Nakup tiskalnika – vprašanja
Očitno bom morala kupiti nov tiskalnik pa imam nekaj vprašanj.
1. Kolikšno ločljivost mora imeti, da lahko natisnemo tudi fotografije (na navaden papir, npr. za seminarske in diplomske naloge) in je kakovost slik OK. Stari tiskalnik je imel ločljivost 300dpi in slike so bile navadni zmazki. Poleg fotografij bi tiskala še kake karte oz. zemljevide. Vse to pa bolj poredko.
2. slišala sem, da se pri nekaterih printerjih zasuši glava, če ne printaš dovolj pogosto. Ta glava naj ne bi bila del kartuše? Kateri tiskalniki so to?
3. kako je s temi ta poceni tiskalniki za dobrih 10.000? Kaj je njihova šibka točka?
4. Kartuše bi rada polnila s črnili, ker ne želim več kupovati dragih originalnih kartuš. Ali je to polnjenje kartuš možno za vse tiskalnike? So bistvene razlike med cenami črnil za različne tipe tiskalnikov?
5. sem mi zdi, da nekateri nimajo ločenih barvnih in črnih kartuš. Je to res? Kateri so to?
6. so v ta pocenih tiskalnikih kartuše zelo malo črnila? Npr. v dražjih 40ml, v cenejših pa 20ml.
7. imajo vsi tiskalniki možnost foto-kartuše? Kdaj jo uporabimo? Ali se fotografije na navaden papir tiskajo s foto ali barvo kartušo?
8. koliko odšteti za tiskalnik?
Načeloma tiskalnika ne rabim zelo pogosto. Občasno tiskam tudi kake slikce, karte…, večinoma pa razne tekste s skicami, tabelami. Čaka pa me tudi tiskanje diplomske naloge – se da to s cenejšimi tiskalniki (stvar mora zgledati lepo).
Z izjemo te diplomske, ne tiskam ravno veliko.
Seveda se za nimam za Ink-jeta.
Hvala vsem, ki boste odgovorili.
Kaj pa storiti v primeru, ko je printer cenejši kot barve?? Najboljš kupiti nov printer. Saj barve so dražje kot 14.000 sit! Odvisno sicer kakšen printer imaš, toda v najboljšem primeru so mogoče barve 1000 – 2000 sit cenejše. A se splača?? Jaz kupim tudi kr nov printer, saj pri mojem printerju stanejo kartuše isto kot printer. Torej???
Lp
Rojak!
Skalca očitno tega ne razume!(skalca pač ;-))
Najbrž stare kartuše ohranja kot fetiš in jih ne vrže v smeti,kot bi nardila s kupčkom tiste plastike imenovane printer.
Aja…kubatura smeti je pa v najinem primeru res malce večja,kot pa v njenem….mah…glavno,da malce več plačaš in se pri tem počutiš neznansko ekološkega…;-))))
Saj boš tudi ti zrasla deklič!Nč bat!
Btw.: z “forsiranim” polnjenjem kartuše(ki je namenjena izključno! za enkratno uporabo!) uničuješ glavo printerja.Ker ti z iglo nikoli ne boš mogla piksne tako napolnit,kot jo stroj v tovarni.
Ma brez veze.Kupi najboljšega HP-ja za 200 čukov in pol polni in refilaj kolkor hočeš,ker očitno rabiš printer res vsako sekundo.
😉
fajn se imej!
1. Ločljivot tiskalnika načeloma ni pomembna, dokler tiskaš na navaden papir. Takrat se namreč tiskalnik avtomatsko prestavi v nižjo ločljivost. Šele ko vstaviš foto papir (ki je drag), začne tiskati v visoki resoluciji. Ves štos je v tem, da vsebuje papir celulozo, ki vpija tinto. In ker so pri tiskanju v visoki resoluciji pikice barve zelo blizu skupaj, celuloza pa jih potegne vase, se v strukturi papirja pikice pomešajo med sabo, kar rezultira v grdih, mrtvih barvah, predvsem v rjavih ali olivno zelenih odtenkih. Foto papir ima na površini poseben nanos, ki preprečuje vpijanje in mešanje barve, zato je na njem možno tiskanje v visoki resoluciji. Pač pa se na navadnem papirju vseeno bolje obnesejo tiskalniki, ki zmorejo visoko resolucijo, saj imajo pikice tinte bolj majhne, zato se hitreje sušijo in je manj možnosti za mešanje barv. Torej – višjo ko ima tiskalnik resolucijo, večja je verjetnost, da ne boš imela namesto slike packarijo. Seveda pa so taki tiskalniki dražji, dražja je tudi tinta.
