Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Nadev za Saskine pitulice

Nadev za Saskine pitulice

Hej!
Za vse tiste,ki niso videle pitulic v zivo,bi rada povedala,kaj vse sem nalozila na skutin nadev za srecenje v Trzinu.
Prijateljica Saska mi je dala recept za pitulice s samo skutinim nadevom.
V teh letih,kar jih delam,sem poskusila se najrazlicnejse zelenjavne dodatke.Edino gob se ne;pa bom tudi to varianto.

Za srecanje sem najprej naredila zelenjavni nadev,zvecer napolnila pitulice,naslednji dan pa odnesla v Trzin v surovem stanju.Seveda je bilo vse ves cas v hladilniku.
Opis za zalenjavo:

Na olju sem samo malo preprazila na koscke zrezano panceto(ali listice).
Res mora samo postekleneti.Panceto sem vzela ven in jo drzala pokrito na toplem.Na istem olju sem na hitro poprazila por,spet ven…potem na kolpbarje narezano cebulo in na kocke narezano rdeco mesnato papriko(to
lahko skupaj,ven…Zdaj bo verjetno treba doliti malo olja,ker pridejo na vrsto se na kocke ali tanke kolobarje narezane bucke in nazadnje se jajcevci.Seveda vse posoljeno in popoprano.
Vse se mora samo malo popeci,kot bi pekle krompircek.Ne sme spuscati vode in mora ostati se malo trdljavo.Saj se potem pece.
Ko je vse poprazeno,pocaka v vecji kozici lepo v kupckih in potem nadevas
na zadnjo plast testa,malo namazanega s skutinim nadevom.Ja,pa nekaj suhih pelatov sem tudi narezala.Torej vidite,da je izbor zelo sirok.

Vcasih naredim en zavitek z necim,drugega z drugim,ali pa samo s skuto.
Recimo, tudi s korenckom in grahom bi bilo komu vsec.No,pozabila:enkrat sem namazala s pirejem iz articok,z dodatkom petersilja in cesna.
Mislim,da sem izcrpala skoraj vse moznosti.Mogoce boste ve se kaj nasle.

Spomladi so uporabni divji in gojeni spargeljni.V Trzinu smo dodali malo popecene rukole.Tudi ni nujno,da je vse to skupaj.Skratka,variant je veliko,kolikor je uporabnikov.Kot sem ze povedala,me caka se nadev z gobicami na petersilju in cesnu.Z blitvo in spinaco sem tudi ze napolnila,toda nam so vsec bolj pikantni okusi.Veliko boljse je poprazeno kot kuaho ali surovo.Panceto lahko tudi spustite,toda Primozu je bila panceta nujna.
Da ne pozabim.Zelo rada naribam v skuto malo fetke;ne samo okus,tudi zgosti. K osnovnemu receptu dodajte se to. Malo je nametano brez reda,toda tako je danes moje pocutje.
Saska bi bila zelo vesela,ce bi vedela,da so vampitulice vsec. Tudi korenckovo pecivo mi je ona posredovala.
Lep vecerni pozdrav Babi

Babi, jaz sem zadnjič delala korenčkovo pecivo – prvič, vendar mi ni uspelo. Na začetku je bila masa še dokaj visoko v pekaču, ko pa je bilo pecivo pečeno, je padlo skupaj na prb. 1,5 cm , vendar je bilo vseeno sočno, ne zbito.
Najprej sem stepala beljake s sladkorjem, počasi dodajala rumenjake in vse ostalol….zdaj ne vem, mogoče je bila napaka v tem, da korenja nisem naribala na strgalnik, ampak sem ga dala kar v “shaker” (za mešat šejke) da mi ga je sesekljalo….je pa res, da je bil potem korenček bolj kot takšna trda kaša. Predstavljam si da če ga naribaš, dobiš potem pač take “laske”, ki so čisto lahki in niso mokri – moj korenček je zgleda spustil vodo.

