Nakup aparata – baterije, spominske kartice
Odločam se za nakup digitalca in sem čisto zmedena.
Zaenkrat me zanima glede baterij. Nekateri imajo čisto posebne baterije, drugi navadne AA baterije oz. AA, ki se lahko polnijo…
Zanima me kaj so prednosti enih in drugih baterij. Katere pridejo najceneje, ker ne bi rada zdevala celo bogastvo za baterije.
Kaj pa polnilci baterij?
Potem pa še spominske kartice. Ali ima vsaka znamka svoj tip kartic? Ali pa mogoče celo vsak model? Katere najceneje pridejo?
Kaj pa če kupim rabljen aparat? Ali se lahko naredi, da imajo kakšne dražje spominske kartice, ker so pač zastarele (npr. pri računalnikih je starejši SDRAM dražji od novejšega DDR pa čeprav je slednji boljši in novejši)?
Z baterijami je nekako takole. Aparate lahko delimo v glavnem na aparate z:
– AAA baterijami, ki so lahko Alkalne ali polnilne t.j. NiMh (isti aparat navadno deluje tako na alkalne kot tudi na NiMh)
– propriatery, ki so LiIon
NIMh so cenejše a so podvržene samopraznenju. LiIon so dražje a ostajajo polne dlje časa (če aparata ne uporabljamo) in so v glavnem vedno na razpolago, ko se odločimo napraviti par posnetkov.
Spominskih kartic je precej (t.j. več kot 9 vrst). CF so mislim najcenejše in fizično največje, MS pa najdražje. Seveda je tu morda pomembna še njihova hitrost, vendar to pride v poštev pri zahtevnejših uporabnikih, ki uporabljajo dražje aparate t.j. >200TSIT.
Več si lahko prebereš na http://www.dpreview.com/
LP
Kartice: če bo novi uporabljal isto vrsto kartic, jo boš lahko uporabljala, sicer ne. Čisto enostavno. Če bi rada uporabljala staro kartico, boš morala paziti na združljivost…
Že popravek je napisal, da so Lion baterije proprietary – to pomeni, da so posebne za vsak tip fotoaparata. Srečala jih boš večinoma v kompaktnih aparatih, ker so nujne za doseganje majhne velikosti fotoaparatov (navadne polnilne baterije so bistveno večje). In še: vsaka baterija ima svojo življenjsko dobo (običajno neko število polnjenj – npr. 200). Ko poginejo, je klasični komplet nekaj jurjev, “poseben” pa od par deset jurjev navzgor. Vse se plača…
(jaz za svojega vem, da stane baterija okoli 25 kSIT. Verjetno jo bom moral drugo leto po treh letih zamenjati, ker se sprazni opazno hitreje kot na začetku).