Najdi forum

NAJDENI VIRUSI.

Pred pol leta sem počistila računačniški sistem in je bil na novo instaliran XP. (oziroma so mi to naredili drugi, ki se na to spoznajo.)
Za zaščito je bil instaliran Norton in včeraj mi je pri skeniranju sistema pooleg piškotov (32) našel še 6 virusov.
Na to se ne spoznam veliko in pri pregledu so v glavnem trojanci in še nek Dowlander.
Sedaj me zanima, kaj naj storim razen tega da pazim kje klikam. Ali bo program sam pobrisal te viruse, ali moram poiskat te datoteke in jih izbrisat sama, kar je pa zelo težko, skoraj nemogoče.
Če v naslednjih dneh še enkrat poskeniran in ni več virusov bo zadeva v redu ali ne?
Hvala lepa za vašo pomoč.

Sure, Barbi, če Norton pri ponovnem pregledu ne bo zaznal okužb je vse ok. AV programi (vsaj ne vsi) ne morejo vedno odstraniti virusov (vsaj ne vseh), saj se zelo razlikujejo. Kadar to ne uspe, je treba uporabiti še druga, bolj specifična orodja za čiščenje.
Previdnost velja pri namernem ali nenamernem potrjevanju in klikanju na razne banerje in manjša okenca, ki priletijo na zaslon med surfanjem. Folk navadno nasede na mamljive brezplačne ponudbe ‘vrhunskih’ programov za zaznavanje in odstranjevanje virusov, spyvera, trojancev… ipd. navlake (tak je npr. program XP Antivirus). Zapomni si predvsem pravilo: ni vse dobro, kar je brezplačno.
Brezplačen ali t. i. freeware je zanesljiv le na spletnih straneh, ki vsebujejo ponudbo brezplačne in shareware programske opreme.
Pri programih, ki jih ljudje dobijo prek torentov ali P2P programov, se dokaj pogosto dogaja, da se po začetku nameščanja zažene še virus, ali pa je program (npr. znana igrica) fake – in v bistvu je setup.exe virus.
Skratka, previdnost res ni odveč.
Če imaš vključeno možnost obnovitve sistema na zgodnejši čas – si včasih po okužbi ali drugih motnjah v delovanju računalnika lahko pomagaš, da ga prestaviš dan ali dva nazaj.

Hvala za odgovor. Poskusila sem ponovno skenirati, a ni nobenega rezultata, še vedno najde 6 virusov. Z iskalcem sem poiskala datoteke, a ni bilo najdeno nič.
Kaj sedaj lahko storim. Računalnik sicer dela brez težav in napak. Naj odnesem na servis da program očistijo ali bo potreno spet ponovno vse izbrisati in novo nalaganje?

LP!

Ah ne, mislim, da to ne bo nujno potrebno, zakaj bi se metala v stroške? 🙂
Odstrani, vse kar diši po Nortonu iz nadzorne plošče, itak ni bil nikoli kaj prida, saj ne zna spucat skoraj nobenega virusa.
Nato namesti brezplačno (free verzijo) Avire:

Izberi prvo s seznama.
Ponovno skeniraj disk in poročaj, kakšen bo rezultat.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close