Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine Nakup neprofitnega stanovanja

Nakup neprofitnega stanovanja

Zdravo!

Morda kdo tukaj gor ve , če je možno odkupiti neprofitno stanovanje po
n… (5,10,15) letih bivanja v njem.

Lastnik je seveda stanovanjski sklad, zanima pa me, poznate koga ki je odkupil tako stanovanje in kako je to zgledalo? Kakšne so cene takih stanovanj?
Imamo sklenjeno pogodbo za nepr. najemnino in ob smo bili v ” prednostni listi” kjer nismo plačali lastne udeležbe (varščine)

Hvala za odg.

Po mojem je tako: kupiš lahko, ko se sklad odloči prodajat. Kar je lahko kmalu, lahko pa nikdar. Kar po defaultu ni možen odkup po X letih.
Imaš v takem stanovanju običajno najemnino za nedoločen čas, zato ti pripada predkupna pravica. Torej: ko bodo prodajali, ga morajo najprej ponuditi tebi v odkup.

Mi smo že 10 let najemniki v nepr. stan.pa še ni možen odkup.
Direktorica stan. sklada je rekla, da odkup naslednjih nekaj let sploh ni predviden.
Upam, da enkrat bo.

ponavadi se neprofitna stanovanja ne prodajajo, ker niso bila zato zgrajena. če pa se slučajno bi kakšno neprofitno stanovanje prodajalo, bi gotovo bilo starejše stanovanje oziroma tako stanovanje, ki bi bilo povsem neprimerno za oddajanje (zaradi uničenosti, starosti,…). če bi se že to zgodilo, je potrebno izpeljat cel kup formalnosti in prodaja mora biti predvidena v letnem programu prodaje. tako, da zagotovo se kot najemnik ne moreš kar dogovorit s skladom, da ti bo prodal neprofitno stanovanje. kot najemnik tudi nimaš predkupne pravice pri morebitni prodaji.

Jest sem pa slišala, da v Lj. velja nepisano pravilo, da če kupiš recimo v Lj. tako velko stanovanje kot je tvoje neprofitno, ga lahko prodaš Stanovanjskemu skladu in on oddaja tisto stanovanje, to pa je tvoje in pač odplačuješ kredit zanj.

Mislim, da se načeloma da, vendar ga ne smeš prodati ne vem koliko let po nakupu. Dobiš ga pa nekoliko ceneje. Najboljše informacije dobiš kar pri stanovanjskem skladu.

Kako je sedaj s tem?
Po vseh informacijah, ki sem jih zbral je sicer, če se občina odloči prodati stanovanje, možno imeti predkupno pravico do stanovanja, ampak se stanovanje proda po navadni tržni ceni, ki jo oceni cenilec in se že vplačana najemnina ne šteje v kupnino ali popust. Se pravi dejansko ni nič boljše, kot če bi kupil katerikoli drugo stanovanje ?

Mi smo se lani selili v hišo. ko sem šla na občino, da odpovem stanovanje(neprofitno), so mi mimogrede povedali, da ga bodo prodali.Kar zazijala sem in hitro rekla, da imam verjetno predkupno pravico. Brez razmišljanja. In res sem jo imela. Tako smo čisto nepričakovano kupili stanovanje. Cena ??? Zelooo solidna. Prišel je cenilec in ga ocenil.Pol manj, kot je tržna cena. Glede na to se res sprašujem, če so tržne cene toliko prenapihnjene.Nič pa ni bilo govora, da ga ne smem prodati prej kot…Vem pa, da se ga zaradi davka ne izplača.

Živeli ste v neprofitnem stanovanju za ljudi z omejenim dohodkom, potem pa ste naenkrat kupili hišo in še stanovanje naenkrat?
Ali samo jaz ne vidim logike v tem?

‘Ni čisto tako’, v kateri občini so vam omogočili odkup neprofitnega stanovanja? Ali je bila lastnica občina ali stanovanjski sklad?

