Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup stanovanja

Nakup stanovanja

Kako plačo bi moral imet, da ga lahko kupiš sploh ob predpostavki, da si sam in brez partnerja? A je sploh možno, če nimaš nič privarčevano (s hipoteko)? Draga so nenormalno, ponudbe pa sploh ni neke. Plačo imam osnovo 1100 neto (potni in malica še dodatno), dodatno še zaslužim od 300 do 600 eur mesečno, ampak me je strah sama it v to.

Imeti moraš 20 % privarčevana oz vrednost nepremičnine mira biti vsaj 20% višja od kredita. Imam višjo plačo, sva dva, pa je vseeno težko kak mesec. Je pa res da imava otroke in so mesečni  stroški višji.

garsonjera je že okoli 130K, pa da ti ni treba takoj vse prenavljat. Ampak ne glej oglaševanih cen, tam napišejo astronomske cene, ki se jih potem pri nekaterih konkretno zbije. Pri tistih, ki pa imajo prazna stanovanja ali pa najemnike not, pa težko, ker nočejo spuščat. Najti moraš nekoga, ki dejansko hoče prodat.

Brez pologa ne moreš dobiti kredita za stanovanje. Tudi ne vem kako bi ga odplačevala če nisi navajena da ti od tvoje plače del odleti. Če si doma, dajej znesek za kredit+položnice+hrano mesečno na stran, z ostalim pa živi. Če si v najemu si pa v riti. Najdi najcenejšo možnost (mogoče s sostanovalci) in varčuj. Ni druge.

Drugače pa se da na tako plačo dobiti kredit. Vem ker sem pred parimi leti še imela tako plačo. In živim sama v svojem stanovanju. Jasno ne v ljubljani – 20km ven.. Sem pa imela polog 25% in vzela na 25 let z upanjem da ga uspem prej poplačat (zaenkrat dobro kaže).

Odgovor na objavo uporabnika
trda buča, 12.08.2021 ob 22:47

garsonjera je že okoli 130K, pa da ti ni treba takoj vse prenavljat. Ampak ne glej oglaševanih cen, tam napišejo astronomske cene, ki se jih potem pri nekaterih konkretno zbije. Pri tistih, ki pa imajo prazna stanovanja ali pa najemnike not, pa težko, ker nočejo spuščat. Najti moraš nekoga, ki dejansko hoče prodat.

Kdo točno bo človeku z 1100 plače dal 130k kredita? Sploh pa brez pologa? Božiček?

S tako mizerno placo pozabi na kak kredit za vsaj malo dostojno stanovanje.

In ti bi s tako nizko placo jemala kredit? :))))))))))))))))))))

Ko placas obrok in druge stroske,kako bos zivela? Od zraka?
O moj Bog kako so neumni in neodgovorni ti revezi! Dejstvo!

no ja, 12.08.2021 ob 22:57

Brez pologa ne moreš dobiti kredita za stanovanje. Tudi ne vem kako bi ga odplačevala če nisi navajena da ti od tvoje plače del odleti. Če si doma, dajej znesek za kredit+položnice+hrano mesečno na stran, z ostalim pa živi. Če si v najemu si pa v riti. Najdi najcenejšo možnost (mogoče s sostanovalci) in varčuj. Ni druge.

Drugače pa se da na tako plačo dobiti kredit. Vem ker sem pred parimi leti še imela tako plačo. In živim sama v svojem stanovanju. Jasno ne v ljubljani – 20km ven.. Sem pa imela polog 25% in vzela na 25 let z upanjem da ga uspem prej poplačat (zaenkrat dobro kaže).

Sem v najemu. In včasih mi uspe privarčevat tudi 10k letno še zraven. Trenutno pa nimam nič. 0, nada. Sem pomagala staršem. Vedno delam in pol nič nimam. Trenutno je ravno obdobje, ko sploh ne vem kje kaj prišparat.

Poznam sicer gospo, ki ureja kredite in pravi, da ne rabim pologa. Verjetno stvar pogajanj.

Poldi268, 12.08.2021 ob 23:19

In ti bi s tako nizko placo jemala kredit? :))))))))))))))))))))

Ko placas obrok in druge stroske,kako bos zivela? Od zraka?
O moj Bog kako so neumni in neodgovorni ti revezi! Dejstvo!

1100 do 2000 je nizek dohodek? 1100 je res redni, ostalo je zaslužek od projekta, na katerem delam, je trenutno vsak mesec zraven in raste. Ni pa nobena stvar ziher da bo tako 30 let.

Neumna pač nisem, se precej znajdem v življenju brez pomoči drugih.

Imel toliko plače kot ti, ko sem šel v nakup stanovanja.

Imam še tri obroke po 420 in sem zmagal!

