Nakup avta
Imam dve hecni vprašanji, prosim, ne zamerite mi:
1) Po oglasih se najdejo tudi starodobniki; a še velja pogoj, da moraš imeti (poleg starodobnika) še en registriran avto, da smeš voziti starodobnika?
2) Recimo, da nek avto kupujem na LJ območju, uredim teh. pr., zav., reg.. itd.
A smem imeti recimo goriško tablico GO, ker se mi npr. LJ ne dopade (ker bi vsi vpili za mano, da sem močvirnik)?
Kolikor vem, imaš lahko le starodobnika. Je pa vsaj pri zavarovanju tako, da je fajn imeti zavarovan še en avto, ker na starodobnika na ta račun dobiš precejšen popust. Kako je s tehničnim in registracijo ne vem.
Tablice imaš lahko katerekoli. Če se ti ljubljanske ne dopadejo, jih vrneš na UE (čeprav od 1.7. naj bi se vračale v vsakem primeru, nov lastnik pa jih ima brez doplačila pravico dvigniti v 15 dneh). Če se pa slučajno ljubljanske, pa se zapelješ na primer do UE Idrija in si izbereš GO tablice. Stanejo okrog 30 eur.
Hvala za takojšen odgovor. Torej lahko kupim oldtimerja in imam z njim zelo malo stroškov ( teh. pr., zav., reg.. itd.)? Imam pa še zav. polico od mojega pred dvema letoma odjavljenega avta. A to kaj spremeni zadeve. Jo nadaljujem?
In še to z GO mi ne da miru.
In sicer fazni postopek (da se ne bi vozil z nereg. oz. z PR tja). Torej recimo: avto kupim v LJ, a v LJ pa ne morem naročiti treh tablic GO?
In ko že imam recimo tablice GO, živim pa na območju LJ, a mi to dejstvo kaj zagreni postopke pri naslednji reg. v LJ?
Kolikor vem, imaš lahko le starodobnika. Je pa vsaj pri zavarovanju tako, da je fajn imeti zavarovan še en avto, ker na starodobnika na ta račun dobiš precejšen popust. Kako je s tehničnim in registracijo ne vem.
Prav to me je begalo, ko sem vedno slišal, da moraš imeti dva avta, kar je neumnost brez primere.
Torej, če kupim in imam samo starodobnika, nimam popusta, če imam pa dva avta pa. To je res skregano z zdravo pametjo. A je na Zahodu tudi tako neumen zakon?
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=5292185&show=1
Druge pametne variante ni…da ne boš preveč iskala in bla preveč pametna…mora bit pa vsaj l.86 oz. l.87, če ga boš registrirala po novem letu…
Aja, pogoj je, da si včlanjena v klub starodobnikov…pač plačuješ tisto letno članarino…
Popust pri zavarovanju je 90%…za cestnino sem pa nekje slišal da lahko dobiš 80 % popust in neko doživljensko potrdilo …za tehničnega pa nevem..najbrž tko kot za vse druge…zakaj bi bil oldtimer izjema?..na cesti smo vsi enaki…
Tale fazni (časovni) postopek me zanima.
S prodajalcem se zmeniš za nakup. Kako si potem sledijo dogodki?
–
–
–
(Torej, a napišeta kupoprodajno pogodbo, kakšen znesek je pametno napisati gor, recimo, da mu tehnični in reg. veljati do 1.1.12 itd., a so kje kakšni davki na karkoli)? A sem res tako nerazumljiva z vpr.? Pač še nisem počela tega….
Boniteto lahko preneseš iz avta, ki si ga odjavil pred dvemi leti, nimaš pa seveda toliko popusta kot, če bi imel poleg starodobnika še en avto. Ker starodobniki, kot je že zgoraj DRRR napisal, je le-ta lahko 90%. To pa zato, ker se načeloma starodobniki manj vozijo po cesti, ampak so bolj za “na lepše”.
Kupoprodajno pogodbo kupiš kar v knjigarni in s prodajalcem podpišeta, overiti po novem ni potrebno več, temveč se morata pri prepisu oba identificirati na UE ali na tehničnih pregledih.
Tam bodo vozilo odjavili in na novo prijavili.
Zavarovanje in cestnino boš plačal le do izteka tehničnega pregleda.
Kako je s tablicami, ki so na avtu ne vem, verjetno jih naknadno lahko vrneš, če si nove v Gorici kupiš. Imaš pa potem spet strošek z izdelavo novega prometnega dovoljenja, sicer le nekaj eur.