2.Glava se zasuši pri VSEH tiskalnikih, če ne tiskaš dovolj pogosto. Priporočam, da stiskaš nekaj vsaj enkrat mesečno, da se kapilare s tinto malo “prezračijo”. To velja tudi za barvno glavo, saj nanjo ponavadi ljudje pozabijo, ko pa jo končno rabijo, je pa seveda že zasušena. Če tiskaš premalo, se pravi da je velika nevarnost pred zasušitvijo, se bolj splača imeti tiskalnik, ki ima glavo na tinti. Potem pač vržeš tinto v koš, kupiš novo in delaš naprej. Pri tiskalnikih, ki imajo glavo v mehanizmu, se menjava glave absolutno ne splača, ker je predraga, torej roma ob zasušitvi v koš namesto tinte kar cel tiskalnik.
3. Proizvajalcem tiskalnikov je v interesu zaslužek, ne pa tvoje blagostanje. Zmaga je v končni fazi vedno njihova. Če kupiš poceni tiskalnik, bodo tinte zanj obupno drage, natisnile bodo zelo malo listov, mehanizem pa bo tako slab, da redkokdaj ob redni uporabi zdržijo dlje kot leto dni. Dražji tiskalniki so bolj robustni in zdržljivi, cena izpisa z njimi je ponavadi občutno nižja.
4. Polnjenje kartuš je sicer teoretično možno, praksa pa pravi, da večini kupcev polnjenje ne uspeva najbolje in po nekajkratnem nakupu ugotovijo, da bi bilo ceneje kupiti novo originalno tinto. V primeru okvare tiskalnika ti serviser ob uporabi neoriginalnih tint nikoli ne bo priznal garancije (preberi garancijski list!), pogosti so primeri, ko je tinta scurela v notranjost tiskalnika in ga uničila. Ker se barvni pigment zaradi adhezijskih sil vedno nabira po stenah kapilar, se premer izstopne šobe, ki strelja tinto vse bolj zmanjšuje, zato so izpisi čedale bolj svetli in barvno “podhranjeni”. Neoriginalne tinte nikoli ne dosegajo pigmenta iste kakovosti kot originali, zato je ta pojav pri njih precej bolj pereč. Pri tintah, ki imajo glavo na sebi, je izdelek iz tiskalnika ob vsaki menjavi tinte tak, kot da si pravkar kupila nov tiskalnik, pri vgrajeni glavi pa je s časom čedalje slabši.
5. Kolikor vem, imajo vsi tiskalniki možnost samostojne črne tinte in samostojne barvne. Nekateri imajo celo barvne razdeljene v posebnih kasetah. Je pa res, da pri nekaterih tiskalnikih v originalu priložijo samo kombinirano tinto (zaradi nižje cene). Tako mora kupec takoj kupiti še črno tinto, nakar ugotovi, da je postal “najcenejši” tiskalnik pravzaprav najdražji….
6. Imaš prav. Primer dveh HP tiskalnikov: DJ3325 – cena 14.000 Sit, Cena črne kartuše 5.200 Sit, z njo lahko stiskaš cca 220 listov standardnega dopisa. Tiskalnik DJ5150 – cena 20.000 Sit, cena črne kartuše 6.200 Sit, z njo stiskaš cca 450 listov standardnega dopisa. Torej pri dražjem tiskalniku za 20% višjo ceno tinte stiskaš 100% več papirja.
7. Možnost foto kartuše nimajo vsi, pač pa načeloma boljši tiskalniki. Običajni tiskalnik ima samostojno črno tinto in drugo tinto, v kateri so trije rezervoarčki – z rumeno, vijolično in cian barvo tinte. Torej so od vseh štirih prisotnih barv kar tri v temni niansi, samo rumena je svetla. S to kombinacijo tint lahko tiskaš večino fotografij. Zatakne pa se pri fotkah, ki vsebijejo veliko svetljih tonov. Recimo portret nekega človeka, saj je obraz zelo svetal in vsebuje veliko odtenkov svetlo rožnate barve. Originalne temne tinte preprosto ne morejo natisniti teh blagih prehodov svetljih nians, zato se tiskalnik posluži trika, da obstoječe kapljice temnih tint bolj razmakne, kot sicer dovoljuje mehanizem. Torej so na obrazu pike razmaknjene lahko tudi po milimeter med sabo, čeprav tiskalnik v resnici zmore na ta prostor natisniti nekaj deset pik. To grobost slike seveda takoj opazimo že s prostim očesom. Zato v teh primerih vzamemo ven črno tinto innamesto nje vstavimo kombinacijsko glavo, ki vsebuje tretjino črne barve, tretjino svetlo cian in tretjino svetlo vijolične. Z njeno pomočjo naredimo portret kljub svoji svetlosti v zelo visoki resoluciji. Past foto tinte pa je v tem, da vsebuje zelo malo črne barve, ki jo zato hitro zmanjka, zato se foto glava uporablja izjemoma, v primeru da imamo serijo slik s zelo svetlimi pasusi.
