NAJVEČJI
Nisem se mislil spuščat v to pikolovstvo, vendar če že vztrajaš:
Beatli so res postavili temelje pop glasbe, vendar njihova zvrst izvira iz rock’n’rolla in tega se ne da zanikat. Ravno tako kot veljajo U2 za pop band lahko njihovo glasbo brez težav uvrstimo v posamezne struje rock’n’rolla. Pop titulo band oziroma njihova glasba dobi šele z množičnostjo predvajanja in POPularnostjo. Če ne bi Beatli naredili takega uspeha kot so ga s svojo glasbo, se sedaj ne ti ne kdo drug ne bi spotikal v to, če jih nekdo uvrsti v rock ali kaj drugega.
In verjamem, da ti moje besede niso neka huda referenca, da bi jim verjel, zato ti ponujam vpogled, kaj piše o skupini The Beatles ena najbolj znanih glasbenih revij Rolling Stone na svoji spletni strani:
“The Beatles
Probably the most popular, influential and enduring rock group of all time, the Beatles almost single-handedly reshaped rock ‘n’ roll from a genre of throwaway singles by faceless stars to an artistic medium with recognizable images and idols. The Beatles placed the emphasis on a group, rather than a single individual (like Frank Sinatra or Elvis). They also set an example for all rock acts to follow with their strong sense of self-determination, going against their record company and management on many issues, even refusing to tour at the height of their popularity….”
Torej nihče ni rekel, da Prešeren ni bil romantik, kajne?
Ti citiraš Rolling Stone, jaz imam svoje vire, takšne, da se mi zdi RS kar malo smešna referenca. Dragi Niko, če se z glasbo ne ukvarjaš več kot le malo tako “by the way” in spotoma, potem ti uvrščanje Beatlov v rock žanr še kako pade v oči. Nekako tako, kot bi slikarju rekel, da risanje z ogljem spada med slike. Če ti je primerjava jasna. Morda ti to ne bo nikoli jasno, ker se s tem pač ne ukvarjaš na tak način. Potem imaš tudi vso pravico, da ti po domače povedano “dol visi” za to, kam in kako bi uvrstil Beatle, U2 ali pa Čuke. In imaš vso pravico, le ne trosi neumnosti in ne ocenjuj ŽANRA glasbe s stališča POPULARNOSTI, ker to nikamor ne vodi in samo kaže na še eno laično sodbo, ki jih je na Internetu več kot dovolj. Ni vse pop, kar ima veliko poslušalcev, in ni vse alternativa, kar nabija 5 mladeničev v svoji garaži. Obstajajo še kaki drugi kriteriji za to, kam se uvršča katera glasba in kam ne. Ampak tega se človek seveda ne nauči na Internetnem forumu. Pa tudi ob branju RS ne.
Pa tega ne pišem z osebnega stališča. Čeprav ti lahko zaupam tudi tega. Beatli so po mojem mnenju verjetno eden največjih POP bandov vseh časov, bili so prvi, ki jim je uspelo sprožiti množično evforijo in vsesplošno zanimanje za njihovo podobo in glasbo, katere kvaliteta pa je bila takšna, kot je pač bila. Njihovi teksti so (po mojem mnenju) prav smešno banalni. A bili so prvi in tudi to nekaj šteje.
Pa LP.
No, še glede moje lestvice…dva dneva sem razmišljala (ne celi čas;)) in prišla do ugotovitve, da nimam mnenja (kar je grozno), ker dosti premalo poznam diskografijo skupin, ki so že desetletja zabetonirane na piedestalu…mislim, če bi me kdo vprašal bi najbrž brez pomisleka, bi naštela prav iste tri kot Elle in Niko, toda če sem res iskrena, na žalost nisem nikoli preposlušala VSEH plošč Beatlov, Stonesov, The Who…še celotnih Floydov ne, pa se mam za gorečo oboževalko, tako da, po pravici, samo na podlagi slišanih parih singlov in plošč zmagovite dvojice in stalnega zatrjevanja vseh mogočih ljudi, da so najboljši (govorim za B. in RS) ne morem z gotovostjo trditi, da so tudi meni res.
Torej, od skupin, ki jih recimo dokaj solidno poznam so mi daleč najljubši Pink Floydi in U2, potem pa nekaj časa nič;). Ko sem bila mlajša (in ko so bili vsi člani še živi), mi je bila zeloooo Nirvana všeč, potem sem odkrila brilijantna Definitely Maybe in What’s The Story…, in nekaj časa celo verjela, da so Oasis upanje in prihodnost rock’n’rolla:D, no, potem so izdali obupen tretji in še dva šokantno zanič albuma, podobno je bilo z Radioheadi (moj bog, tisto sranje od Kid A dalje…) itd itd, na kratko, samo dvoji zgoraj omenjeni me še niso usodno razočarali.
Ok, naslednje, kar se Beatlov tiče…ne vem, rock je širok pojem, zame je vsaka skupina, ki ma bobne, lead, ritem in bas kitaro skoraj avtomatično rock band, tak da…, ampak to je samo moje subjektivno, površinsko in laično mnenje. Sicer pa razumem oba pola… strinjam se s tem, da so pesmi preproščina, sam cuker in besedila taka, kot bi jim bila angleščina drugi, če ne tretji jezik, po drugi strani pa vseeno delujejo brezčasno, genialno, očarljivo, vsaj meni 🙂
Mi je pa všeč, da se je enkrat za spremembo tudi na tem forumu začela debata, slišati različna mnenja o čem je vedno dobro, samo tako naprej. 🙂
Lp