaj posebnega- pa idrijske klavze! za arhitekta sploh! ce hodite tam okrog, ne pozabite na divje jezero….pa na vojsko-planoto nad idrijo…z bolnico oz tiskarno.. /pa malo vstran- ledena jama/…kar dosti zanimivega! hrana je pa zelo dobra na želinu /gostilna želinc/. to je od mosta na soci proti idriji…cca 2o km! tukaj lahko jeste sveze postrvi… pa nek poseben prsut..oz. nekaj podobnega “buzoli”… od tu pa cca 4 km v levo cerkno- z bolnico franjo!
pred 25 leti sem bila vodicka…se pozna! se vedno malo deformirana..?!:)) lp petra

ravnokar je pokukalo sonce! prav sramezljivo,a bo!! kar lustno ga je videti po celodnevni oblacnosti!! jutri bo pa menda zopet 30 ! nikoli nismo zadovoljni!! ce mene kdo vprasa /pa me ne!!/ bi imela poleti cca 26-29 st. z vlago do max 6o% …to bi prenasala cisto “komot” cca 2 meseca! potem pa jesen…jesen pa ljubim !! lp petra

p.s. na prejsnji….. ne pozabite iti v rudnik!! cez vikende to normalno funkcionira! ne vprasej babi, :)) jaz se nisem bila!::)) lp petra

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close