Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nadurno delo – prijava

Nadurno delo – prijava

Pozdravljeni!

Delam v privat firmi kjer naj bi delali 40 ur tedensko. Vsak ponedeljek moramo v podjetju ostati še kakšni dve uri zaradi zaključka tedna, ter tudi med tednom vsaj še kakšno uro po rednem delu, da opravimo vse delo, ki nam je naloženo.
Problem pa je v tem, da nimamo plačanih nadur ter juh tudi ne moremo koristiti, saj je preveč dela oziroma nam gorzijo z odpovedjo.

Zanima me pravna plat te zgodbe. Ali je možno in kje prijaviti podjetje, da pride na ogled inšpekcija. To seveda mora biti anonimno, saj bom v nasprotnem primeru zagotovo izgubil službo.

Hvala za odgovore.

Lp
anonimnež

Tudi mene to zanima. Poznam tak primer, tudi privatnik, ampak on je delavcem rekel, da pogodba je eno, če pa je delo, mora pač biti opravljeno (kar sicer tudi drži, ampak…..). S tem, da ta delodajalec je opravil tudi predavanja o tem, kako delati z podrejenimo oz delavci, da jih na uradni način lahko je##š. Kriminal, da taka predavanja sploh obstajajo!

Mene pa zanima, če od osebe, kateri je ugotovljena telesna okvara ali invalidnost, smejo zahtevati, da opravlja nadurno delo?

Pozdravljeni,

Zakon o delovnih razmerjih izrecno ne prepoveduje nadurnega dela invalidov. Prepoveduje pa nadurno delo delavcu, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali drugimi predpisi.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

To pomeni, da me lahko silijo delati 12 ur na dan, čeprav me po dalj kot osem urnem delu boli glava in sem potem še naslednji dan čisto fuč? Enostavno rabim več počitka kot povsem zdravi mladi ljudje, ki so ideal naše firme! Me lahko odpustijo zaradi nesposobnosti, ker tega ne zmorem? Ali je 50 % telesna okvara, ki jo imam, dovolj, da sem zaščitena kot invalid?

Pozdravljeni,

morda sta za Vaš primer pa sta aktualni še dve prepovedi:
nadurno delo se ne sme odrediti za starejšemu delavcu (55 let),
nadurno delo se tudi ne sme odrediti delavcu, kateremu bi se na podlagi mnenja zdravniške komisije zaradi takega dela poslabšalo zdravstveno stanje.

Če v vašem primeru pride v poštev slednje, potem pri svojem zdravniku zahtevajte pregled pred komisijo in ugotovitev, da bi se vam z nadurnim delom poslabšalo zdravstveno stanje.

Srečno in lep dan,

Daša Modic Gorjup

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close