Nadure
Zanima me, koliko realnih možnosti imam, da od delodajalca izsilim dovoljenje za koriščenje opravljenih nadur oz. plačilo le-teh.
V podjetju nimamo elektornskega evidentiranja časa, sami mesečno pripravljamo poročilo o opravljenih urah. Na poročila do sedaj ni bilo pripomb z vidika navedbe števila opravljenih ur. Dovoljenja oziroma naloga nadrejenih za nadure nimam. Če nadur ne bi opravila, ne bi pravočasno opravila dela, ki mi je bilo naloženo. S tem bi tvegala, da zaposlitev izgubim.
Ko sem prosila za koriščenje ur, mi je bilo le-to zavrnjeno. Kaj zdaj?
Jaz sem jim jih pustila, ko sem šla…uradno odrejene in vodene itak niso bile 🙁
Bolniško sem imela v 13 letih tam samo 2x (pa obakrat ne samo par dni), obseg dela se je večal, dodatne zaposlitve ni bilo, roki so fiksni … in sem si pač poiskala drugo zaposlitev.
Za tistih parkrat, ko sem med službo skočila do zobarja, sem si prinesla nazaj v enem tednu za ves čas.
Ne pomaga nič, čeprav bi imela elektornsko evidentiranje ur. Na račun službe sem pustila skoraj leto dni dela od 10 do 12 ur, katere mi nihče ni plačal. Koristila sem komenzacijo, pa sem imela konec meseca še vedno čez 20 nadur. Veliko nad 20. Na ta račun je stradalo moje zdravje, kar sem nato v ta namen presežka ur izkoristila kot bolniško, ki me je zaznamovala za leto in pol.
Tudi meni je bilo nadurno delo sporočeno ustno, mi je žal, da nisem zaprosila pisno. Vsaka šola nekaj stane.
Glede koriščenja ur je tako, da naj bi bilo tako kot pri koriščenju letnega dopusta. Če delodajalec meni, da bo odsotnost ovirala delovni proces, si pridržuje možnost le to zavrniti. Vsekakor pa menim, da imate pravico do koriščenja ur, če ste jih presegla, niti dobila plačno za te ure. V nasprotnem bi vam ob presežku ur moral delodajalec dati neko pisno zagotovilo, da lahko od vas zahteva višji delavnik po urni postavki in hkrati pravico do koriščenja ur, če ne pride do izplačila.
Ustne odredbe ne veljajo, če želiš kaj doseči v sporih.
Sama si v ta namen vodim svojo lastno evidenco za vsak dan posebej, kaj je kdo od nadrejenih naročil. Ob določenih ugotovitvah dam le to tudi v podpis. Da sem zaščitena.
Sam sem imel podoben primer. Imel sem ogromno nadur, ki mi jih delodajalec ni hotel plačati. Pa sem se pozanimal pri odvetniku (za nasvet sem plačal 60 EUR), ki je dejal, da lahko sicer takoj vložim preko njega zahtevek za izplačilo, ampak tvegam, da izgubim zaposlitev.
Dejal pa je, da obstaja zastaralni rok, zato imam možnost, da bom tudi kasneje, ko bi recimo zapustil firmo, to izplačilo nadur zahteval. In odločil sem se, da počakam.
Mi je pa prijatelj svetoval, da sklenem ARAG zavarovanje, ki mi bo to tudi krilo. Plačujem nekaj več kot 10 eur mesečno, pa lahko grem vsak mesec na nasvet, pa še stroške odvetnika bom imel krite (samo za en nasvet sem pa plačal 60 EUR!!). Mislim, da se mi to splača, tudi vam predlagam sklenitev- lahko kar na njihovi spletni strani.
Upam, da vam bo uspelo.
Forum je zaprt za komentiranje.