Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Nakup nepremičnine- ločitev

Nakup nepremičnine- ločitev

Lepo prosim za mnenje tistih, ki se malo bolj spoznate na te zadeve.

V bližnji prihodnosti nameravam kupiti stanovanje. Nekje polovico imam podedovanega denarja, za drugo polovico pa bi vzela kredit. Trenutno živim s partnerjem in dvema otrokoma v najemu. Ker je partner brez redne službe (občasno dela honorarno) in bi bil strošek kredita izključno moj, me zanima, kako se zavarujem, da ob morebitni ločitvi ostane stanovanje moje (brez delitve). Sama prispevam v družinski proračun 3/4, partner pa 1/4.
Hvala.

Stanje je tako: za polovico podedovanega te ob morebitni ločitvi ne bi mogel terjat, ker je to bilo izključno tvoje in ne pridobljeno z delom med trajanjem zveze. Druga polovica bo pa šla skoraj zagotovo v delitev ne glede na to, kdo vzame kredit in kdo prispeva večino denarja. Ena četrtina gre skoraj zagotovo njemu ob ločitvi.

Odgovor na objavo uporabnika
hilda T, 09.08.2021 ob 17:46

Stanje je tako: za polovico podedovanega te ob morebitni ločitvi ne bi mogel terjat, ker je to bilo izključno tvoje in ne pridobljeno z delom med trajanjem zveze. Druga polovica bo pa šla skoraj zagotovo v delitev ne glede na to, kdo vzame kredit in kdo prispeva večino denarja. Ena četrtina gre skoraj zagotovo njemu ob ločitvi.

Nauk te zgodbe? V tej državi je bolje ne kupiti stanovanja.

Kdo se je takšne stvari 30 let nazaj spraševal? Nihče.

Danes pa egoizem, manipulacija, ker se v ospredje daje vsak posameznik posebej, potem se pa dogajajo ločitve in takrat nepravične delitve, kjer eden potegne takratko. Še bratje in sestre se skregajo po dedovanju kot “cigani”.

Glede na vprašanje je res najbolje da ste še naprej najemniki, ker očitno zveza sloni na materializmu.

Točno tako je nekdo 3/4 prispeva, nekdo pa nič ali samo 1/4 pa se deli na polovico.

Se ne čudim tragedijam ,ki se pripetijo na ta račun.

Anonimno 8789, 09.08.2021 ob 18:19

Kdo se je takšne stvari 30 let nazaj spraševal? Nihče.

Danes pa egoizem, manipulacija, ker se v ospredje daje vsak posameznik posebej, potem se pa dogajajo ločitve in takrat nepravične delitve, kjer eden potegne takratko. Še bratje in sestre se skregajo po dedovanju kot “cigani”.

Glede na vprašanje je res najbolje da ste še naprej najemniki, ker očitno zveza sloni na materializmu.

Glej, saj delno imaš prav, ko je človek zaljubljen, naj ne bi o tem razmišljal. Pa nekoč tudi ni bilo toliko ločitev kot danes. Ampak po drugi strani pa je ogromno primerov, ko se je človek osmolil ravno tako, da je sam kupil stanovanje po dveh letih zveze, po štirih letih je pa moral polovico dati bivšemu/bivši, ki ni nič prispeval, pa še zaposlen ni bil. Po toči zvoniti je prepozno, bi ti povedali nekoč.:)

kokoši, 09.08.2021 ob 18:04

Nauk te zgodbe? V tej državi je bolje ne kupiti stanovanja.

Hahah, res je. Zato gre pa mladina na zahodu, kjer imajo veliko boljše pogoje za najem neprofitnih stanovanj in veliko višje plače, v najem. Kupujejo šele po 20-letih delovne dobe, ker se prej itak selijo, menjajo službe, partnerje… Balkanci in Afričani pa pač kupujemo, ker s povprečno plačo komaj spackaš za najemnino.

Nika83, 09.08.2021 ob 17:41

Lepo prosim za mnenje tistih, ki se malo bolj spoznate na te zadeve.

V bližnji prihodnosti nameravam kupiti stanovanje. Nekje polovico imam podedovanega denarja, za drugo polovico pa bi vzela kredit. Trenutno živim s partnerjem in dvema otrokoma v najemu. Ker je partner brez redne službe (občasno dela honorarno) in bi bil strošek kredita izključno moj, me zanima, kako se zavarujem, da ob morebitni ločitvi ostane stanovanje moje (brez delitve). Sama prispevam v družinski proračun 3/4, partner pa 1/4.
Hvala.

Tako bi se delilo, tebi 3/4, mozu cetrt, ker podecovani denar je itak tvoj in se ne deli, torej je polovica itak tvoja, duga polovica pod kreditom se pa deli med vaju oba.

Ampak, ce kredit ni odplacan, se deli samo tisti delez, ki je odolacan s kreditom v casu zakona.

Vprasaj se tudi, kaj se zgodi s stanovanjem, ce se tebi kaj zgodi. Tukaj se zavaruj, da stanovanje dobita otroka!

Podpis Pogodbe o ureditvi  premoženjsko pravnih razmerij pri notarju – nujno. Če že zdaj čutiš, da ni to to…. Zavaruj sebe in otroke. Boš imela manj težav kazneje in. epotrebne stroške po sodiščih, če vbo do tega prilo – Žal pri meni še to ob razhodu po več kot 15ih letih ni bilo možno – uvedeno šele 15.4.2019- malo po razpadu mojega zakona. In se borim za pravico in resnico po sodiščih, kar uspešno sicer.

https://register.e-notar.si/Seznam.pdf

Če zdaj razmišljaš, kaj bo ob ločitvi, ne kupiš stanovanja skupaj, ker se boš prej al slej ločil. Bolje prej. Pika!

Kupi stanovanje, kjer si navedena kot edina lastnica. Sicer pa priporočam obisk pri odvetniku. Bolje zdaj dati 100 ali 200 € za pravni nasvet in ureditev teh stvari, kot se potem tolči po glavi.

Tistemu, ki pa zgoraj natolcuje kaj in kako je bilo včasih: Moja mama nikoli ni zapustila očeta, ki je bil alkoholik in nasilnež, ker ni imela pojma, kako bi to speljala in ni imela kam iti. Pa je k hiši prispevala precej več kot oče.

Lahko skleneta predporočno pogodbo pri notarju.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close