Nakup stanovanja – oddaja v najem – stanarina
Je kdo tu najemodajalec?
Koliko ste dali za stanovanje in koliko je najemnina?
Recimo, če kupiš stanovanje za 60.000, tam nekje 40 kvadratov, rabljeno stanovanje (novega za tako ceno seveda nikjer ne dobiš, rabljenega pa seveda ja) – kar pomeni več vlaganja v obnovo… koliko se vam zdi primerna stanarina? Oz. v koliko letih naj bi se povnila kupnina?
Če se seveda stroške obnov pa davke na najemnino.
Ima kdo kake izkušnje?
20 let se mi zdi, da je premalo, da ne gre skozi. Sploh, ko človek računa na obnove pa še davke.
Mogoče 30 let?
koliko se ti zdi primerno je nerelevantno, ker lahko zaračunaš takšno najemnino, kot jo trg prenese. se pravi, pogledaš na bolhi.net in na nepremicnine.net, koliko so najemnine v primerljivih stanovanjih v tvojem kraju.
jaz oddajam stanovanje v najem, za stanovanje imam še vedno kredit. najemnina je cca 60% obroka za stanovanje. stanovanje imam kot naložbo za stara leta, ne za to, da bi z njim zdaj ne vem koliko zaslužila, ali da bi računala na to, kdaj se mi bo naložba z najemnino povrnila.
oddajam ga že 6. leto. najemnina je kakšnih 100 EUR manj, kot bi lahko zaračunala, ker mi ni v interesu, da nenehno menjujem najemnike in renoviram za njimi.
Hvala za vajina zapisa, mi koristi.
Razmišljam o nakupu stanovanja z namenom oddaje. Tudi jaz kot neko varnost za stara leta.
Pa gledam malce cene stanovanj pa stanarin pa ne znam kakega pametnega zaključka potegniti ven. Bi morala res v detajle analizirat lokacije pa starost stanovanj, tip gradnje…
Pa seveda LJ, obala in druge drage lokacije itak ne pridejo upoštev. Torej neka lokacija, ki potem tudi ne bo tako vroča za oddajat.
Violina496, 22.12.2021 ob 09:50
V Ljubljani in na obali gredo stanovanja v najem za med. Vse ostalo pa je brez veze.
To ti misliš. Jaz sem pred par leti zavrnial službo v Kranju. Noro sem iskala stanovanje Kranj in seveda okrog po Gorenjski. Skoraj nobene ponudbe, kar pa je bilo pa izjemno drago. Tako, da plača in najemnina – no go. Služba je bila kar ok, ampak z zanič plačo, stanarine pa za zjokat.
čisto odvisno od lokacije, to je brezveze spraševat. V lj isto stanovanje oddaš za 800, v mb pa za 400 recimo.
Oddajam dva, v enem novejšem imam vedno študente, center mesta, drugo je starejše, ne ravno center, je pa noter že 12 let ena družina. Kar se tiče najemnine, res je, težko dobiš dobrega najemnika in težko je dvigovat cene. Za to družino bom pustila ceno enako, za študente pa bom dvignila, ker je res top lokacija in novejša zgradba. In vse se draži in dviga, če nenormalno rastejo cene stanovanj, je edina rešitev dvig najemnine, jaz jo bom za 10%. Itak je bila ta zadnja cena aktualna že 10 let.
Ne vem, kaj jamrate, da se vam nakup luknje za oddajanje ne bo izplačal v 20 letih, če vsako leto dvigate najemnine? Saj ne boste dvajset let oddajali po enaki ceni, a ne? Tudi pred desetimi leti so jamrali, kdaj se jim bo povrnil nakup garsonjere, ki jo oddajajo za 300 evrov na mesec, danes pa zaračunavajo že skoraj dvojno. In še dražili bodo. Letna inflacija je bila okoli 2%, dvig stanarine pa 10%. Pri taki rasti najemnin se bo povrnilo še precej prej kot v dvajsetih letih.
Anonimno 20532, 22.12.2021 ob 10:05
če si v kraju, kjer dobiš 40 kvadratov za 60 jurjev, je smiselno pogledat, če se tam sploh da dobit najemnike.
Ja, res je. Je pa kriza z najemnimi stanovanji. Skoraj nobenih najemnih stanovanj ni. Tako, da je težko primerjat cene.
Sem tudi jaz že večkrat iskala najemniško stanovanje, pa ne v LJ, katastrofa. Skoraj nič, kar pa je pa noro drago.
Tako, da je težko ocenit ali bi šlo na neki lokaciji v promet ali ne.
Študenti itak ne pridjeo upoštev. Kjer so študenti, so itak predrage nepremičnine, da bi jih kupila.
Forum je zaprt za komentiranje.