Ne res ni čisto tako. Živeli smo v “službenem” stanovanju, ki ga je po Jazbinškovem zakonu prejšnja najemnica zapustila in dobila ven nekaj mark.Tako sama nisem mogla več kupiti stanovanja po Jazbinškovem zakonu.
Kolikor vem, neprofitna stanovanja niso samo za tiste z manjšimi dohodki.Sicer pa so pri nas bile ena minimalna in ena povprečna plača,ter trije otroci.Najemnina pa je lani znašala 250 evrov. Skoraj toliko kot imam sedaj kredita za stanovanje. Mislim, da ni tukaj nič socialnega.
Hiše nismo kupili, ampak smo si jo z velikim odrekanjem zgradili.
Sicer pa, ne vem zakaj sploh to razlagam. Krello-je zdaj bolj logično ? Očitno je na delu slovenska fovšija.
Stanovanje je bilo občinsko. In res nisem do tistega trenutka, ko sem bila pri županu niti razmišljala, da bi ga kupili, kajti preden smo začeli delat hišo, smo to hoteli, pa nam ga niso hoteli prodat. Zato smo se odločili da zgradimo hišo.

ni čisto tako..
mislim, da ni potrebe po igranju užaljenosti, saj sem se tudi sam osebno ob branju teksta začudil..
namreč tudi sam pojmujem pod neprofitno/socialno, stanovanje, ki je namenjeno tistim, ki res ne zmorejo današnjega “tempa”,
verjamem, da ste se nagarali, za hiško, vendar se v tvoji zgodbi skriva veliko “če” jev..

namreč s takšnimi nizkimi plačami, ste sproti brez kredita sestavili hiško..??? da ste..
za finale vzeli še kredit na xx let po 250€/mesec- za stanovanje??

ne vem kje je tle beseda SOCIALA??
niti ni kakšna faušija..zgolj primerjava dejstev, ki si jih navedla.
lp

Jaz sem po 12 letih najema odkupil stanovanje od JSSMOL po cca polovični ceni dejanske vrednosti. Mislim, da so mi šli veliko na roke, ker predno sem ga odkupil so mi ga še temeljito obnovili (okna, vrata, parket…)

lp

Ali kje obstaja kakšno posebno pravilo za odkupa stanovanja od JSSMOL-a, je bil vaš stanovanje kje razpisan, da je namenjen prodaji. Kajti jaz imam že 10 let stanovanjsko pravico in mi na vsako moje povpraševanje (sicer po telefonu in brez mojih osebnih podatkov) odgovorijo, da ne odprodajajo stanovanj. Lahko prosim za nasvet oz. usmeritev v to, kaj vse potrebujem in v kaj naj se fokusiram, da stanovanje od njih lahko odkupim. Hvala

Oglašam se šele nekaj let kasneje ,ker sem sedaj šele zasledila članek o odkupu neprofitnega stanovanja,
Mene pa zanima ,ali je kateremu uspelo po letu 1994 odkupiti družbeno neprofitno stanovanje ,ki je bilo v lasti JJSMOL?
Sama sem namreč že skoraj 30 let najemnik neprofitnega stanovanja v lasti JJSMOL vendar mi do danes 19.12.2011 kljub prošnjam in pritožbam ni uspelo odkupiti stanovanja.
Res me zanima ,če je kje v LJ.kdo , ki ga je odkupil ?
Prosim naj se mi zglasi na elektronski naslov, kimilobe@gmail.com.
hvala in lp.

Sonja

Z neprofitnimi stanovanji država pomaga socialno ogroženim državljanom. Občine, občinski stanovanjski skladi in Stanovanjski sklad RS oddajajo stanovanja za najemnino, ki pokrije le stroške stanovanja in se ne ravna po tržnih načelih. Za del prebivalstva je tudi ta najemnina previsoka, zato lahko občine subvencionirajo neprofitno najemnino.

Neprofitna dejavnost seže tudi na področje prodaje stanovanj. Stanovanjski sklad RS preko razpisov pod določenimi pogoji občasno prodaja stanovanja, ki so občutno cenejša od novogradenj, ki se ravnajo po tržnih načelih.

Ok. Vidim, da noben ne dojema, v kakšni ureditvi živimo. Sem pač dober matematik in mi računica gre krepko v nis!!!
1. Kdo je plačal vsa stanivanja? Ne kdo je jemal proračun. Ampak kdo je plačal socialna stanovanja! MI, DRŽAVLJANI.
2. Pravico do odkupa imamo po 5letih – plačana najemnina. Zato so cenejša.
3. Kdo za kurca je stanovanjski sklad? En idiot, ki se je spomnil služiti na ljudeh, ki potrebujejo pomoč!

Ko enkrat izklopiš vse, vidiš samo resnico. Poskusite tako in vam bo lazje razumeti, kaj dejansko počnejo naši izvoljenci, ki si zaslužijo metek.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close