Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Najemnine – koliko se lahko naenkrat zvišajo?

Najemnine – koliko se lahko naenkrat zvišajo?

Najemodajalec mi hoče zvišati najemnino za cca 35 procentov, ker je nov lastnik tega stanovanja in smatra, da je bil prejšnji ‘preveč socialen’ . Koliko največ lahko stanodajalec zvišati najemnino?

Sicer je zdajšnji lastnik vložil nekaj malega v stanovanje – zbrusiti je dal parket, popravil vrata in okna, jih izoliral pri stikih, zamenjal neke elemente v kuhinji, za zaščito parketa položil nove tepihe, vendar – ali je upravičen do 35 procentnega zvišanja, če se o tem prej sploh nismo pogovarjali?

Stanovanje meri cca 50 kvadratov, deloma opremljeno, prej sem plačevala 180 evrov najemnine, kar res ni dosti – vendar stanovanje  ni bog ve kako lepo ohranjeno, ampak niti ne tako slabo in na lepi lokaciji – zdaj pa kar 60 evrov več, kar je zame zelo velika obremenitev.

Hvala za odgovor

Jah, pa si najdi drugo stanovanje za to najemnino.

Kaj ti ni jasno?

Ce v prodaji oziroma menjavi lastnistva ni bilo v pogodbi nobene klavzule glede najemnika, lahko lastnik zaracuna tudi 500% vec, vse je idvisno od cen na trgu.

Jaz sem lani zvisala najemnino za manj kot 10%, je bil hud problem, bo sel drugam, ampak ko je najemnik pogledal cene drugod, je ostal z visjo najemnino.

Odgovor na objavo uporabnika
Najemnica, 08.12.2021 ob 12:59

Najemodajalec mi hoče zvišati najemnino za cca 35 procentov, ker je nov lastnik tega stanovanja in smatra, da je bil prejšnji ‘preveč socialen’ . Koliko največ lahko stanodajalec zvišati najemnino?

Sicer je zdajšnji lastnik vložil nekaj malega v stanovanje – zbrusiti je dal parket, popravil vrata in okna, jih izoliral pri stikih, zamenjal neke elemente v kuhinji, za zaščito parketa položil nove tepihe, vendar – ali je upravičen do 35 procentnega zvišanja, če se o tem prej sploh nismo pogovarjali?

Stanovanje meri cca 50 kvadratov, deloma opremljeno, prej sem plačevala 180 evrov najemnine, kar res ni dosti – vendar stanovanje  ni bog ve kako lepo ohranjeno, ampak niti ne tako slabo in na lepi lokaciji – zdaj pa kar 60 evrov več, kar je zame zelo velika obremenitev.

Hvala za odgovor

Se hecaš? Nič ni zastonj. Če ne zmoreš 250 eur najemnine, se izseli. Bo kdo drug vesel.

V Ljubljani je najemnina 50 kvadratov okoli 700 evrov.   Ce bi bila jaz lastnik, bi te  vrgla ven, nato pa brez tezav poiskala drugega , bolj financno sposobnega najemnika.

Kolikor nov lastnik želi. Vprašaj ga če ti bo dal odpoved.

Kapital določa vrednost, če jo trg prenese. V Lj. Se za 50m2 res gibljejo cene od 500 do 1000eur. Ker je stanovanj malo, cene rastejo.

S tako nizko najemnino, bi lahko dajala na stran vsak mesec in v par letih zbrala za polog in si kupila manjše stanovanje. Namesto najemnine bi odplačila obroke.

Sicer za eno osebo in kot praviš na fini lokaciji… si bila praktično za par ficenkov v stanovanju.

Žal.

Okey okey, saj razumem … gre za to, da sva imeli z umrlo stanodajalko poseben odnos in sem ji dosti pomagala pri hišnih opravilih … zagotovila mi je, da bo tako tudi s sinom. Zdaj se je pač vse spremenilo, on ne rabi pomoči, jaz pa se zelo težko prebiram skozi življenje.

Pa dve leti me je pustil v dobri veri, da cene ne bo zviseval, zdaj pa je dobil otroka in ga seveda razumem, da jo bo zvišal.  Živimo v isti hiši in se videvamo vsak dan, zato je vse skupaj še težje.

