načrtovan splav- nujno
Jaz ti bom opisala moje izkušnje (imam že dva otroka)
Do 10 tedna ne potrebuješ soglasja komisije, prideš dopoldan tja NA TEŠČE MORAŠ BIT, NIČ NAKITA,NIČ LAKA ZA NOHTE, čakaš do nekje cca 11h ure, te zapeljejo v operacijsko in naredijo pod splošno narkozo, nič ne čutiš konec je v cca 10 min. Jaz sem dolgo potrebovala da sem se zbudila iz narkoze, še ves dan sem bila omotična.Nekje ob 17 h so nam dali za jest, potem pa presodili če si za domov, izmerijo ti pritisk.Jaz sem šla še isti dan, krvavela pa prav nisem kakšne tri dni ne, potem pa sem dobila orng menstruacijo, ki je trajala kakšne 7 dni (poprej sem jo imela 5 dni), ampak se vse ustali.
Želim ti edino pravo odločitev glede na tvojo situacijo, odloči se, samo da ne boš obžalovala, vsem ostalim pa….
ČE BI VAS KDO POSILIL, BI OTROKA OBDRŽALE?????????????
Jaz ti bom opisala moje izkušnje (imam že dva otroka)
Do 10 tedna ne potrebuješ soglasja komisije, prideš dopoldan tja NA TEŠČE MORAŠ BIT, NIČ NAKITA,NIČ LAKA ZA NOHTE, čakaš do nekje cca 11h ure, te zapeljejo v operacijsko in naredijo pod splošno narkozo, nič ne čutiš konec je v cca 10 min. Jaz sem dolgo potrebovala da sem se zbudila iz narkoze, še ves dan sem bila omotična.Nekje ob 17 h so nam dali za jest, potem pa presodili če si za domov, izmerijo ti pritisk.Jaz sem šla še isti dan, krvavela pa prav nisem kakšne tri dni ne, potem pa sem dobila orng menstruacijo, ki je trajala kakšne 7 dni (poprej sem jo imela 5 dni), ampak se vse ustali.
Želim ti edino pravo odločitev glede na tvojo situacijo, odloči se, samo da ne boš obžalovala, vsem ostalim pa….
ČE BI VAS KDO POSILIL, BI OTROKA OBDRŽALE?????????????
Moja prva nosečnost se je končala s spontanim splavom v približno 8. tednu nosečnosti. Ja, je hudo, ampak ne s takimi filati ženske, ki se odločijo za splav. Če imate taka načela, potem se tudi vi vsi, ko si privoščite sladoled ali tortico, spomnite na vse lačne otročičke v Afriki, ki nimajo niti kruha niti neoporečne vode. Lačni ali skoraj na robu lakote ali pa vsaj prisiljeni v nezdravo, enolično prehranjevanje so tudi nekateri Slovenci. Ko si kupite nov kos oblačila, ki si ga privoščite izključno iz nečimrnosti, pomislite na vse tiste, ki si ne morejo kupiti niti osnovnih oblačil, pa teh ni treba iskati v Afriki, ampak jih boste našli kar pri nas. Ko greste s partnerjem v kino in za vstopnici date 2.000, pomislite, da nekateri za paket pomoči na Rdečem križu, ki je vreden tam okoli 3.000 ali 4.000 sit čakajo celo noč in so celo srečni, če ga sploh dobijo (do njega so pa upravičeni na vsake tri mesece, če se prav spomnim).
Odločitev je najbrž še težja, če že imaš otroka… In tudi po umetnem splavu ni prepovedano še kdaj zanositi. Imam kolegico, ki je isto splavila po prvem otroku, zdaj ima 4. Na stara leta nikakor ne bo sama…
Na žalost je preveč takih,ki se zgovarjajo na “slabost” kontracepcije in so v resnici zanosile zaradi malomarnosti in nato opravile splav. Verjetnost za zanositev ob pravilni kontracepciji je relativno majhna.
Na žalost sprenevedanje škodi vam samim.
Sama še vedno trpim zaradi izgube otroka v 10 tednu nosečnosti in zaradi opravljenega posega, katerega sem žal prestala budna in brez narkoze, z razliko drugih štirih punc, ki so bile z menoj v sobi in so pri posegu spale.
