Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Nadure v šolstvu

Nadure v šolstvu

Zanima me, koliko znaša vrednost nadure v šolstvu? Oziroma, kje je kakšen zakon, kjer so objavljene konkretno številke? Ali so nadure obvezne za izplačilo?

Na naši šoli nas je zaposlenih kar nekaj učiteljev začetnikov – imamo od 3 – 5 let delovne dobe. Vsi smo zaposleni za določen čas. Delovna obveza je za razrednika 22 ur, nekatere delajo tudi dvakrat več. Čez počitnice smo prijavljene na zavodu za zaposlovanje.

Nikoli na šoli ni nobenega razpisa, vsako leto pa je zaposlen kakšen nov ravnateljev sorodnik ali prijatelj. To so ljudje brez pogojev in ustrezne izobrazbe in brez vsakršnega občutka za delo z otroki.

Sama plača učitelja ni slaba – neizplačevanje nadur me nebi motilo, ampak nam poleg vsega še zmanjšajo plačo!!!

Ker smo obremenjeni z delom, se niti nimamo časa pozanimati o vsej zakonodaji, sodni praksi, da bi sploh vedeli, kako se lotiti problema. Mislim, da je potrebno tej stvari enkrat narediti konec – najhuje se mi namreč zdi to, da imajo možnost poučevanja določeni ljudje (npr. tuji jezik uči npr. nekdo, ki sploh ne obvlada tega jezika – učenci so se osebno pritoževali, glasbo uči ekonomski tehnik…) brez ustreznih znanj!! In ti bodo nekoč poučevali naše otroke.

Šola je žal takšna, starši se pritožujejo, vendar so to starši, veliko jih je brez neke višje izobrazbe, stvari jih motijo, ne vedo pa, kaj bi naredili. Nimajo niti denarja, ki marsikdaj pomeni moč, da bi se sploh uprli, vodstvu je pa za te otroke vseeno.

Kakšno moč ima sploh inšpekcija, tudi če odkrije nepravilnosti? Kaj konkretno se mora odkriti, da npr. odstavijo ravnatelja? Kakšni so sploh postopki pri tem?

Na inšpektorat na šolstvo pošljite anonimno prijavo, kjer navedete ta dejstva. Kazni in sankcije so, poznam primere, ko so ravnatelji iz lastnega žepa plačevali velike zneske, ker so zaposlili neustrezne ljudi.

Kar se tiče nadur – čisto odvisno od ravnatelja.

Na eni šoli so nam naredili izračun, da moramo k svojemu delovnemu času v času pouka dodati še 80 ur brezplačno, da imamo počitnice proste. za plačilo nadomeščanja smo se lahko obrisali pod nosom. Kolegica je dva meseca delala dvojni šiht (razredni pouk in še tri dni na teden podaljšano bivanja) in si je komaj izprosila tri dni dodatnega dopusta – seveda neuradno.

Na drugi šoli so mi pa plačali vsako ur nadomeščanja ali spremstva posebej. nadomeščanja se plačajo po pedagoških urah in sicer procentualno (npr. mesečno imaš 88 ur, 1 ura nadomeščanja je torej 1/88 tvoje plače po plačnem razredu, torej 1,14 % plače), spremstva pa se plačajo kot nepedagoška ura, to pa je malo manj.

Kaaaaaaj??? Glasbo uči ekonomski tehnik?? Ma je to res, ali hec? Takega ravnatelja je treba potunkat, vrzit s stolčka.
Pri nas je enako, s poklicno šolo je delala v vrtcu, poučujejo nediplomirani profesorji in to po več let…Problem je v tem, da čeprav se pritožiš, dvomim, da bodo kaj naredili, moja kolegica se je pritožila, podala prijavo in me prav zanima kaj bo, se upam trditi, da ne bo nič, še vedno bo ravnatelj sedel na stolu in sprejemal svoje ljudi prijatelje in sorodnike in z nedokončanimi šolami še vedno poučevali in v vrtcu delali vsi razen vzgojitelji ne!!!! SRAMOTA od te države!!!!

Absolutno takoj anonimno prijaviti na inšpekcijo. Na inšpekciji so diskretni, te ne bodo izdali v nobenem primeru. Kar pogumno, da iztrbimo to drhal brez diplom in brez strokovcev!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close