Ne vem kaj bom potem počel s toliko denarja na mesec :-)))

Sem pa naredil pri nakupu in kreditu nekaj kapitalnih napak … pa ne bi zdaj o tem …

Za to, koliko kredita dobiš, se obrni na banke. Ne eno, najprej seveda lahko greš na svojo, ampak pojdi od banke do banke in vprašaj, kakšne pogoje imajo. Kaj so ti tvoji dodatni prihodki, mi ne vemo, če so dokazljivi (na TRR), jih bodo vsaj nekatere banke upoštevale.

Če nimaš nič privarčevanega, boš težko dobila kredit, razen če je zavarovanje (hipoteka oziroma ocena stanovanja) višje od cene stanovanja, kar bo pa težko. To se da “rešiti”, da daš pod hipoteko dodatno nepremičnino, ker s tem je banka bolj zavarovana, za višji znesek, in pač dobiš cca 80 % kredita vrednosti zavarovanja.

Praviš, da si pomagala staršema. Kaj in kako točno, in zakaj ti onadva tega denarja ne vrneta, če ga rabiš, oziroma kakšna je situacija tam? Ti lahko onadva pomagata? Če nimata za čez mesec in sta v recimo preveliki hiši, lahko morda oddata en del hiše in s tem pomagata vsaj sebi, da tebi ne bo treba?

Ampak to je že druga, malo manj pomembna zgodba. Bistveno je, da se spraviš do bank, lahko kar pokličeš njihove svetovalce ali napišeš mejl, prej si pripravi zadnje tri ali šest plačilnih list in izpiskov s TRRja, pa greš tja in preračunate, koliko kredita dobiš. Pa seveda vprašaš še za vse druge pogoje.

Odvisno je namreč tudi, koliko si stara, kako dolg kredit misliš vzeti, ali ti lahko gre kdo za poroka (to pomeni, da bo on odplačeval kredit, če ga ti prenehaš!, torej ti ni kar nekaj), ali imaš življenjsko zavarovanje….

Drugače pa so zdaj cene res pretirane, ena izmed možnosti je, da si še nekaj časa v najemu in poskušaš nekaj privarčevati, ter počakati, če bodo cene šle kaj dol. Ni pa nujno, da se bo to zgodilo, oziroma da se bo to zgodilo kmalu.

Še to – praviš, da poznaš gospo, ki ureja kredite. Je to gospa z banke ali kako? Ker če ona ureja kredite, pomeni, da najbrž dela za kakšno finančno institucijo, ki ima licenco za kredite. Če nima, potem raje malo stran od takih in pojdi najprej na banke, ker tisti izven so ne le dražji, ampak tudi bolj sumljivi.

S tako nizko placo jaz se ne bi upala vzet kredit!

Kdaj in kje so bili časi. ko si je oseba z neko povprečno plačo zlaka kupila lastnišlo stanovanje v prestolnici (LJ) ???. Sem že dokaj v letih pa tega v bistvu ne pomnim. Oz. ja, Jazbinškov zakon je bila ena taka “anomalija”, kjer je to bilo možno. Sicer pa – stanovanje kot življenska investicija je bil navadno podvig celo za družino. celo širša družina je navadno sodelovala pri tem.

Tako da me sedaj zelo čudi pričakovanje, da naj bi  kar vsakemu državljanu “pripadalo” stanovanje, po možnosti celo večsobno.

Radi gledamo ameriške filme, nanizanke … Pa ste kdaj opazili njihov “sistem” – en najame stanovanje in potem pač dobi sostanovalce, da si delijo stroške. I lepo živijo vsak v svoji sobi, skupne prostore si pa delijo.

Pa če bi kdaj pogledali podobno serijo npr. iz južne Koreje. Streha nad glavo in prostora 1*2 m, da lahko spiš na tleh.

Pri nas pa naj bi bila kar “norma”, da vsakemu pripada stanovanje, seveda v Ljubljani, najbolje v Šumi-ju.

Pa zbudimo se ,  no ……

(Sem osebno prešel vse stopnje, od najema v Lj, do lastnika stanovanja v “primestnih občinah” do lastnika hiže na deželi)

Binchy268, 12.08.2021 ob 21:35

Kako plačo bi moral imet, da ga lahko kupiš sploh ob predpostavki, da si sam in brez partnerja? A je sploh možno, če nimaš nič privarčevano (s hipoteko)? Draga so nenormalno, ponudbe pa sploh ni neke. Plačo imam osnovo 1100 neto (potni in malica še dodatno), dodatno še zaslužim od 300 do 600 eur mesečno, ampak me je strah sama it v to.

Primerno je privarčevati za 60-70% vrednosti nepremičnine, potem pa kar pogumno.