Evo, in to je pravica?
Priznam, da so izjeme ki so zares upravičene do splava (posilstvo,ogrozitev življenja nosečnice ali otroka zaradi bolezni,rana mladost, ugotovljena kromosomska napaka otroka), vendar se večina odloča za splav zaradi tega, da so komot.
lp
Daj matejas, po vseh forumih že težis s to svojo moralko o splavu. Ja, si povedala že 200x kaj si misliš o temu zdaj pa že nehaj najedat ljudem.
Kaj te briga zakaj se ženske odločajo z splav, to je njihova pravica in one že poznajo razloge, ki pa se tebe prav nič ne tičejo. In če ženska vpraša za nasvet o splavu prav sigurno ne potrebuje tvojega gobezdanja, gobezdaj raje doma in poskrbi za otroke, ki jih že imaš, druge ljudi pa pusti pri miru saj prav noben nima nič od tvojega pisanja.
Mija, tudi moje pisanje je lahko za nekoga nasvet.
Mi je pa lahko hudo ko tole berem,saj še ni mesec okoli, od kar sem sama izgubila otroka v 10 tednu nosečnosti in zato še tole manj razumem.
Najhuje je pa bilo, da sem ob posegu ko sem jokala, dobila za v tolažbo od sestre; “ja gospa, saj ste se sama tako odločila”, nakar ji je ginekolog pojasnil, da gre za “missed abortion”. Po tej izjavi sem pač sklepala, da ima tudi osebje o izzvanih splavih slabo mnenje.
brez zamere in lep dan
Število živorojenih, umetnih prekinitev nosečnosti, fertilnost in splavnost, 2000, 2001
Slovenija Št. živorojenih Št. Dovoljenih splavov Fertilnost Splavnost Razmerje
splav / porod
2000 18118 8429 35,2 16,4 0,47
2001 17417 7799 34,0 15,2 0,45
2002
Vir podatkov:
Perinatalni informacijski system Republike Slovenije, 2000
Sama imam medicinsko izobrazbo in sem proti splavu- osebno, vendar mislim, da je pravica do splava temeljna pravica ženske in da je tako tudi prav.
Dolga stoletja je bilo potrebno, da smo ŽENSKE to pravico dobile !!!!!!!
Razumljivo pa je, da ob takšnih debatah , ženske, ki spontano splavijo odreagirajo čustveno in povsem nasprotno od tiste, ki postavi podobno vprašanje.
Sama mislim, da se nobena ženska z lahkoto ne odloči za splav,
nihče pa ne ve v kakšni stiski se trenutno nahaja, zato bi bilo najbolje odgovoriti na vprašanje in ne zadajati dodatnih bolečin ženski, ki je v dilemi, stiski in verjetno ne ve kako se odločiti, če tukaj sprašuje.
Bodimo ljudje , za vse, tudi nerojene,
predvsem pa za tiste, ki so že med nami !
lp iza
Zdravo,
splav je vedno izhod v sili, a še zmeraj boljši, kot pa da ima ženska potem otroka celo življenje za boksarsko vrečo, češ ti si kriv za mojo revščino (poznam primere).
Osebno pa se držim načela, da je še najboljša kontracepcija, če tipa pošlješ k vragu (predvsem to velja za mlade pred poroko). Žal jih bolj malo to zmore….Je pa dober argument proti farjem…Če bi namreč ženske takšno vzdržnost zmogle, bi se tudi fantje/moški/ raziskovalci, ki te zadeve raziskujejo itd. bolj trudili za bolj praktično, varno in še bolj zanesljivo kontracepcijo, tako pa se jim v glavnem fučka, češ, to je vaš problem (vsa čast izjemam). Je pa res, da je tudi med puncami precej neodgovornih…
Za poročene, ki že imajo otroke, pa sploh ne sme biti vprašanje, navsezadnje je splav samo priznanje nezadostne učinkovitosti kontracepcije.
