Najstarejši otrok v vrtcu, poskusiti z drugo skupino ali ne?
Pozdravljeni.
Naš otrok je star 27 mesecev, letos je prvič v vrtcu. Je najstarejša v skupini, ostali so stari približno 18 (ali še manj) do 24 mesecev.
Že tako ali tako je na nekaterih področjih precej “napredna” (prosim ne se norčevat, zato sem dala v narekovaje, nisem strokovnjakinja za malčke, vendar iz tega kar vidim in slišim lahko rečem da je v določenih poljih malce pred svojim vrstniki, zagotovo pa pred tistimi, ki so stari komaj leto in pol).
Ogromno govori in sprašuje (kolegi v vrtcu bolj malo), je zelo samostojna, je brez plenic (kolegi v vrtcu imajo plenice), brez dude (kolegi v vrtcu imajo dudo), vse hoče sama in dejansko tudi sama naredi (vsakdanje reči, umivanje rok, zob, sama si natoči vodo, sama se odloča o marsičem), riše (ne vem ali v njeni skupinici sploh rišejo), vse možno jo zanima… Skratka…v primerjavi s sošolci je precej “napredna”.
Vzgojiteljica je omenila, da ji je malce dolgčas v skupini, zato razmišljam ali bi jo morda poskusili vpisati v starejšo skupino. Zdi se mi, da bi se boljše počutila med otroci svoje starosti in malce starejšimi. Zdi se mi, da bi ji bilo v vrtcu bolj zanimivo, bi verjetno z večjim veseljem in interesom hodila.
Seveda ne vem, ali je to sploh možno in ja, vprašala bom vzgojiteljico.
Zanimajo me vaše mnenje in izkušnje.
Vem, da so prednosti če je najstarejša v skupini, a zdi se mi da se s svojimi malimi sošolci ne more zares niti igrati (ona sama spleza na gugalnico, na tobogan, brca žogo itd, oni pa so omejeni na malo igrišče z najmanjšimi igrali, ki jih naša punčka že vsaj pol leta ne uporablja več, ker hodi na velika igrala. Tudi lego kock nimajo, peskovnik je pokrit, saj – predvidevam – ni primeren za male otroke itn itn).
Hvala.
Puskusiš lahko, pravijo da lepa beseda lepo mesto najde. Če bo prostora ti lahko ugodijo.
Otroci v vrtcu risejo ze v prvi starostni skipini, pac primerno njihovim sposobnostim. Moja je imela prvo leto samo neke čačke na risbicah.
Sama bom imela tudi predvidevam, da najstarejsega otroka v skupinici, ker sem podaljsala porodnisko. V razvojni pravijo, da za 2 meseca prehiteva v razvoj. Pac bo najvec znala. Ne bom komplicirala zaenkrat.
Zakon pravi, da so otroci v oddelkih od 11. do 36. meseca. Aja, pomemben podatek, da je v vsem najbiljša. Ja seveda, že v vrtcu bo preskočila skupina ko je pa tako oh in sploh. Veliko bo pridobila tzdi v tej skupini. Če pa vzg. pravi, da se dolgočasi, ji namignite, da jo naj pa dodatno zaposli. Toliko znanja in sposobnosti pa verjetno že ima.
Seveda vprašaj, gotovo bo zanjo bolje, da je s sovrstniki.
Moj je bil tudi najstarejši (sicer ni bila taka razlika, vsi so bili isti letnik, naš je pač januarski) in zelo zgodaj je govoril (preden je shodil). Zanj je bilo to super, saj se je edini pogovarjal z vzgojiteljicami, nihče mu ni skakal v besedo, imel ju je samo zase. In je to dobro izkoristil. Motorično je bil pa bolj zadaj, tako da je bilo čisto ok. S časom se ta razlika manjša, tako da menjaj zdaj, če že, čez leto, dve bo že brez veze.
