nagovori pred imenom
Mogoče je bilo na to tremo že kaj napisanega, vendar žal ne najdem… Tudi v SP ne vem čisto, kje naj iščem.
Zanima me, ali je sploh možno oz. koliko je sploh stilsko dobro v nagovorih kopičiti pred imenom poleg besede gospa/gospod še titulo npr, magister/magistra ali kaj podobnega?
Se pravi, npr.: Spoštovana gospa magistra Tainta!
Osebno se mi zdi čisto dovolj samo Spoštovana gospa Tainta!, še posebno, če je titula že zgoraj pri naslovu. Do sedaj sem v dopisih pisala tako, vendar moja šefici (ki je nora na titule in si tudi sam “fila ego” z eno od njih) to ni čisto všeč…..Kakšna so torej pravila?
Hvala
Včasih je dobro biti nekoliko bolj rahločuten, se ozreti tudi na naslovnika in kako bo on to naslavljanje sprejel in razumel.
Nekoč sem bil prisoten ob nekoliko neljubem pripetljaju, ko je nekdo zagledal v neki publikaciji pred svojim imenom (ne vem, če je še to bilo – izr.) prof. dr. dipl. inž. stroka Ime Primek. Seveda je njegov delež pri nastajnju publikacije bil opazen in tudi se navadno v takih strokovnih publikacijah omenjajo tudi akademski nazivi, je ta človek nejevoljno prebiral vso to »klobaso«, ker se mu je zdelo dovolj, če bi bilo »le« prof. dr. in nič več. Žal je bilo prepozno za popravke, ker je bila publikacija že natisnjena.
In kako ravnati v tem nemškem primeru: Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitän,
če je še kakšen dipl. rečni brodar in z obveznim Herr? ;)))
Še večji heci so, ko vljudno poskusimo naslavljati vdovo tega rečnega kapitana, z obveznim
Gnädige Frau – Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitänswitwe, ki prejema rento na:
Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitänswitwenrentenauszahlungsstelle! ;’)
.
Hvala za vaša mnenja.
Za tiste, ki jih še zanima…
Tudi sama sem še malo preštudirala (internet, pravopis, pravila oblikovanja dopisov …) in malo po logiki prišla do zaključka, da je sprejemljivo v nagovoru pred imenom uporabiti akademski naslov (npr. dr., mag., prof. …) ne pa strokovni naslov (dipl. inž. stroj., spec. inter. med. ….). Se pravi, možno je reči:
Spoštovani gospod doktor Tainta! ali
Spoštovana gospa profesor Tainta!
…čeprav meni osebno je že to “klobasanje”…ampak, če je treba, je pač treba (baje naj bi se tu upoštevalo tudi to, da uporabimo akad. naslov, če ga tudi sam naslovnik uporablja — pri podpisih in podobno)
Pa lep dan in še lepši vikend vsem….