8. Težko reči… vsake oči imajo namreč svojega malarja. Jaz bi se na tvojem mestu verjetno odločil za že prej omenjeni HP DJ 5150, ki je trenutno v akcijah in dokaj znižan. Da se ga dobiti za dobrih 19 tisočakov, zmore pa 4800 dpi, črna tinta stane 6.200 Sit (z glavo vred).
In še komentar na predloge, da ko zmanjka tinte, kupiš nov tiskalnik. Že že.. ampak ob nakupu novega tiskalnika prejmeš zraven tinte s POLOVIČNIM polnjenjem, ki se porabijo zelo hitro. Nove tinte so res dražje, vendar jih je 2x več ! In končna matematika ?
In mimogrede… ne kupuj tinte v prvi trgovini, ki ti stoji ob poti. Prej omenjena tinta za 6.200 Sit stane v eni večjih slovenskih trgovin kar 9.800 Sit !!! In ravno te velike razlike v cenah spretno izkoriščajo ponudniki tiskalnikov, ki ponujajo svojega z “najcenejšo tinto”, za kontra primerjavo pa navajajo konkurenčni tip tiskalnika, kateremu pripišejo ceno tinte iz tiste najdražje trgovine :))))
Roman,
najlepša hvala. Tako obširnega odgovora nisem pričakovala. Res hvala, da si si vzel toliko časa. Sem zvedela kar precej novega. Npr. na to že ne bi bila pozorna ali ima tiskalnik obe kartuši.
Domnevam, da je omenjeni HP DJ 5150 primeren za tiskanje diplomske naloge?
POlde,
še nekaj proti tvojim nasvetom. Črno kartušo dosti hitreje spraznim kot barvno. CCa. 4-6 črnih na 1 barvno. Ena črna stane recimo cca. 8000. Nov printer pa 14.000. Kaj je potem ceneje?
POlde,
Napisal si tole:
Lexmark x 1110!
Ko krepne….pa v smeti z njim!(aja…stane pa cca 14 jurjev). !!!!!
Cena v oklepaju? Sicer pa tudi, če vzamem 9.900 za printer, nova kartuša 8.000. Če pa vzamem Romanov primer printerja pa kartuša celo samo 6200. Osnovnošolska matematika. Sem pa že napisala koliko manj rabim barvno kartušo.
Roman je imel polno pametnih odgovorov in me je prepričal. Ti mi nisi odgovoril na nobeno vprašanje. No ja le na tisto, koliko odšteti za printer. S tem,da si slabo utemeljil. S tem, da je Roman očitno dobro podkova o stvari pa me ne žali, ker manj vem. Ti pa me žališ, ampak jaz močno dvomim o tvoji strokovnosti.
Nikoli ne dvomi v strokovnost Ciganov! ;-)))
Sam to: tudi,ko se tiska sam črno(ko je stvar videna na papirju)…se porablja tudi tinta iz barvne kartuše.
In še enkrat:Vzemimo tisti Lexmark iz Interspara:
Za 9900 dobiš tiskalnik,in najbrž(nisem preveril) tudi črno in barvno kartušo.Kje je zdaj tvoja matematika????
Sicer pa verjemi,da bi bila tista seminarska ,tudi na takem cenenem tiskalniku zelo soliden izdelek.
In oprosti,če si smatrala vse skupaj kot žalitev.Mal heca mora bit!
P.s.: Romanu pa vsaka čast.lepo je utemeljil vso stvar.
Skalca je postavila vprašanje in dobila pameten odgovor.
Verjamem, da ji matematika ne dela nikakršnih težav.
Da pa ne pride do brezveznega nabijanja postov, bom nit zaklenil, da
boste vsi lahko mirno spali!
Lep pozdrav!
Klemenxx
Forum je zaprt za komentiranje.