Orhideja
jaz bom glede splava pa tako rekla. sama sem ga delala pri 19ih letih, sedaj jih imam 22 in mi ni čisto nič žal, ker sem ga naredila. nekaterim je žal nekaterim ne. imam kar nekaj kolegic ter bivših sošolk iste starosti ali leto starejših, ki so ravno tako zanosile kljub zaščiti in splava niso naredile ter otroka obdržale.nekaterim je še danes žal da imajo sedaj otroke. pa recte kar hočete, tako je. družina ter otroci niso pri nekaterih na 1 mestu in nikoli ne bodo. saj partnerja sta tudi družina.
po splavu se en mesec ne smeš kopat ter imeti spolne odnose.bolečine so kot menstrualni krči pa vse je ful hitro narejeno.
Pozdravljene! Včasih je tako, da ene stvari vrednotimo zato, ker nam pašejo, če pa gremo malo na globlje pa vidimo, da je vrednost stvari lahko precej drugačna. Mislim, da za tiste, ki jim je res težko obdržati otroka primerna tudi odločitev za to, da ga da v posvojitev. Skoraj pa ne verjamem, da lahko kdo reče, da nikoli ne obžaluje splava. Morda je to le slepilo, da se lažje prepriča, da beži… od tega, kar v sebi nekje globoko, globoko čuti. Resnica je včasih boleča a osvobaja. In potem se gre šele lahko naprej… pa da ti kdo pomaga.
Lahko berete Shellino zgodbo: http://www.saveone.org/staff.php
Odlomek:
“For seven years after this date my life quickly became a mess. I started drinking, then consuming vast amounts of drugs, spending all my money to go to concerts and get backstage, signing up for credit cards and maxing them out, suffered through a rape, and going through relationships like water, not committing to anything or anybody. After an attempted suicide and being consumed with death, I cleaned myself up enough to get married.”
In lahko poveste svojo:
http://www.zavod-zivim.si/noseca-in-v-stiski/osebne-zgodbe/
http://www.zavod-zivim.si/programi/
http://www.sara-center.com/pomo269-po-splavu.html
Srečno vsem.
KrisTina, jaz sem imela splav pri 24 letih in od takrat nisem niti za sekundo podvomila v pravilnost svoje odločitve. Za splav sem se odločila po zelo tehtnem premisleku, po njem sem čutila samo eno veliko olajšanje.
Tako, da verjemi – obstajamo takšni, ki ne obžalujemo svoje odločitve, tudi ko se poglobimo globoko, globoko vase, kot ti praviš.
Anja ali lahko z nami deliš izkušnjo kako je sploh prišlo do očitno nezaželjene nosečnosti?
Pa kok časa si že noseča?
Bolj naj te skrbijo čustvene rane. Splava ženske ne pozaibjo nikoli, če imajo vsaj malo čustev (še).
Poznam kar nekaj mladih mamic, k so potem praznovale rojstni dan (splavljenega) pa take.. v bistvu vsako leto so povedale koliko bi bil star… Samo na drug stran, če ni zaželjena nosečnost… V bistvu je tudi faktor kaj oplojevalec poreče? Bi ostal s tabo, pa ti čakaš na boljšega ali te je samo nafilal pa zapustil…
Če te zanima samo tehnični del, ostalo pa si že predelala, pa potem tako napiši, da te zaniam samo tehika oz google http://www.drogart.org/seks/1791/umetna-prekinitev-nosecnosti-splav.html
Ubistvu ni da ni zazeljena nosecnost sam zdi se mi da sm mal premlada..ubistvu sva s fantom zelo pazila tako da nisem niti pricakovala da bo do tega prislo zdej pa nej bi bla priblizno 1 mesc in pou noseca.. in zdi se mi da je prehmal da me caka se marsikej v zivljenju in nism sigurna a bi mela tega otrocka al ne.. s fantom se razumeva in se ne strinja s splavom sam na nek nacin me pa tut zou nemore razumet kako je men.. in res sm mal u dvomih a sm premlada. A sm sploh prpraulena na to..res nevem in ja zato me je zanimal o tem vakumskem splavu k nism zihr a je dobr al ni k splava me je pa tut strah..
Forum je zaprt za komentiranje.