Najdi forum

Nadgradnja PC

Rad bi malo nadgradil komp pa ne vem, če se splača. Prosim vas za nasvete kaj bi bilo dobro zamenjati in s čim. Pa prosim ne pretiravati s cenami.

Konfiguracija:
CPU Intel celeron 1,7G box, 128k, S47P0036704
O/P Shuttle MV42N, VIAP4M266
RAM 256MB
Trdi disk 20GB
CDrom 52x
CD-RW 52x
Ohišje ATX MIDI tower ACE, 300W
grafična Geforce 2 64MB

Računalnika ne rabim za igranje igric. Več ali manj sem na netu . Pri grafični kartici mi je pomembno samo, da ima TV out.
Upam, da sem dal dovolj informacij.

Več kot dovolj.

– Nova mama plata ASUS bi te stala ca. 17.000
– Proc AMD Sempron 3100 ca. 30.000
– grafična Geforce ca. 20.000
– 500 MB RAM 16.680 SIT
– disk 160 GB SATA 26.000
– mikrovalovka 12.000
– premontaža nekaj čukecov
– vprašanje, kakšen imaš napajalnik…

kar je skupaj ca. 120 čukecov, za ta denar pa dobiš v vsaki boljši računalniški trgovini /beri podjetju/ povsem soliden NOV čarunalnik.

Še predlog: Odloči se za nov nakup, ker je vrednost starega minimalna. Lahko ti pošljem ponudbo, al pa z maestro kartico stopi do najbližjega Big Banga.

Če res nočes da pretiravamo s cenami, potem se boš verjetno odločila za kakšen AMD sistem?

Zamenjati:

CPU Intel celeron 1,7G box, 128k, S47P0036704
O/P Shuttle MV42N, VIAP4M266
RAM 256MB
grafična Geforce 2 64MB (lahko tudi obdržiš)

Odstranitev:

CDrom 52x (ni potrebe)

Obdržiš:

Trdi disk 20GB
CD-RW 52x (po potrebi kupiš DVD/RW…)
Ohišje ATX MIDI tower ACE, 300W (mislim da bo dovolj močan napajalnik, ker verjetno ne boš imela kakšno hudo opremo inštalirano, drugače se pa pripravi na nakup napajalnika najmanj 350 W…)

Praviš da boš računalnik uporabljala večino za net… No pa poglejmo:

Osnovna plošča Gigabyte GA-K8NS —> 16.625,00 SIT
Procesor AMD Sempron 2600+ box (754 pin) —> 16.055,00 SIT
RAM DDR 512MB 400MHz —> 13.205,00 SIT
===> 45.885,00 SIT

Če bi menjala še to:

Grafična kartica Gigabyte Geforce FX5200 GV-N52128D 128MB DDR (TV-OUT, DVI) —> 11.305,00 SIT
Napajalnik ATX LC 350W PFC —> 3.705,00 SIT
===> 60.895,00 SIT

in še po potrebi:

DVD+-RW NEC ND-3540A/GNB bel (16xDVD+R, 16xDVD-R, 8xDVD+R9, 8xDVD+RW, 24xCD-RW) —> 12.255,00 SIT

in še vse skupaj z DVD/RW ===> 73.150,00 SIT

Predvidevam, da imaš miš še živo, tipkovnica dela in monitor dovolj velik 🙂

To bi bilo to, če hočeš imeti pa kaj drugega, pa povej…

Lp, Max

Opaaa, imela = imel…

A potem od starega mlinčka ostanejo le še mouse, tipkovnica in monitor? V čem je torej smisel nadgradnje? Tudi za ta denar lahko kupi najcenejši mlinček, ki je na trgu (ranga pcx sempron) za 69.000. Ampak, pazi: vse bo novo! Komponente se spreminjajo. Jaz niti starega diska ne bi noter tiščal.