Mislila sem, da stanodajalec ne sme zvišati cene več kot 20 procentov, tako mi je bilo rečeno.  Le zato sprašujem, ker sem dobila od zmešanega Freuda napačno informacijo.

Hvala, da ste me razsvetlili.

Torej sem imela veš ta čas že itak zelo nizko najemnino in sem lahko srečna? Iz vaših komentarjev je to razbrati.

Hvala še enkrat. Nekateri pač nismo tako osveščeni o cenah, saj se res težko znajdemo ob neprestanih podražitvah in imamo že s tem dosti dela.

Najemnica, 08.12.2021 ob 13:44

Okey okey, saj razumem … gre za to, da sva imeli z umrlo stanodajalko poseben odnos in sem ji dosti pomagala pri hišnih opravilih … zagotovila mi je, da bo tako tudi s sinom. Zdaj se je pač vse spremenilo, on ne rabi pomoči, jaz pa se zelo težko prebiram skozi življenje.

Pa dve leti me je pustil v dobri veri, da cene ne bo zviseval, zdaj pa je dobil otroka in ga seveda razumem, da jo bo zvišal.  Živimo v isti hiši in se videvamo vsak dan, zato je vse skupaj še težje.

Mislila sem, da stanodajalec ne sme zvišati cene več kot 20 procentov, tako mi je bilo rečeno.  Le zato sprašujem, ker sem dobila od zmešanega Freuda napačno informacijo.

Hvala, da ste me razsvetlili.

Torej sem imela veš ta čas že itak zelo nizko najemnino in sem lahko srečna? Iz vaših komentarjev je to razbrati.

Hvala še enkrat. Nekateri pač nismo tako osveščeni o cenah, saj se res težko znajdemo ob neprestanih podražitvah in imamo že s tem dosti dela.

Freuda = FRENDA

250 EUR za 50 kvadratov??? bejba, zgrabi z obema rokama, še vedno je zastonj v primerjavi s tržnimi cenami. ne vem, kje je stanovanje, ampak tak, za eno stanovanje 120 km od ljubljane, 55 kvadratov, so se ljudje stepli pri najemnini 450 EUR na mesec

Ce znas pisati na forum, znas tudi guglat in poguglaj malo za cenami najema.

Poglej si druga stanovanja, koliko so najemnine.

Za primerjavo; Kolegu je Stanovanjski sklad zvišal najemnino za 29% v zadnjih 3 ali 4 mesecih.

Baje naj bi šlo gor počasi in postopno… Zadnje je res – vsak mesec je bilo bistveno dražje – počasi pa niti ne, če je cena za toliko višja v 3 mesecih.

Hm. Drugo je bila pomoč starejši.

Morda ponudiš pomoč pri otroku. Čuvaje, pospravljanje ali nakup iz trgovine…

Je pa res, že dvignjena cena je zelo nizka.

Stanovanje je v stari hiši, sicer res zelo slabo ohranjeno, zelo temno, zatohlo, slaba kurjava v Hočah pri Mariboru. Imam kolegico, ki plačuje 200 evrov v podobnih razmerah v Slovenj Gradcu za cca 50 kvadratov in kolega, ki plačuje 180 evrov za 45 kvadratov v Račan, tudi v stari hiši.

Torej te cene niso tako presenetljive zunaj glavnih in velikih mest. Jaz imam pač take znance, ki živijo v takih razmerah.

Je to res tako nenavadno?

Najemnica, 08.12.2021 ob 14:00

Je to res tako nenavadno?

pa pojdi na nepremičnine.net ali pa na bolho pa probaj najti drugo stanovanje v hočah ali račah ali kam bi se selila za tako ceno…

v slivnici ti nekdo odda apartma 40 kvadratov za 150, ampak to verjetno samo tako dolgo, dokler si turizem spet ne bo opomogel, pol te bo pa vrgel ven.

na podeželju so nepremičnine za oddajat bolj izjema kot pravilo.

Jaz pa imam obratek problem.