V našem vrtcu v začetku vsakega šolskega leta oblikujejo skupine glede na starost vpisanih otrok. Običajno zapolnijo skupine po normativih in najmanjši (če že) pustijo kako prosto mesto (pa še to se običajno do novega leta zapolni)…
Pri naših se bolje obnese če so v skupini med mlajšimi torej je večina otrok starejših od njih. Srednji sin je bil celo eno leto najmlajši v skupini pa moram priznat, da se je tisto leto največ “naučil”.
Te povsem razumem, ker imam podobno izkušnjo. Sin najstarejsi v oddelku, starostni razpon od manj kot 2 do 4 leta.
Te kombinirane oddelke formirajo z namenom, da cim vec otrok vkljucijo v vrtec; kako je v teh primerih s psihosocialnim razvojem otroka, napredkom – vsi itak lajnajo, koliko novega se otrok nauči … si lahko samo predstavljamo.
Moj se je sicer prilagodil, ceprav se vedno vsak dan rece, da se v vrtcu skoz caka, da mu je dolgcas, na sprehodu se vijejo s polzjo hitrostjo zaradi tamalih. Je pa res regresiral, kar se tice govora.
No, pa saj si predstavljas, koliko casa si porabila za hranjenje, nego, oblacenje … otrok. V vrtcu pa je ena za ne vem koliko otrok. In drugi cakaaajo.
len984, 27.09.2021 ob 15:59
Pozdravljeni.
Naš otrok je star 27 mesecev, letos je prvič v vrtcu. Je najstarejša v skupini, ostali so stari približno 18 (ali še manj) do 24 mesecev.
Že tako ali tako je na nekaterih področjih precej “napredna” (prosim ne se norčevat, zato sem dala v narekovaje, nisem strokovnjakinja za malčke, vendar iz tega kar vidim in slišim lahko rečem da je v določenih poljih malce pred svojim vrstniki, zagotovo pa pred tistimi, ki so stari komaj leto in pol).
Ogromno govori in sprašuje (kolegi v vrtcu bolj malo), je zelo samostojna, je brez plenic (kolegi v vrtcu imajo plenice), brez dude (kolegi v vrtcu imajo dudo), vse hoče sama in dejansko tudi sama naredi (vsakdanje reči, umivanje rok, zob, sama si natoči vodo, sama se odloča o marsičem), riše (ne vem ali v njeni skupinici sploh rišejo), vse možno jo zanima… Skratka…v primerjavi s sošolci je precej “napredna”.
Vzgojiteljica je omenila, da ji je malce dolgčas v skupini, zato razmišljam ali bi jo morda poskusili vpisati v starejšo skupino. Zdi se mi, da bi se boljše počutila med otroci svoje starosti in malce starejšimi. Zdi se mi, da bi ji bilo v vrtcu bolj zanimivo, bi verjetno z večjim veseljem in interesom hodila.
Seveda ne vem, ali je to sploh možno in ja, vprašala bom vzgojiteljico.
Zanimajo me vaše mnenje in izkušnje.
Vem, da so prednosti če je najstarejša v skupini, a zdi se mi da se s svojimi malimi sošolci ne more zares niti igrati (ona sama spleza na gugalnico, na tobogan, brca žogo itd, oni pa so omejeni na malo igrišče z najmanjšimi igrali, ki jih naša punčka že vsaj pol leta ne uporablja več, ker hodi na velika igrala. Tudi lego kock nimajo, peskovnik je pokrit, saj – predvidevam – ni primeren za male otroke itn itn).
Hvala.
Do tretjega leta starosti so otroci itak omejeni na malo igrišče.
Zato, da imata vzgojiteljici pregled in kontrolo nad njimi, zato, ker so tam otroci različne starosti in zmožnosti (pol leta se tako malemu otroku veliko pozna, šestletniku ne več tako zelo…)
Če se deklica v skupini dobro počuti, potem jo jaz absolutno ne bi dala v drugo skupino.Kaj potem, če so drugi še mali.V pol leta jo bodo dohiteli.In tudi oni bodo brez pleničk in za druge igre in igrače.