No, to mora pa povedati, koliko je pripravljen dati. Je pa res, če že delaš malo večjo nadgradnjo, je res bolje dati kakšnih 10 jurjev več in kupiti nov sistem. Po drudi strani se pa res ne splača kupovati nove stvari, če imaš staro in še dela, računalnika pa itak ne boš uporabljal za kaj več kot pa za net… Res je, da se da kupiti nov računalnik (brez monitorja…) za recino 70.000 do 80.000 SIT. ampak, se da še zmanjšat stroške. Jogurt, odločitev je seveda tvoja…

Lp, Max

Pokliči v podjetjew ribera d.o.o., kjer za 120 kSIT dobiš zelo dober rač.ž
imajo predstavitvene modele z 6 mes. garancije.
jaz sem ga kupil za 120 kSIT:
HP PAVILJON
p IV 3000GHz
512 mb ram
160 Gb disk
dvd rom
dvd rw
geforce fx 5500 256 mb ram
card reader-je za spominske kartice
miš, tipkovnica
Tel. št.: 07 3461 022 – Blaž.

Mah po mojem če zamenjaš
RAM 256MB za 512 MB
Trdi disk 20GB za kaj večjega

niti ni drago pa še vendar lahko uporabiš tudi v novem računalu kasneje
če boš kupoval kaj novega drugo leto ko bo Vista prišla ven
in bodo cene strojni opremi – še ceneje 🙂

lp

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Vsekakor bi najraje kupil nov računalnik in če bi ga bi dal za njega okoli
170 000 sit. Takšen mi je padel v oko. A kaj ko tenutno ni časa (beri denarja). Rad bi zamenjal disk, ker je 20 GB premalo pa še samo 5400 obratov ima pa ram bi tudi dodal( trenutno 2x128MB). Bi bilo to dovolj da bi računalnik zdržal še eno leto?
Še eno vprašanje: Intel ali AMD?

AMD ti za nižjo ceno nudi več.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Za eno leto bo pa še zdržal 20 GB disk, pa RAMi tudi še. Ne vem če je smisel zdele kupiti nov disk in RAM, ker bo čez eno leto cena sigurno veliko padla (če predvidevamo, da boš računalnik seveda kupil čez eno leto, kot si rekel). Če nimaš CDRW/DVDRW-ja, potem ti res zmanjkuje prostora in ni druge rešitve kot da kupiš nov disk ali pa CDRW/DVDRW.

Jaz bi ti priporočal AMD, zakaj pa itak že veš… Aja, ti misliš dati 170.000 SIT za računalnik in pripomočke brez monitorja ali z?

Lp, Max

Če ti manjka prostora je po moje boljše, da vzameš zunanji USB disk. Tako ga lahko uporabljaš tudi pozneje in pa za prenos podatkov.

************************************************************ # Enaka mnenja so dovoljena...nasprotna tudi ;~) #

Max: mislim samo kišto brez monitorja, itd…
Pero: saj lahko potem vgradim disk kot slave, tako imam sedaj dodatnih 4GB za razne programčke , itd… gor metat.

Jogurt, pa ti res tako hudo primanjkuje prostora na disku?! Jst mislim da bi bilo bolj počakati slabo leto in potem kupiš dobr disk, starega (20 GB) pa uporabiš za slave. No, za 170.000 SIT se bo dalo res hudo dobro kišto sestavit…

Lp, Max

Ma ne primankuje mi tako hudo. samo filme, glasbo, programe, itd.. moram snemati na cd-je. Tako, da sem verjetno že porabil isto denarja za cd-je kot, če bi si kupil disk.

Še ena gospodinjska: včasih se splača malo pomesti po disku: neverjetno, kliko stare (in obsežne) nepotrebne šare se nabere. Metlo v roke, pa bo kmalu dovolj prostora 🙂

Problem se pokaže, ko spoznaš da na 20 GB disku nimaš kaj dosti pometat. Več ali manj je skozi poln.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close