Naj nadaljujem študij prava ali se prepišem (FOV)?
Pozdravljeni!
Stara sem 20 let in znašla sem se v položaju, ko ne vem za kaj se odločiti in kaj storiti.
Študiram pravo na ljubljanski pravni fakulteti. Vedno sem bila pridna učenka in šola mi ni nikoli povzročala težav, na tem faksu pa mi kar ne gre in ne gre. Prvi letnik nisem “zagrabila” tako kot bi morala, ker sem imela veliko obštudijskih dejavnosti, zato se nisem preveč zasekirala, ko sem ga ponavljala. Kot ponovno vpisana v 1. letnik sem imela namen narediti še 5 izpitov, ki so mi ostali, pa mi ni uspelo, kljub temu, da sem obštudijske dejavnosti postavila na stranski tir. Ostala sta mi še 2 izpita, zato sem se vpisala izredno v 2. letnik. Takrat sem imela še kar veliko motivacije. Imeli smo razpisani izredni rok in seveda je bil moj cilj opraviti ta 2 izpita, zato da se bom potem lahko posvetila izpitom iz 2. letnika, pa spet nisem naredila!
No in sedaj sem na točki, ko ne vem, če je še pametno vztrajati na tem faxu.
Zavedam se, da na to veliko vpliva tudi psiha, saj nisem bila popolnoma pri stvari, ko sem se učila, začela sem dvomiti v svoje sposobnosti in pa v to ali si sploh želim biti diplomirana pravnica. Kaj bi potem počela? Morda sem se vpisala iz napačnih razlogov (dobra izobrazba, status,…). Ne pa resnično želja opravljati tak poklic- npr. poklic pravnika (za kar je potreben še pdi), poklic pravnega svetovalca ipd.
Trenutno mi največji problem postavlja vprašanje kaj lahko počnem kot diplomirana pravnica, kakšne so možnosti zaposlitve in ali ne bi bilo morda pametneje študirati kaj lažjega (npr. organizacija na FOV) in se ob študiju ukvarjati z dejavnostmi, ki me veselijo in mi hkrati prinašajo že nek zaslužek.
Vem, da sem sposobna narediti pravni fax, verjetno v malo daljšem času in ne ravno najboljšim povprečjem, pa vendar, je to pametno? Ali ni bolje študirati nekaj lažjega in tisto toliko bolj z veseljem, vedoč, da bi bil na tistem področju dober, uspešen, najboljši? Vem, koliko se učijo nekateri kolegi, ampak oni imajo nek cilj, vizijo, kaj bodo s to diplomo počeli, jaz pa ne (vsaj zaenkrat). Zato me zanimajo vaša mnenja. Naj še vztrajam ali preneham s študijem oz. opravim še nekaj izpitov, ki bi se mi priznali na drugi fakulteti, zraven pa delam in še nekaj zaslužim. Zanimajo me predvsem izkušnje diplomiranih pravnikov.
Poleg tega me še zanima izkušnje diplomantov na Fakulteti za organizacijske vede (FOV). Zanima me koliko znanja odneseš in kako na to izobrazbo gledajo delodajalci. Kakšen poklic dejansko lahko opravljaš če diplomiraš na tem faxu?
To fakulteto imam namreč v mislih, če bi se prepisala iz pravne fakultete. To pa zato, ker me zanima organizacija in menim, da mi take stvari ležijo, poleg tega je zagotovo lažji in bi zraven lahko počela stvari, ki me veselijo. Vem, da bi stran vrgla 3 leta, vendar je to še vseeno malo v primerjavi s tem, kar bom nekaj počela celo življenje. Hočem se pravilno odločiti, da se ne bi čez par let tolkla po glavi zakaj nisem ali sem se odločila za karkoli se pač bom. Vsako mnenje, izkušnja je dobrodošla.
Hvala za vse odgovore!
Poskusi razmisliti o tistih stvareh,ki te veselijo. Po moje se preveč obremenjuješ s svojim statusom, premalo pa s tem, da boš morala potem dan na dan delati nekaj, kar te ne veseli. Iz tega, kar si napisala, nisem popolnoma prepričan, da je ravno organizacija tisto, kar ti najbolj leži. Po moje zdaj ičšeš “lahek” faks, da boš imela neko diplomo in zraven počela stvari ki te veselijo. Po mojem prepričanju napačen pristop oziroma sam tega nikoli nisem počel tako. Če te veselijo stvari, ki izrazito ne omogočajo preživljanja oziroma zaslužka, jih boš morala v vsakem primeru omejiti in primeren del svojega časa posvetiti resnemu študiju in pozneje delu, ki te bo moralo prav tako vsaj malo veseliti, sicer ti v življenju ne bo lahko.
Forum je zaprt za komentiranje.