Prosim Babi, pomagaj! Ali bi lahko bilo krivo korenje? Kaj meniš?

aja, pa še najpomembnejše- PECIVO JE BILO ODLIČNO!, le malo premalo ga je bilo:)

LP
Zalika

Oj Babi!
S temi pitulicami si nas prav zastrupila. Vsa žalhta in sodelavke pečejo pitulice in jih ne morejo prehvalit. Jaz sem jih naredila s praženo čebulo in ene z nasekljanimi olivami. Pa navadne in po vrhu posute z rožmarinom. Te so bile še najbolj pohvaljene. Skratka, terna!

A se smem jaz malo vmešat? Po moje bo res krivo to, da korenja nisi natrgala na ribež, ampak ga “zmela” – odvečna tekočina, ki bi sicer ostala v korenčku samemu je biskvit potem najbrž malo “razredčila”, suho korenje pa tudi ni pripomoglo k temu, da bi biskvit narastel…

Drugič samo pridno ribež v roke in bo boljše :))))… No, bi vsaj rekla…

Lp, mishika

Zala,hej!
Ti je ze mishika odgovorila.Vedno korenje zribam(jaz sicer s posebnim vlozkom na multipraktiku, je res imeniten,nic ne loci soka) in biskvit ostane rahel in ne upade.Predvsem je vse socno do zadnjega koscka.Tudi zamrznem ze narezane kocke in jih jemljem po potrebi.

Opazila pa sem,da si ti delala po drugem receptu.Jaz delam po tem:

Korenckovo pecivo

*5 celih jajck
2 1/2 skodelici sladkorja + vanilij.sl.*

penasto umesaj,da vse lepo naraste,nato dodaj

*2 skodelici presejana moke + 1 pecilni prasek
10 dag zmletih orehov,30 dag naribanega korencka in 1 skodelico olja*

Peces pri 175 stopinj C 3/4 do 1 ure. Jaz pecem v originalnem pekacu od pecice.Oblozis s peki papirjem.

Preliv: *Malo manj kot pol paketa masla( okoli 10 dag) stopis s 3 tablicami jedilne cokolade +malo sladkorja z vanilij.sl.*

*Polij se toplo testo(takoj iz pecice) in potresi se s 5 dag zmletih orehov.
Zrezi na lepe kocke.Lahko das v papirnate skodelice za darilo.*

Opomba:Krema naj res lepo naraste,se zgosti in postane svetla.Jaz stepam z metlicama za sneg ali smetano.
Namesto orehov dam vcasih kokosovo moko ali pol mase s kokosom,pol z orehi.
Skodelica za mero je tista za vecji kapucin.Sicer nimam rada tekih nedorecenih mer.Moram enkrat stehtati,da bomo vedele tocno,ker v vsakem gospodinjstvu so pac razlicne skodelice.Prednost tega recepta je,da samo enkrat stepas in biskvit je res zelo dober.Veckrat preizkuseno,se ta teden.Vceraj je pecivo potovalo tudi v Anglijo v licnih papirnatih skodelicah.

V rubriko recepti bom napisala se recept za Starinski kolac,tudi dobro.

Lep pozdrav Babi

Saj vem, grozna sem in se vsepovsod poleg vtikam… ;)… Samo še en komentar na postopek mešanja biskvita, če smem…

V bistvu je čisto vseeno ali najprej zmešaš rumenjake in dodaš sneg (umažeš več posode, hehe) ali prej zmešaš sneg in dodaš rumenjake (hitra varianta, le da moraš pazi, da rumenjake vmešaš pri najmanjši hitrosti) ali pa če kar takoj zmešaš cela jajca (to traja še najdlje po mojih izkušnjah). Vse kar sledi mešam vedno pri najmanjši hitrosti.

Olje ponavadi dodam kot naslednje (aja: sladkor dodam beljakom). Potem sledijo razni dodatki biskvitu: orehi, korenje, drobtine (če je to v receptu)… Moko umešam res previdno (dodajam postopoma, v dveh etapah) – najprej z ugasnjenim mikserjem, nato zelo na hitro (ravno toli, da ni večjih grudic) pri najmanjši hitrosti. Moje izkušnje so take, da bolj kot mešaš po tistem, ko si dodal moko (še huje se pozna pri kakavu, ki ga dodam, če je potreben, šele po moki), bolj biskvit upada. Ne vem zakaj, ampak čudna so pota kemije 😉 :))))))))))).