Seveda tvoj otrok hodi na večja igrala – pod tvojim varstvom.V vrtcu tega ne morejo, saj sta samo dve vzgojiteljici za štirinajst otrok.
Še par mesecev, pa bodo tudi tisti mlajši dohiteli tvojo hčer, ji iz rok izpulili voziček s punčko, žogo in knjigo.Do takrat pa ni krize, če se kdaj malce podolgočasi.Važno je, da ima rada vzgojiteljici in da gre rada v skupino.
To je najpomembnejše.Ni bolje, da je najstarejša, kot da caplja za starejšimi otroki v skupini, kjer se mogoče ne bi dobro počutila?
V glavnem…vse je v redu.
Pa še to : tudi moja dva vnukca – dvojčka – fantiček in punčka sta šla v septembru v vrtec…V jasli…najstarejša (mamica je imela 15 mesecev porodniške..), že oba kar nekaj časa samostojno hodita, se igrata z lego kockami, vozili…
V vrtcu , v skupini sta edina, ki že hodita sama.Lego kock ni (jih imata doma še od starejše sestrice)…tobogan je tudi doma ta velik…
V glavnem, meni se pa zdi super, da sta že tako samostojna.
Vsi ju bodo kmalu dohiteli…
Samo da so zdravi, ni tako in da se v vrtcu počutijo varne in sprejete…
Veliki tobogani bodo pa še malo počakali…nobene škode.
Kombinirani oddelki kar nekaj, 27.09.2021 ob 22:18
Te povsem razumem, ker imam podobno izkušnjo. Sin najstarejsi v oddelku, starostni razpon od manj kot 2 do 4 leta.
Te kombinirane oddelke formirajo z namenom, da cim vec otrok vkljucijo v vrtec; kako je v teh primerih s psihosocialnim razvojem otroka, napredkom – vsi itak lajnajo, koliko novega se otrok nauči … si lahko samo predstavljamo.
Moj se je sicer prilagodil, ceprav se vedno vsak dan rece, da se v vrtcu skoz caka, da mu je dolgcas, na sprehodu se vijejo s polzjo hitrostjo zaradi tamalih. Je pa res regresiral, kar se tice govora.
No, pa saj si predstavljas, koliko casa si porabila za hranjenje, nego, oblacenje … otrok. V vrtcu pa je ena za ne vem koliko otrok. In drugi cakaaajo.
Če je otrok v skupini med najstarejšimi, potem res ne razumem, zakaj bi čakal: saj se lahko med tem že sam obuje, sam obleče, samostojno poje zajtrk in kosilo…in kot praviš je razpon do štirih let, torej jih je nekaj tudi toliko starih kot tvoj in se lahko z njimi igra.
Kar se pa tiče govora : govor je deden.Torej mu doma berite iz slikanic , veliko se z njim pogovarjajte in NEMOGOČE, da bi otrok regresiral.
Da je otroku v vrtcu dolgčas? Kaj pa štiriletni otrok ve, kaj je dolgčas, če ne bi te besede slišal od odraslih.
Bom rekla tole, 27.09.2021 ob 23:01
Če je otrok v skupini med najstarejšimi, potem res ne razumem, zakaj bi čakal: saj se lahko med tem že sam obuje, sam obleče, samostojno poje zajtrk in kosilo…in kot praviš je razpon do štirih let, torej jih je nekaj tudi toliko starih kot tvoj in se lahko z njimi igra.
Kar se pa tiče govora : govor je deden.Torej mu doma berite iz slikanic , veliko se z njim pogovarjajte in NEMOGOČE, da bi otrok regresiral.
Da je otroku v vrtcu dolgčas? Kaj pa štiriletni otrok ve, kaj je dolgčas, če ne bi te besede slišal od odraslih.
Ja, tocno tako kot si rekla … sam postori vse nasteto in potem mora cakati, da tudi drugi opravijo vse to s pomocjo … in zato je treba cakati. A mislis, da ko se sam hitro obuje in oblece za ven, da lahko potem dejansko gre ven sam?! Ali ko pojé, se gre lahko igrat?