Tako vprašanje lahko zastavi samo ženska sužnja, vzgojena za patriarhalno poniževanje. Moderne, emancipirane, močne ženske smo finančno neodvisne, ne potrebujemo nobenih partnerjev, da bi rešile stanovanjski problem. In tudi taka “rešitev” k ničemer ne vodi. Moški v skupnem gospodinjstvu je že sam po sebi velik problem, ki se ga rešiš samo z ločitvijo, in še tisto ni zagotovo.

mentalna sirota, 13.08.2021 ob 10:46

Kdaj in kje so bili časi. ko si je oseba z neko povprečno plačo zlaka kupila lastnišlo stanovanje v prestolnici (LJ) ???. Sem že dokaj v letih pa tega v bistvu ne pomnim. Oz. ja, Jazbinškov zakon je bila ena taka “anomalija”, kjer je to bilo možno. Sicer pa – stanovanje kot življenska investicija je bil navadno podvig celo za družino. celo širša družina je navadno sodelovala pri tem.

Tako da me sedaj zelo čudi pričakovanje, da naj bi  kar vsakemu državljanu “pripadalo” stanovanje, po možnosti celo večsobno.

Radi gledamo ameriške filme, nanizanke … Pa ste kdaj opazili njihov “sistem” – en najame stanovanje in potem pač dobi sostanovalce, da si delijo stroške. I lepo živijo vsak v svoji sobi, skupne prostore si pa delijo.

Pa če bi kdaj pogledali podobno serijo npr. iz južne Koreje. Streha nad glavo in prostora 1*2 m, da lahko spiš na tleh.

Pri nas pa naj bi bila kar “norma”, da vsakemu pripada stanovanje, seveda v Ljubljani, najbolje v Šumi-ju.

Pa zbudimo se ,  no ……

(Sem osebno prešel vse stopnje, od najema v Lj, do lastnika stanovanja v “primestnih občinah” do lastnika hiže na deželi)

Takih časov da bi lahko povprečnež z lahkoto kupil nepremičnino nikoli ni bilo. Če bi bili, bi povprečneži hitro začeli kupovati in to bi cene dvignilo.

Vsaka generacija ima neke anomalije trga. Starejši so imeli poceni kredite, ki jih je požrla inflacija, potem so bili certifikati, kasneje Jazbinšek, v zadnjih letih imaš kriptovalute.

Anonimno 4563, 13.08.2021 ob 10:12

S tako nizko placo jaz se ne bi upala vzet kredit!

S tako SLOVENŠTINO in RODILNIKOM si jaz ne bi upala pisati na forum. Ljudje smo različni.

excell159, 13.08.2021 ob 11:27

Takih časov da bi lahko povprečnež z lahkoto kupil nepremičnino nikoli ni bilo. Če bi bili, bi povprečneži hitro začeli kupovati in to bi cene dvignilo.

Vsaka generacija ima neke anomalije trga. Starejši so imeli poceni kredite, ki jih je požrla inflacija, potem so bili certifikati, kasneje Jazbinšek, v zadnjih letih imaš kriptovalute.

seveda da so!in to revni.z minamalno plačo in brez oš so gradili hiše in tone  mejhne.hiša je bila praktično zastonj ker so vsi pomagali.sosedi,sorodniki.vsi so vse znali ne pa sedaj ko noben nič ne zna.

edini stošek je bil material in hrana.zato jih je tudi veliko delalo na črno ker je bilo dovoljenje drago.no večinoma so potem dobili dovoljenje.

looolll, 13.08.2021 ob 12:17

seveda da so!in to revni.z minamalno plačo in brez oš so gradili hiše in tone  mejhne.hiša je bila praktično zastonj ker so vsi pomagali.sosedi,sorodniki.vsi so vse znali ne pa sedaj ko noben nič ne zna.

edini stošek je bil material in hrana.zato jih je tudi veliko delalo na črno ker je bilo dovoljenje drago.no večinoma so potem dobili dovoljenje.

Zato pa imaš sedaj ta barakarska naselja in lokalne šerife…

Pa saj danes je enako, tisti ki so pridni in znajo si lahko postavijo in lahko dosežejo višje plače, tisti ki pa ne pač ne.

Ne jemat kredita ce imas res tako nizke prihodke! Bos v zaporu naslednjih 30 let!!!!

Apollo833, 13.08.2021 ob 13:38

Ne jemat kredita ce imas res tako nizke prihodke! Bos v zaporu naslednjih 30 let!!!!

Ja, to je “moderno” razmišljanje. Imej “lajf” dokrer si mlad, uživaj življenje, privošči si! Pozneje pa “benti” nad sistemom, kako se nič ne da in nič ne more. “Živi se samo enkrat”!!!

mentalna sirota, 13.08.2021 ob 13:49

Ja, to je “moderno” razmišljanje. Imej “lajf” dokrer si mlad, uživaj življenje, privošči si! Pozneje pa “benti” nad sistemom, kako se nič ne da in nič ne more. “Živi se samo enkrat”!!!

S tako placo si bo res malo lahko privoscila. Vsaj ne bo lacna.

Ni res. Ravno pred 14 dnevi sem vzela kredit 90000€ na 20 let. Dobila bi ga tudi  134000. Sama, na mojo placo. In nimam nic prihrankov. Vse je odvisno od place.

Pa se to. Stara sem 23, brez otrok in brez partnerja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close