Nahranila sem nečakinjo, družina je v zraku
Sama pri prvi nisem vedela koliko sploh poje…sem kupila rabljeno tehtnico za 20 evrov pa zvagala otroka pred in po dojenju. Toliko da vidiš prebližno kje si.
Pa še to…ni moškega ne svetu, ki me bi prepričal, da ne bi dodajala AD mleko, ce bi videla, da ga ni dovolj.
(Pa resno se bi vprasala kaksnega sina/brata je vzgojila mama).
Kljub temu, da bi lahko modrovala, kako si urejala stvari za otroka od nekoga drugega, vzela stvari v svoje roke tam, kjer se te stvari ne tičejo, da normalno, da otrok po adaptiranem melku spi triplo…
Meni se zdi, da si naredila prav in najbolje poskrbela za mamico in za otroka. PResodila si, kaj je v tistem trenutku bolj pomembno.
Je pa za dobre odnose res prav, da se vedno pogovoriš, preden ukrepaš. Samo včasih, moraj biti odločitve tudi take. Saj to je težko v življenju… Odločiti pri takih stvareh, kdaj poseči v “privatnost” nekoga drugega. Meni je dilema recimo, ali nekomu preprečit samomor ali ne… Tu bi rušila vse njegove pravice in na silo uveljavljala pomoč. Kako pa, ko je človek star in se je sam odločil za evtanazijo in se dogovoril z zdravniki, da naj naredijo konec? Ali velja enako za mlade ljudi in za stare?… Ne vem… res ne. Meni se zdi prav, da si ravnala po svoji vesti, ne glede na to, kaj pravijo drugi.
Jaz nisem imela mleka, in sem se noro sikerala.
Babičar mi je v P Lj rekel, da mama ne postaneš z dojenjem, ampak s svojimi dejanji in ljubeznijo, ki jo daješ otroku.
Do konca življenja mu bom hvaležna.
Imam dva zdrava zalivančka. Nič jima ne manjka, jaz pa tudi nisem živčna razvalina.
Spala sta vse noči, jaz sem bila naspana srečna mama.
Pomagaj mamici po najboljših moče. Bratu pa dopovej, da vse mame niso sposobne dojiti. Naj ji pomaga in stoji ob strani.
Tvoja mama naj pa nos tišči kam drugam.
Imam tudi jaz takšno svakinjo, ki je dojila otroke in minimalno dodajala. Vse noci sta se dojenčka drla ne jokala. Grozno je bilo. Pa samo flaso bi jima morala dat.
Jah no se popolnoma strinjam. Je res da je mama, samo v dobro nemočnega otročička je pa včasih treba tudi kaj storiti. To malo bitje nima besede in več kot očitno je, da je vseskozi lačno. Ta fama okoli dojenje je prav pogubna in škofljiva. Saj se seveda vsaka mama zabeda da ke dojenje najboljše, samo v nedogled probabat pa tudi ne gre.
pa še moja izkušnja s tem. Pri meni so bilo krivi nastavki za dojenje, ker premalo mleka pritece in ptrok je bil skpz lacen. Ko se jih dala stran je dojenje steklo. Sem pa to slisala od veliko mam. Tako da nastavke v smeti, pa dva dni potrpet, ker je sicer tes nadlezno, se pa splaca.
Meni se je dojenje zamerilo… Že v porodnišnici nisem imela mleka s tem, da je imel mali 4 kg in lačen… Sestre so mi drugo noč na skrivaj prinesle mleko. V pogovoru s pediatrinjo sem dobila tablete, ki naj bi pospešile izločanje mleka. Res sem se trudila z dojenjem samo ni steklo. Mali je bil skoz lačen… Tako sem tudi padla v depresijo, ker sem imela občutek, da ne znam poskrbeti za otroka in sem slaba mama…
Nehajte silit ženske v dojenje… Enim preprosto ne gre in otrok ravno tako zraste ob adaptiranem mleku.
A da je bil otrok sestradan, pa nikogar ne moti, ali kaj? Pa kaj se dogaja z temi cudaskimi ” mamicami”, da tako forsirajo dojenje? Brez veze, le kaj je narobe z adaptiranim mlekom, ce pa ni dovolj naravnega? Mar naj otok strada, zaradi nekih zaplankancev, ki ocitno zivijo se v 18 stoletju, v 21 prav gotovo ne! Res je folk vse bolj butast, ajej jej! Uboga dojencica!
Edino pravilno. Vsaka mama si želi svojega otroka dojit to je ampak če ni mleka ali da mleko no dovolj sitežno Oz se otrok od tega ne naje dovolj bo jokal zato pa so adaptirana mleka da si mamice pomagamo ko ne morejo nahranit svojega otročka.
Dam vam čisto prav da ste naredili po svoje pa naj govorijo vsi kaj hočejo. A oni bi pustili otroka izstradat po tem kaj preberem?
