Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Najemno razmerje in plačevanje določenih položnic

Najemno razmerje in plačevanje določenih položnic

Pri vseh najemodajalcih doslej, s katerimi sem imel sklenjeno najemno pogodbo, je bilo plačevanje položnic glede stanovanja, delno na njihovi in delno na moji strani – oni so plačevali rezervni slad, upravljanje bloka … mi pa odvoz smeti, čiščenje, stopniščno elektriko … V trenutnem najemnem razmerju pa gredo vsi tile stroški na moj račun. Pa me zanima, preden karkoli pametujem najemodajalcu, ali se da glede tega na kakršen koli način pravno postopati oziroma pravno argumentirati, ali je napaka moja, ker na to nisem pazil ob sklenitvi pogodbe, kjer jasno piše, da stroške stanovanja trpi najemnik?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Stanovanjski zakon določa, da kolikor najemna pogodba ne določa drugače, je dolžnik vseh terjatev iz naslova obratovanja večstanovanjske stavbe najemnik, dolžnik vseh ostalih terjatev pa lastnik stanovanja (etažni lastnik).
Lastnik stanovanja je torej zavezanec za plačilo vseh stroškov upravljanja (stroški upravnika, stroški vzdrževanja večstanovanjske hiše), razen za obratovalne stroške. Stroške elektrike, vode, odvoza odpadkov, stroške obratovanja skupnih prostorov itn. pa je dolžan plačevati najemnik, razen, če ni z najemno pogodbo določeno drugače. Če najemna pogodba predvideva drugače, pa je najemnik lahko dolžan plačevati tudi druge stroške.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close