Podedovala sem hišo, v kateri je oče oddajal dva stanovanja na črno  oziroma ne ravno popolnoma na črno, temveč s fiktivno nižjimi najemninami, ki so znašale še manj, kot zgoraj opisani primeri verjetno legalne oddaje (avtorica teme ne navaja utaje davkov, zato predvidevam, da je bila najemnina dejanska, ne fiktivna).

Oče je preminul na začetku leta, z bratom sva edina dediča, vendar pa brat ne želi dvigniti fiktivne cene stanovanj v podedovani hiši, saj bova tako plačala seveda manj davka. Tako oddajala stanovanji za 200 evrov na papirju, dejansko pa nama najemniki plačujejo 400 evrov. Brata nikakor ne morem prepričati v legalne posle, sama pa temu nasprotujem.

Seveda ne bom prijavila lastnega brata na davčno, pa tudi – on zdi, da če je vse gladko teklo pri očetu zadnja leta, on ne sluti nobenih zapletov niti v bodoče.  Pravi, da inšpekcija pride le takrat, če te nekdo prijavi. Tega pa se on splih ne boji, saj tudi najemodajalca sami profiliran od tega dogovora, ker bi sicer bile najemnine cca 50 evrov višje tudi na črno za njih.

Brat nima nobenih dvomov, sama pa želim urediti stvari po legalni poti.

Kako naj ga prestrašim ? Sicer res ne poznam nobenega primera prijave ali inšpekcijske intervencije, brat pravi, da je to zelo redko, vendarle pa to ni zakonito in meče senco na čelo stvar.

Ali naj vztrajam, da izplača moj delež in si za ta denar omislimo novo stanovanje, ki ga bi oddajala? Ali imam sploh to možnost?

Bratu bo težko izplačati moj delež, vendar če ne bo popustil, moram nekako vendarle ukrepati. Kako?

Hvala za nasvet.

Sem bila tako razburjena, da nisem preverila telefonskih napak korekcije napisanega.

Zgoraj popravek – Od nelegalnih najemnin profitirajo tudi sami najemniki, saj bi sicer plačevali še 50 evrov več za najemnino, kot sedaj. Pribljižno tako, sem si izračunala.

Zato je tudi v njihovem interesu, da poslujemo na črno, pravi brat. In zato sklepa, da ne bo prijave.

Gre pa za mojo željo po legalizaciji poslov z njim!!!

nič se sekirat, edino kar vaju z bratom lahko doleti je, da najemnika začneta res plačevati samo napisano najemnino.

mijav mijav, 08.12.2021 ob 14:39

nič se sekirat, edino kar vaju z bratom lahko doleti je, da najemnika začneta res plačevati samo napisano najemnino.

Moja otroka sta najstnika in brat ima nanju velik vpliv!!! Prav hvali se z vsemi goljufijam!

Rada bi pokazala otrokoma, da naša družina ne gre po njegovi poti. Ker mu ne morem prepovedati bahanja z goljufivostjo, bi rada naredila konkretno potezo, da pokažem otrokoma pravo pot in NE SODELUJEM V NJEGOVI GOLJUFIJI.

Gre za par sto evrov na leto iz moje strani, to pa plačam rade volje, da bosta otroka spoštovala pravo pot poštenja.  Razumete? Za to gre.

Najemodajalca!, 08.12.2021 ob 14:48

Moja otroka sta najstnika in brat ima nanju velik vpliv!!! Prav hvali se z vsemi goljufijam!

Rada bi pokazala otrokoma, da naša družina ne gre po njegovi poti. Ker mu ne morem prepovedati bahanja z goljufivostjo, bi rada naredila konkretno potezo, da pokažem otrokoma pravo pot in NE SODELUJEM V NJEGOVI GOLJUFIJI.

Gre za par sto evrov na leto iz moje strani, to pa plačam rade volje, da bosta otroka spoštovala pravo pot poštenja.  Razumete? Za to gre.

v Sloveniji bosta kot velika goljufa bolje prišla skozi. Tvoj brat ima prav.

Saj se ti ni treba zato vtikati v druge – niti v brata; Za svoj del najemnine davkariji prijavi realen znesek prejetega in dobila boš odločbo, s pravilnim zneskom na položnici.

Tako bo vse pravilno in legalno in ne boš sodelovala v ničemer napačnem.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close