Besedo ‘dolgcas’ sem verbalizirala sama, ker se mi ne da citirat besed malega ;)))
Pri nas smo meli pa drugačen problem, naša tavečja je bla v skupini skor najmlajša in je bla pač temu primerno tudi sposobna (motorično itd). Je nedonošena. Edin jezik pa je…. In smo študiral, če bi jo dal v eno skupino mlajših. Smo meli pa drug problem; je konkretno večja od ostalih (in tanka), tko da bi pr mlajših še bl čudno zgledal…
No, ostala je v prvotni skupini, stvari so se nekako izravnale; malo so jo drugi za sabo potegnili, drgač pa otroc k otroc, vsak je najboljši na svojem področju, en lepo poje, en dobr riše, en je prvi suh čez noč…tko, da ni v vsem zadnja, ona je zadovoljna, mi pa tudi.
Joj kakšni komentarji.
Deklice itak prej dozorijo kot dečki. Večinoma.
No, skupine organizirajo vzgojitelji z nekim namenom. Najbrž tako, da je njim najlažje tako glede števila kot druge organizacije.
Kako bi se počutila v starejši skupini ne veš, ne veš niti kakšna bi bila starostna razlika med otroci. Če je le ta zelo majhna, je moj odgovor – vsekakor v starejšo skupino.
Sploh, če je to opazila tudi vzgojiteljica. Moraš pa vedno vedet, da mogoče tvoj otrok, ker se ne vklopi v družbo, sitnari vzgojiteljici in ji gre na živce in se jo vzgojiteljica hoče rešit, zato pa ščuva tebe, da sprožiš postopek.
V vsakem primeru menim, da se moraš najprej pogovoriti z vzgojiteljico, ki je omenila, da je otroku dolgčas.!!!
Poleg tega pa je tako – ni nujno, da bo za psihično počutje otroka bolje v drugi skupini. Biti najmlajši v skupini prinese za sabo ravno tako svoje probleme kot biti najstarejši v skupini.
-
Vi jo poznate in vi ocenite. Morate se zavedati, da je psihično počutje enako pomembno kot inteligenca. V starejši skupini bo razvojno napredovala še hitreje – bo pa čustveno to zmogla?
Kombinirani oddelki kar nekaj, 28.09.2021 ob 00:16
Ja, tocno tako kot si rekla … sam postori vse nasteto in potem mora cakati, da tudi drugi opravijo vse to s pomocjo … in zato je treba cakati. A mislis, da ko se sam hitro obuje in oblece za ven, da lahko potem dejansko gre ven sam?! Ali ko pojé, se gre lahko igrat?
Besedo ‘dolgcas’ sem verbalizirala sama, ker se mi ne da citirat besed malega ;)))
Potem ga daj v privat varstvo.
Lahko tudi v Montessori vrtec ali pa v Waldorfskega.
Lahko ga imaš pa tudi doma.
V življenju je treba znati tudi počakati.Čakaš na banki, na pošti, pred rdečo lučjo na semaforju, sediš in čakaš v šoli (včasih tudi samo to, da bo konec pouka…)
Zakaj že – naj tvoj otrok ne bi kdaj počakal na druge?
Mar naj bi se vse vrtelo okrog njega, mar bi morala biti kar naprej akcija?
Tudi to je del socializiranosti otroka, da zna in zmore počakati. Da se zna umiriti, da tačas opazuje druge, da sledi navodilom.
Prav nič mu ne bo škodovalo v življenju, če se bo teh stvari naučil že v vrtcu.Nasprotno.
Joj res je tvoj otrok tako napreden, blagor tebi, spet provokacija.
Pri nas so, ko je prišel ukaz od Jankoviča, da morajo biti skupine do konca polna kot je v normativu, dali skupaj 4 letnike in 2 letnike. In naša 4 letnica se je igrala z mlajšimi, jim pomagala pri hranjenju, se z njimi igrala. In zaradi tega sedaj ko je že v šoli ni nič zaostala, zaradi tega ni ratala debilna.
