Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek Nadsvetlobna hitrost????

Nadsvetlobna hitrost????

Nekaj me zanima…
Glede na to, da znanstveniki pravijo, da ce bi nekdo potoval z nadsvetlobno hitrostjo par let, da bi v bistvu na zemlji cas tekel hitreje, kot pri njemu v plovilu, pa me zanima ce kdo ve zakaj tako???
4 real!
SomeOne

Zarad splošnga zakona relativnosti. E=mc2.

Čas na zemlji ne bi tekel nič hitreje, le relativnostna razlika zarad hitrosti bi bla večja.

Temu se reče posebna teorija relativnosti, spisal jo je pa Einstein. Knjig o tem imaš na kupe, da pa boš kakšno razumel, pa ti po moji oceni manjka še nekaj formalne izobrazbe matematike in fizike.

Na tvoj tekst se namreč nanaša hitrost, ki je BLIZU svetlobni hitrosti, je pa ne preseže in ne doseže. Če bi jo presegla, se namreč z nekim korenom v enačbi začnejo dogajati čudne stvari…

Da ne boš rekel, da samo pikam. Poglej preprosto razlago: Einstein v bistvu govori o tem, da je čas relativen in da v določenih okoliščinah “teče” z različno “hitrostjo”. Da je temu res tako, si lahko kot potrdilo zamisliš relativno dolžino ene minute skozi primer: Edini WC je zaseden, tebe pa blazno tišči na potrebo. V WC-ju pa je tip, ki se lepo “sprošča”. Tebi se bo čas ene minute čakanja zdel relativno daljši, kot pa onemu v WC-ju, mar ne?

lp,
mačkon

No, to ti bo tukaj zelo težko kdorkoli razložil. Še najbliže je prišel mačkon, saj iz same enačbe E=mc2 se tukaj ne da kaj dosti dokazati temveč bi rabili dosti več matematično fizikalne podlage.
Res pa je, da z čim večjo hitrostjo potujemo, počasneje nam teče čas in to ne velja samo za hitrost večjo od svetlobne. Torej če od dvojčkov en ostane na zemlji, drugi pa z zelo hitro vesoljsko ladjo nekaj časa potuje naokoli, ko se bosta ponovno srečala ne bosta več enako stara. Ta pojav so, če se ne motim, z dvema zelo natančnima atomskima urama (eno na vesoljski ladji in eno na zemlji) tudi v praksi potrdili. Seveda so razlike zelo zelo majhne, ko se približujemo svetlobni hitrosti se pa močno povečujejo.

Za obširnejšo razlago predlagam kakšno knjigo: mogoče kar Kratko zgodovino časa od Steven Hawkinga, ali njegovo novejšo: Zgodovina vesolja v orehovi lupini. (slednje še nisem bral, tako da ne vem, če je to notri razloženo)

je:) Space in a nutshell je super bukva.

no tole z wc-jem poznam… samo se vedno mi ni jasno okrog staranja?? oziroma kako lahko ustavis cas oziroma upocasnis?? in kaj ima pri tem hitrost??
SomeOne

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close