nakup zasedene nepremičnine
Pozdravljeni!
Z bratom sva z oporoko podedovala stanovanje po očetu. V njem še vedno živi mama, ki ima na njem dosmrtno služnost. Ker je brat že prej od staršev dobil nepremičnino, se dogovarjava, da bi stanovanje prepustil meni za simbolno vrednost. Skrbi pa me, kolikšen davek bom pri tem morala plačati. Ali se za odmero davka upošteva tržna vrednost, ali najina simbolna vrednost, kot jo bova zapisala v pogodbi? Kot sem brala, naj bi pri odmeri davka upoštevala najmanj 70% tržna vrednost nepremičnine, če iz pogodbe izhaja nižja kupnina. Kaj pa to, da ima mama na njem dosmrtno služnost, je stanovanje zaradi tega manj vredno? Če obrazloživa v pogodbi, da mama lahko živi še vsaj 10 let in da je zame zato stanovanje bistveno manj vredno, ali bo davčna s tem zadovoljna, namreč ali obstaja neko “splošno vedenje” koliko je nepremičnina manj vredna zaradi zasedenosti? Ali pa bi morala dati izvedencu, da vrednost oceni? Če bi izvedenec ocenil npr. da je stanovanje zaradi zasedenosti vredno 50% tržne cene, ali bi to davčna upotševala, ali pa bi mi vseeno odmerili davek od 70% tržne vrednosti?
Hvala za vaš čas,
z lepimi pozdravi,
Janja
Spoštovani,
niste napisali, s kakšno pogodbo bi prenesli lastninsko pravico na stanovanju na vas. V kolikor je to prodajna pogodba, plačate 2 % davka na promet z nepremičninami, v kolikor je to darilna pogodba, plačate davek na darilo v višini, ki je odvisna od vrednosti nepremičnine (ker gre za drugi dedni red). Predlagam, da določita razmeroma nizko vrednost stanovanja, saj vama to trenutne razmere na trgu nepremičnin dopuščajo in s prodajno pogodbo preneseta lastništvo (nižja davčna obremenitev).
Lep pozdrav!
Spoštovani,
vaša informacija drži: za razdružitev solastnine se ne plača davka – upoštevati morate le to, da je za pogodbo potreben konsenz pogodbenih strank glede vsebine pogodbe.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.