Odvisno tudi od karakterja otroka. Naš je vzcvetel, ko je bil najstarejši v skupini, ker je znal in zmogel veliko več kot ostali, bil je vzg “pomočnik” in je postal v tistem času zelo samozavesten.
Ker je novembrski, smo ga potem celo prestavili všolanje za eno leto in se zelo pozna, da je med najstarejšimi.
Letno dni preden bi moral it v šolo, je bil v skupini s svojim letnikom in so ga naloge namenjene pripravi na šolo spravljale v totalen obup, ker ni znal tako dobro in hitro in lepo, kot sovrtičkar rojen januarja.
Glej moja hči je shodila pri 9 mesecih. Skoz je bila najstatejša. Kadar se skupine niso izšle so dali njo zmeraj k mlajši.. Ker je najboljša. Gre lahko k še mlajšim. Bila je inštruktor in pomočnik uzgojiteljice. Pomagala je mlajšim in slabšim. Lani je bila najbolša na šoli. Sedaj je stara 15 let. In je v gimnaziji. Pravi, da je možno, da gre edina na tekmovanje iz fizike. Ne zastopim, za kaj k starejšim?
Če je res tako napredna je popolnoma vseeno v kateri skupini je? Moja je bila enala. Zato smo jo dali zmeraj pod točko 1 tam, kjer je bil ravmo prostor. In k problematičnim, kkot iziv. Tam, da so se lahko vzgojiteljice z ostalimi ukvarjali in ona je po.agala. glej če sama riše. Sam lahko rišeš v katerikoli skupi.
Tudi moja hči je bila lani najstarejša v skupini, eno leto starejša od vseh…
Nič narobe, v redu se je imela…za tako napredne otroke, kot pišete da je vaša, to ni nikakršen problem, ker bolj kot je otrok napreden, bolj se zna prilagodit v vseh situacijah, in iz njih potegnit najboljše:)
Še mnogokrat v življenju se bodo naši otroci znašli v situaciji, v kateri se bodo morali znajti in se jim prilagoditi. Žal jim mame ne bomo mogle večno izbirat okolja in tlakovat poti…
Sicer pa vrtec je pač neko nujno varstvo, otroke vzgajamo starši, ne vzgojitelji ali vrtčevska skupina in ne glede na vse dejavnike, je otrok odraz staršev…
Če le ni več v vrtcu kot doma, kadar je pa doma se pa čuva pri babicah ali za računalnikom:)))
Zato da lahko počne kaj bolj zanimivega, da ji bo zaradi tega morda lepše, bolj prijetno.
Recimo zaradi malih sošolcev verjetno še nekaj časa ne bodo na velikem igrišču, ne bodo hodili ven na sprehode. S starejšo skupino bi lahko šla. Pa ne govorim o skupini 3-4 leta, idealno se mi zdi da bi bila skupina 2-3 let, kajti naša punca je 2 leti in 3m.
Tako kot je ze nekdo napisal 1st obdobje je 1-3 leta in drugo 3-6, če je vrtec manjši oz nekje na vasi imajo pač te otroke združene, če pa je dovolj infrastrukture pa imajo skupine 1-2, 2-3 itd. To da je vaš otrok najstarejši ni nič narobe, če se le zna tudi sam zaigrat nažalost kot strokovni delavec opažam da tega ni več veliko in vsak rabi 150% pozornosti, v skupini pa jo dobi sploh na začetku leta ko so uvajanja mogoče 10%. Drugače pa vam priporočam da ostane s svojim letnikom do konca kajti skupaj bodo obiskovali šolo in prijateljstva iz vrtca prenesli tudi tja kar je velik +.
Drugače pa še izkušnje kot starš, hči je bila 6 mesecev najmlajša v skupini in takrat je napredovala rapidno hitro, sedaj je v skupini s svojimi letniki in je 2 najstarejša in je veliko”znanja” predala mlajšim otrokom. Res da napredek ni več tako rapiden se ima pa še vedno super kar je najbolj važno 😀
Forum je zaprt za komentiranje.