Pa brez zamere, da spet nos tja tiščim, kjer se me nič ne tiče 😉 :))).

Lp, mishika

Hej,Mishika,nic narobe,ce kaj pokomentiras.Saj to ni vmesavanje,to je diskusija z nasveti.Napisala sem se enkrat recept,kot delam sama,ker mi ga je dala Saska in delam pac tako. Vse veriante so odlicne,samo da uspe.
Ko dobim kak recept,se ga drzim kot pijanec klopa(osnove ,mislim)!

Lep pozdrav Babi

Ups,sem mislila ,kot pijanec plota!Dve razlicni rekli v enem.Se zgodi.Lp B.

Hehe, res je, ja…

Lep sončen pozdrav na Primorsko, mishika

Hvala obema da sta se tako pšotrudili in mi razložili. Babi, napačno si me razumela: delala sem po tvojem receptu, le dasem vzela 3 jačka (približno polovično maso sem delala) in sestavine ustrezno zmanjšala. A ti miksaš cela jaca v mikserju?? No, jaz sem najprej stepala beljake in nato dodala rumenjake, vse kar sledi pa po tvojem receptu. Edino kislo smetano sem uporabila namesto olja, kot ti je nekoč poročala Barb in ji je menda super izpaldlo.
Mishika, kdaj dodajaš biskvitu kakav? Pred moko, po moki, ga zamešaš vanjo ali kako?
Mogoče bi bilo učinkovito če bi kakav raztopil v nekaj žlicah toplega mleka in potem dolil masi???

tudi jaz imam namreč vedno težave s kakavom pri biskitu ……:))

LP Zala

Kakav dam ali po tem, ko dam moko (preko cedilke, da ni grudic) ali pa ga zmešam z moko (oboje skupaj presejem) – ni neke bistvene razlike. Se pa več kot pozna, kako dolgo kakav mešaš v sami biskvitni masi (čim manj, tem bolje). Še najbolje bi najbrž bilo vse skupaj kar na roko in to zelo na hitro (ne močno, ampak hitro) vmešat. No, jaz sem za kaj takega ponavadi prelena in če že imam mikser ravno umazan… Ampak vedno pri najnižji stopnji… Hehe, moram počasi nehati z mojo biskvit-filozofijo, sicer bo še prava znanost ratala in bom še koga prestrašila (bo mislil, da je to res kaj kunštnega 😉 ).

Lp, mishika

Ko ze imamo bisktivno debato, jaz sem pa ugotovila, da mi biskivt najbolj uspe in najlepse naraste, ce delam tako:
– beljake zmiksam cisto posebej
– zmiskam rumenjake + sladkor, da se speni
– v rumenjakovo zmes zamesam kar je se ostalih “tekocih zadev” (voda, olje, maslo), ter sele nato dodam suhe sestavine (moka, pec. prasek, kakav), vse to z miskerjem pri najmanjsi hitrosti
– potem pa sele zraven zmesam beljake in to samo s kuhalnico, nikoli z mikserjem (zdi se mi, da ce uporabim mikser, da stvar kar skupaj pade, medtem ko, ce samo previdno vse umesam s kuhalnico, ostane testo veliko bolj rahlo).

Just my thought for a penny… 🙂

Hej,moram reci,da meni vedno uspe,je rahlo in socno,pa lepo se obdrzi.
Saj previm,mogoce so krive tiste skodelice,ko clovek ne ve,kaksna je ta prava;razmerje sladkor, moka,olje ze gre,glede na jajca pa lahko nastane kiks. Ali prevec moke ali premalo. Lp Babi

Jaz ap mislim, da sem kiksnika pri tem zmletem korenčku in je oddal preveč tekočine,…..bom p adefinituvno poskusla še enkrat!

LP Zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close