nakup rabljenega vozila
Pozdravljeni!
Prosila bi za nasvet, kako ravnati v mojem primeru in ali bi mi na sodišču uspelo. 7.5.2013 sem kupila rabljenega transporterja od fizične osebe, ki je imel prevoženih 220.000 km. sedaj po 1000 prevoženih mi je motror zablokiral. prodajalec se otepa odgovornosti. Po zagotovilh serviserja je bil motor že dlje časa v okvari. Kako naj postopam naprej?
Hvala in LP
Spoštovani!
Napaka je stvarna, če stvar nima lastnosti ali odlik, ki so potrebne za njeno običajno rabo ali za promet. Šteje se, da kupcu niso mogle ostati neznane tiste napake, ki bi jih skrben človek s poprečnim znanjem in izkušenostjo človeka enakega poklica in stroke kot kupec lahko opazil pri običajnem pregledu stvari. Vendar odgovarja prodajalec tudi za napake, ki bi jih bil kupec z lahkoto opazil, če je izjavil, da stvar nima nobenih napak ali da ima določene lastnosti ali odlike. Kupec je dolžan prejeto stvar na običajen način pregledati ali jo dati v pregled, brž ko je to po normalnem teku stvari mogoče, in o očitnih napakah obvestiti prodajalca v osmih dneh, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma, sicer izgubi pravico, ki mu gre iz tega naslova.
Če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže, da ima stvar kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti (skrita napaka), mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh, šteto od dneva, ko je napako opazil, pri gospodarskih pogodbah pa nemudoma; sicer izgubi to pravico. Kupec je dolžan prejeto stvar na običajen način pregledati ali jo dati v pregled, brž ko je to po normalnem teku stvari mogoče, in o očitnih napakah obvestiti prodajalca v osmih dneh.
Kupec mora v obvestilu o napaki stvari natančneje opisati napako in povabiti prodajalca, da stvar pregleda.
Pogodbenika lahko omejita ali popolnoma izključita prodajalčevo odgovornost za stvarne napake stvari (to klavzulo vsebujejo tudi vzorci prodajnih pogodb, ki jih kupite v knjigarnah ali na AMZS). Pogodbeno določilo o omejitvi ali izključitvi odgovornosti za napake stvari je nično, če je bila napaka prodajalcu znana, pa o njej ni obvestil kupca, kot tudi tedaj, ko mu je prodajalec to določilo vsilil, ker je izkoristil svoj prevladujoč položaj. V tem primeru boste torej morali dokazovati, da je prodajalec vedel oziroma bi moral vedeti za napako.
Kupec, ki je o napaki pravočasno in pravilno obvestil prodajalca, lahko: zahteva od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (izpolnitev pogodbe); zahteva znižanje kupnine; odstopi od pogodbe.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.