Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice nakup avta v Avstraliji

nakup avta v Avstraliji

Zanima me, kako je z nakupom avta v Avstraliji. Se ga splača kupit za dvomesečno potovanje? Kakšne so okvirne cene in kako je s prodajo na koncu potovanja… Hvaležna bom za vse informacije!

Poleti sem srečal enega, ki je to naredil, pa se je potožil, da so ga nategnili, ko je hotel nazaj prodati avto. Isti trgovec mu ga je odkupil za precej nižjo ceno, kot sta se na začetku zmenila.

Sicer je vprašanje mal zapleteno in težko za odgovorit, ampak bom poskusil vseen, vsaj za začetek. Najbolj je odvisno kakšne maš plane v Oz. Če bosta en ali dva po mojem nakup ni ravno opcija. Če boš že kupovala potem naj vsak nekdo iz ekipe obvlada osnove avtomehanike, vsaj nekdo naj bo zelo izkušen šofer z velik kilometrine itd. Razdalje so enormne in če potuješ v notranjost je svet zelo izoliran in se lahko zgodi, da čakaš tudi po par ur, da se prvi avto mim prpelje. Kar se tiče notrnajosti, nekje so ceste ok ( v glavnem so iz bitumna), spet drugje ne. Pozor na sever in deževno dobo ko ceste zginejo za nekaj časa. Spet odvisno kje se nameravaš vozit. Razdalje so res velike in se ti lahko zgodi, da maš cesto skoz naravnost tud po 200 ali več; ob temperaturi 40 stopinj in ob vseh možnih živalih ki skačejo na cesto ni glih free your mind vožnja. Če imaš plan samo “all the way the east coast” ti predlagam avtobuse (po možnosti nočne, da lahko spiš in še pršparaš neki). Vzhodna obala je zelo pokrita in kamor koli že greš so povezave dobre (well, ne tko k z avtom ampak je.bi ga). Za v notranjost je pa kakor sem ti že reku prej, velke razdalje, velik živali po cestah, absolutna prepoved vožnje od mraka do zore, težki pogoji za vožnjo, velki samomorilski kamijoni ki so sploh zgodba zase + samo na glavnih cestah lahko visiš (če nimaš 4wd)….Avto sam sicer ni velik strošek ; od 1000 au$ naprej za avstralske znamke ali kakšne stare japonce. Kupiš ga z lahkoto, poglej message boarde po hostlih, lokalne časopise…..ponudba je zmeraj večja od povpraševanja zato je kr problem prodat za normalen denar in ker si ti ponavadi še mudi z odhodom nazaj domov si še tolk bol ranljiv in prpravljen spuščat ceno. Sicer, če vas boste vsaj 4 potem se tud uni zgubljeni dolarji prebavjo. Nategujejo pa precej ja + avto moreš še registrirat (dodatni stroški) in tko. Velik plus je tudi, če avto prodajaš v isti državi kot je registriran(drugač je birokracija še večja). No tko, če te zanima še kej več upraši….mal sem sam napisal iz svojih izkušenj…..

Poznam par, ki je potoval po Avstraliji približno en mesec, kupila sta si avto oz. manjši kombi. Ko sta ga na koncu potovanja prodala, sta še zaslužila! Tako, da: kar pogumno!
Uživaj v Avstraliji!

problem pri prodaji je le čas…
če ga nimaš veliko, boš avto verjetno morala prodati za male denarje (razen če boš mela srečo).

če pa si lahko privoščiš npr. en teden v sydneyu in se vsak dan kako urco ali dve ukvarjaš s prodajo, bo verjetno vse ok…

ampak glede na to, da greš samo za dva meseca je mogoče bolje vzet rentacar – maš kasko pa še če se ti karkoli pokvar to ni tvoja stvar in ti ga dost hitro zamenjajo/popravjo. Jaz bi na tvojem mestu kombiniral rentanje z avtobusi – point to point z avtobusi, kjer ti je kraj všeč, si pa za par dni prvoščiš avto (v tem primeru lahko tudi 4WD) in mal bol raziščeš zadevo.

To je res kar si napisal, samo je precej velika razlika ceni. Če potuješ sam – potem najboljše bus.

Živjo Zarja,

decembra in januarja sva s fantom potovala po Avstraliji, midva sva sicer rentala avtodom, imam pa brošuro, kjer so tudi naslovi za prodajo ali izposojo avtodomov za “Backpackerse”:
http://www.wickedcampers.com.au
to je firma Wicked, imajo pa ceno za najem od 38$ naprej
Midva sva rentala pri NETWORK car & truck
in sva bila zelo zadovoljna
Avto sva rentala za 1 mesec in tudi popolno zavarovanje sva imela (na srečo)
Ravno 1 januarja se nama je sredi avtoceste pri Melbournu pokvaril avto in v 24 urah je bilo vse popravljeno in midva spet v avtu.
Če misliš potovati v centralno Avstralijo potem ti vsekakor svetujem, da avto rentaš, saj v primeru da se ti kaj pokvari ti ni treba skrbeti kako in kam. Če ni druge varjante – te prepeljejo z letalom. V kolikor imaš pa svoj avto potem pa se moraš znajti sam. In še to: Če avto kupiš in kupiš starejši avto, da je poceni lahko dobiš dober avto in nimaš težav, zelo velika možnost pa je, da strar in poceni avto ni ravno “bog ve kaj”. Novejši avto pa je precej dražji od rentanja.
Res pa je tudi, da rentanje ni poceni.
Kakorkoli : UŽIVAJ saj AVSTRALIJA je res FANTASTIČNA

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close