Namaz iz oliv in kaper
Pozdravljene! ker sem vceraj toliko pisala o olivah,vam ponujan se ta recept,ki sodi med jedi starega Cipra.
Potrbujemo 1 manjso melancano,1 skodelico crnih oliv,3 zlice kaper,4 stroke cesna,1 zlico sezamovega masla(Kupimo ga v trgovini z zdravo prehrano-ce ne dobis,pa nase maslo),3 zlice olivnega olja,2 zlici mandeljnov,2 zlici vinskega kisa,3 zlice kisle smetane,poper,sol
Melancane narezemo na pol cm siroke kolobarje,solimo in pocakamo 1 uro.Sol speremo,kolobarje obrisemo s p.brisackami in jih na hitro popecemo na vrocem olivnem olju.Olive izkoscicimo,kapre speremo,cesen olupimo.Vse skupaj vrzemo v sekljalnik.Dodamo melancane,mandeljne,kislo smetano,poper,kis.Mesamo.Ko je masa gladka,prilijemo se olivno olje in primesamo sezamovo maslo.Po potrebi se solimo.
Vcasih dodam se kaksno med.zacimbo,ceprav ni potrebno.Namaz postrezemo s crnim kruhom.
Zdaj si pa predstavljajte,da sedite pod 500 let staro skrivenceno oljko,okrog se pasejo ovce in pastir iz piscali izvablja melodijo v cast naravi,ki mu je vse to dala.Kako vse okrog disi in malica je bozanska s kapljo hladnega vina.
Kako pa sprati s prstov vonj po cesnu? Preprosto.
Vzami oster jeklen nozek,drzi ga pod tekoco vodo med prsti-dlanmi in z njim si ocisti se ostanke za nohti,drzi se malo,da ti curek tece cez dlani in noz.
Nic vec vonja,ne na prstih,ne na nozu.Veliko bolje kot limona.
Tak nozek imam vedno pri koritu.Tudi z noza,s katerim sekljas cebulo,cesen,petersilj,tako speres vonjave. Poskusite!!
Lep pozdrav Babi
Seveda! Mogoce je za tvoj obisk prepozno.Bila sem v morju,ker je pri nas tako soparno!Padlo par kapelj in konec.Ves,da sem hotela napisati “ali balzamicni” pa nisem,ker je to zelo star recept in si nisem upala.Je se boljse. Lep pozdrav Babi
Pa se za Urso! Saj si veckrat v mojih mislih.SZ mojo hcerko sta razlike 11 let,tako kot sem jaz s svojo sestro.Jaz bila maturantka,ona 1. razred osnovne sole.Mogoce sem prav zaradi nje sla v prosveto. Babi
Zivjo, Babi!
No, da ti povem, kaj sem potem vceraj “scoprala”. Ni bilo cisto po tvojem receptu – temu, kar sem naredila, bi lahko rekli “pecene melancane z namazom iz oliv in kaper”. In sicer sem namaz naredila tako, kot si predlagala, dala notri vse, razen melancan. Te sem samo popekla (tako kot si rekla) in rezine servirala na krozniku, pa na vsako dala malo namaza in prepognila kot palacinko. Zraven pa polnozrnat kruh in za desert skleda jagod. :)) Super je bilo!
A mislis, da bi ta namaz sel tudi na pasto? Po moje bi bilo to tudi ok. Kaj mislis?
Ursa,hej! Seveda bi slo na pasto,saj je to tudi neke vrste pesto,le z drugimi sestavinami.Mogoce malo manj kisa,bos pac videla.
Lepo,da si naredila svojo varianto. Ko pisem originalen recept neke dezele,se striktno drzim navodil in sestave,saj spostujem navade tistih ljudi.Vsak pa potem po svoje prikroji lastnemu okusu.Tako so tudi nekoc recepti potovali iz dezele v dezelo in se malo spreminjali.
Lep pozdrav na sever Babi
Me veseli,kot vedno,ce je kaksen recept dobrodosel,se zlasti zelenjavni.V teh vrocih dneh je to skoraj zakon.Recept s krasno ciprsko pikrajino mi je podaril Marius,imeniten fant s Cipra,ki tudi zelo dobro kuha.V moji kuhinji je najprej pregledal zalogo zacimb,preden se je lotil dela.
Lep pozdrav Babi
Bom napisala mail Mariusu,fant bo vesel.Se to.Ko smo sli na pocitnice v Bovec,smo z njim presarili tudi ves vas predel.Bil je fasciniran.Cele dneve se je prevazal s kolesom okrog Kobarida,potem na idrijsko in ves cas je besno skiciral te nase lepe in zanimive hise.Je arhitekt(zetov prijatelj) in ga je to popolnoma prevzelo. Polkna so bila zanj pravi cudez.Hrana mu je bila zelo vsec. Compe in skuta! lep pozdrav Babi
compe in skuta ! poznam- na bovskem in kobariskem je to zakon!! ste bili tudi v idriji -sami ? stare idrijske hise so tudi nekaj posebnega- pa idrijske klavze! za arhitekta sploh! ce hodite tam okrog, ne pozabite na divje jezero….pa na vojsko-planoto nad idrijo…z bolnico oz tiskarno.. /pa malo vstran- ledena jama/…kar dosti zanimivega! hrana je pa zelo dobra na želinu /gostilna želinc/. to je od mosta na soci proti idriji…cca 2o km! tukaj lahko jeste sveze postrvi… pa nek poseben prsut..oz. nekaj podobnega “buzoli”… od tu pa cca 4 km v levo cerkno- z bolnico franjo!
pred 25 leti sem bila vodicka…se pozna! se vedno malo deformirana..?!:)) lp petra
ravnokar je pokukalo sonce! prav sramezljivo,a bo!! kar lustno ga je videti po celodnevni oblacnosti!! jutri bo pa menda zopet 30 ! nikoli nismo zadovoljni!! ce mene kdo vprasa /pa me ne!!/ bi imela poleti cca 26-29 st. z vlago do max 6o% …to bi prenasala cisto “komot” cca 2 meseca! potem pa jesen…jesen pa ljubim !! lp petra
Forum je zaprt za komentiranje.