Nadzor nad pregledovanjem spletnih strani v firmi
Živjo,
zanima me, kako lahko na svojem računalniku v podjetju vidim, ali nekdo nadzoruje, na katere spletne strani se prijavljam na službenem računalniku?
Računalniki so seveda povezani v mrežo. Oseba, ki naj bi delala nadzor, se ne spozna preveč na računalnike in je očitno najela nekoga zunaj podjetja (osebni prijatelj te osebe) – vodstvo podjetja s takim nadzorom zaposlenih ni seznanjeno in se z njim zagotovo tudi ne bi strinjalo, ker veljamo za “liberalno” firmo.
Ali mi na ta način lahko kdo tudi bere zasebno pošto (npr. yahoo, gmail, hotmail…)?
Kaj bi naredili vi, če bi sumili, da vas nekdo kontrolira, čeprav mu tega ne morete dokazati? Obstaja kakšna možnost, da blokiram tako “vohunjenje” po mojem računalniku, brez da bi mi bilo potrebno zagroziti komu s kakšnim pregonom (varstvo osebnih podatkov in podobno)? Ali pa ga ovaditi šefom?..
HVALA vnaprej za pomoč,
lp, Andreja
PS: da ne bo kdo mislil, da delam kaj prepovedanega med delovnim časom: moje delo je opravljeno, večino časa pa imam odprt svoj zasebni mail in občasno pogledam npr. na med.over.net forume, kulinariko,facebook… nič pretresljivega in kaznivega.
PPS: me pa seveda totalno razkuri, da me kdo nadzoruje za mojim hrbtom. Za ta nadzor sem izvedela pred dvema urama in seveda se še nisem pomirila.
..
neke posebne zasebnosti nimaš nikjer, kolk ker bere al pa lahko bere zasebne stvari je odvisno od njegovega interesa in sposobnosti, kontroliral bodo pa vse in povsod, pač pride s tem, da obstajajo povosd osebki, ki mimogrede na službene računalnike navlečejo nepotrebne stvari, tudi preko zasebnih mailov, ki jih tam berejo…
Po vrsti:
– ne moreš ugotoviti, če nekdo nadzoruje tvoj promet v mreži in po internetu
– če je prenos mailov med tvojim računalnikom in yahoo, gmail,.. kriptiran potem ga ni možno brati. Vendar je do tvojih gesel in vsebine tvojega računalnika enostavno priti, če ima IT skrbnik fizični dostop do tvojega računalnika. Torej v tvojem primeru prenos in vsebina emailov nista varna.
– kaj narediti, da ohraniš zasebnost. Ker imajo druge osebe na tvojem računalniku administratorske pravice in fizični dostop, nimaš praktično nobenih možnosti za ohranitev zasebnosti. Če pa IT skrbnika v tvojem podjetju ne zanima vsebina tvojega računalnika, ampak le tvoje internetne aktivnosti si anonimnost surfanja po internetu zagotoviš z uporabo TOR omrežja https://www.torproject.org/
Najhujšim paranoikom pa je namenjen TOR Live USB s pomočjo katerega še dodatno prelisičiš morebiten IT nadzorni SW na tvojem računalniku.
Nobeno vodstvo ni toliko ‘liberalno’, da bi dovoljevalo nepotrebno uporabo internetnih storitev med delovnim časom. Zato je čisto prav, da administrator vsake toliko malo vrže ‘uč’ na svoje uporabnike, saj bi brez tega imel dosti več dela s popravljanjem računalnikov. Andrejka, menim, da je tvoj strah neupravičen.
E-pošta pa nikjer ni povsem varna in zasebna. Tudi na tvojem domačem računalniku ne. Obstaja vrsta programov, ki celo samodejno pošiljajo ‘naročniku’ vse, kar delaš in pišeš na računalniku. Nameščeni so v nekaj sekundah. Marsikdo zna vdreti v računalnik tudi na daljavo.
Zato je kakšne pikantne podrobnosti ali zasebne zadeva še najbolje sporočati na štiri oči.
Nadzorovanje konkretnih vsebin, ki jih posameznih ogleduje, je protizakonito, tako s strani delodajalca, kot tudi sodelavca. Vse, kar lahko morebiti spremljajo, je kategorija spletnih strani, kamor hodiš, pa še to te morajo vnaprej obvestiti.
Tako da evropska zakonodaja je tukaj precej liberalnejša od ameriške, ki jo navajajo moji cenjeni predhodniki.
Glede sodelavca bi lahko enačili z zasebnimi detektivi, za katere je natančno določeno, kaj lahko delajo in kakšne pogoje morajo izpolnjevati, da sploh lahko so detektivi. In tvoj sodelavec verjetno ni detektiv.
Forum je zaprt za komentiranje.