nadomestilo za izpad dohodka po 3 mesecih bolniskega staleza
Pozdravljeni,
Zanima me ali mi morda lahko kdo pomaga. Namrec kolegica mi je omenila, da ti po zakonu pripada enkratno izplacilo nadomestila za izpad dohodka po bolniskem stalezu, ki traja neprekinjeno najmanj 3 mesece.
Zanima me ali je to res, kateri zakon to doloca oz. na kateri clen katerega zakona se lahko oprem. In komu moras oddati vlogo/zahtevo?
Ima kdo izkusnje s tem in mi morda lahko svetuje?
Hvala za pomoc in lep dan se naprej…
Manca
zivjo!res je lahko prosi v sluzbi za solidarnostno pomoc v primeru odsotnosti neprekinjeno 3 mesece zaradi bolezni poskodbe ter rizicne nosecnosti!mislim da dobi eno placo oz kolikor po zakonu pripada naj se v sluzbi pozanima!mislim da se je ze govorilo o tem na forumo nosecnost tam poisci ke je tudi link do ministrstva kjer lepo pise o zakonu komo pripada pomoc! lp
Res je, to se imenuje solidarnostna pomoč, kot je ze omenila zgoraj zana23.
Pripada pa odvisno od kolektivne pogodbe, negospodarstvo vedno, v gospodarstvu pa odvisno od panožne kolektivne pogodbe. Nekatere tegane predpisujejo, nekatere po 3, nekatere pa celo šele po 6 mesecih.
Najdeš jih tule http://zakonodaja.gov.si/rpsi/kazala_podrocje/kazalo_10_1_2_0.html
Pozdravljene,
Hvala obema za odgovore. Ker v nasih pogodbah ni opredeljeno na katero Kolektivno pogodbo se nanasa oz. veze nasa pogodba sem preverila kar zakon o kolektivnih pogodbah vendar notri ne najdem tega podatka. Grem iskati po forumu nosecnost.
Ce pa imaste se kaksno informacijo se pa ze vnaprej zahvaljujem.
LP
Manca33
Zdravo,
res ni pomembno kot kaj sem zaposlena, niti nebi razlagala kje delam, je pac tako, da se bojim, da me kdo nebi prepoznal (od sodelavcev). Je pa tako, da v prvi bolniski zaradi nosecnosti (rizicna nosecnost) in ravno tako sedaj v drugi imam razlicna delodajalca. Pri prvem delodajalcu sem bila v bolniski od 4. meseca nosecnosti in sem bila vec kot 3 mesece skupaj v bolniski pa nisem dobila nobene solidarne pomoci. Se kregala sem se z njim ker mi je skoz izplaceval 70% bolnisko namesto po 30 dneh 90% kot mi jo je krilo zdravstvo.
Skratka potem sem sluzbo takoj zamenjala (po koncani porodniski) in sedaj sem spet doma ze skoraj 3 mesece…
No so pa sedanji delodajalci bistveno boljsi in bolj humani…
Hvala vsem za pomoc
Manca33
Terjatve iz delovnega razmerja propadejo v roku 5 let – tako da se konec koncev lahko še vedno odločiš in prejšnjim delodajalcem pošlješ “prijazno” pisemce z dodatkom, da delovna inšpekcija bo vesela vsake take informacije.
90% bolniško bi morala dobiti (a na osnovno iz prejšnjega leta!), od 31 delovnega dne naprej! Pa tudi regres ti pripada, enako kot vsem ostalim zaposlenim.
Solidarnostna pa ni nujna in če v panožni ni predpisana, ti je niso dolžni dati, tako da to ni nujno..
Forum je zaprt za komentiranje.