Uspavala si lačnega otroka, počakala, da se mama stušira, šla še v trgovino in lekarno in ves ta čas je prej lačen otrok spal?? Ni šans, lačnega otroka se ne da uspavati, mogoče zadrema za 5-10min, potem se od lakote spet zbudi. Tako da ali nakladaš ali pa otrok ni bil lačen, ko si ga uspavala. Verjamem pa, da je bil lačen, ko se je zbudil, saj je spal vsaj 1h, glede na vse kar si vmes postorila. Komot bi ga mama potem podojila namesto tvoje flaše.
Sem tudi jaz pri prvem imela žute minute, tudi zjokala sem se. Na srečo mi je mož še pravi čas nabavil medela sistem za dohranjevanje z dojenjem in v 2 tednih sem polno dojila. Obstajajo tudi druge rešitve razen flaše, samo pozanimati se je treba. Toplo priporočam vsaki, ki ima težave, a se noče odpovedati dojenju.
odklenkali se jim je.
Meni dojejnje tudi ni šlo, premalo mleka in preveč vodeno. Kupila sem si za izčrpavanje mleka iz dojke in dajala tisto otroku do 4 meseca, dokler sem imela mleka. Potem j dobil adaptirano mleko. Mami svetuj da naj naredi isto, si izčrpava mleko iz dojke in daje po steklenički otroku, ko ni nokgar doma. Ko je pač mož doma, naj naje po dojki in naj se kliče patronažno, da ji pokaže kaj in kako.
Prov si nardila, otroček je biv očitno zelo lačen,če pa z mamico ni vse uredu pa tut mleka ne bo.
Ne razumem mamice ki so obsedene z dojenjem. Ce no mleka ni. Jaz mam 3 ozroke pr prvemu sm kao dojila en teden je skoz jokov, sm mu pa dala flaško se je fant pa najedu in je blo. Sploh se nism sekirala glede tega kakšno mleko je. Mam pa še 2 otrocka. Drugo sm dojila 8 m. Ta tredga pa 2 leti. No pa je blo mleko samo od sebe, za izvoz. Tako pride ne obremenjuj se.
Če si ugotovila vse to potem to prijavi preden bo otrok zbolel zaradi podhranjenosti. Mati pa v depresiji ko ni nobenega doma lahko otroku kaj naredi. Porodna depresija ni hec in se vidi da njen mož in mati o tem ne vedo nič.
Pusti brata in mamo in ukrepaj. Super svakinja si samo bodi to kar si razumna in pomagaj. Tvojim ne hvaležnim. ?
Ravnala si pravilno, ker je svakinja v tistem trenutku to potrebovala in ti bo “če je pri tapravi” še čez leta hvaležna za to.
Sama imam tri že odrasle otroke. Pri prvem ni steklo kljub veliki želji in po treh mesecih smo prešli na 100% adaptirano mleko. Pri drugi hčeri kljub veliki želji prav tako ne, dojenčica je pri treh mesecih ker ni bilo dovolj hrane jokala vse noči, vse moči sem napenjala, da bi imela mleko in ni šlo. Ko je dobila hrano je goltala in tako je bilo do drugega leta, ko se nam je prižgal alarm, da je to posledica slabega dojenja in premalo hrane. Postala je debulušna in pediatrinja nam je svetovala da ji naj začnemo manjšati obroke, da se ji ne uniči presnova. Zdaj je zdravo odraslo dekle vitke postave brez težav v hranjenju. Tretji je pa zgodba zase.
Ker sem imela že dovolj izkušenj da nisem baš neka mlekarica, sem že pred porodom nabavila črpalko in en mesec vztrajno črpala in črpala. Res sem si želela dojenčka brez da prekuhavam in pripravljam mleko. Uspelo je ker sem si dovolj želela jaz in ne drugi. Mali je bil zadovoljen in dojila sva se do 1,5 leta. Tudi zdaj je drugačen od prvih dveh in verjamem da ravno zaradi tega.
Morda nasvet, da bodi še vedno v oporo svakinji (četudi skrivaj), ki je v stiski, kajti tisti, ki bi ji morali pomagati kljub prepričanju da je le 100% doječa mati dobra mati so zatajili. Ne imej slabe vesti!
Vsi pozabljajo, da je zadovoljna in spočita mama lahko še boljša mama.
Bravo za tvoje razmišljanje!
Vse se bo izteklo dobro. 🙂
Prav si naredila. Nikoli mi ni bilo jasno to forciranje dojenja. Sama tudi nisem imela mleka, a mi na srečo nihče ni polagal slabe vesti. Tudi sama z bratom nisva bila dojena, a nama nič ne manjka. Pomembno je, da je otrok sit in mama spočita. Moj otrok ni nikoli jokal. Pojedel in takoj zaspal. Vsi smo bili zadovoljni.
Forum je zaprt za komentiranje.