na pomooooooč, testo noče vzhajat!!!!
uporabila sem suhi kvas (prvič!!!), ker je svežega v trgovini zmanjkalo, zdaj pa mi testo ne gre nikamor…. kar na jok mi gre… dala sem celo vrečko, tako kot piše – da vsebina zadostuje za 500 do 600 g moke, ravno toliko, kolikor je jaz uporabim, torej se tu nisem mogla zmotit. kje sem torej zgrešila?? vsi pravijo, kako je suh kvas zanesljiv itd., zato niti pomislila nisem, da bi lahko kaj šlo narobe. je možno, da samo pač malo dlje traja, da testo začne vzhajat? ker pri svežem gre res kmalu gor, zdaj pa je že kake tričetrt ure, kar sem ga dala vzhajat, pa se mu komaj kaj pozna… kar zjokala se bom…
Joj zoprno. Iskreno povedano se mi še ni zgodilo, da suh kvas ne bi vzhajal. Imam pa res včasih občutek, da potrebuje več časa. Ne bi pa vedela koliko več, ker nikoli ne pazim na uro.
1 vrečka je za cca 1/2kg moke. Paziš, da ga ne daš ravno na sol in to je vsa umetnost. Pa seveda no toplem mora biti.
Jaz bi na tvojem mestu zameseno dala v pečico in le to ogrela na 30°C.
kuharica in savrinka, hvala za odzive. sicer sem šele danes prebrala, pa vseeno 🙂
nisem ga dala vzhajat tako kot navaden vas, ampak sem ga pomešala med moko, tako kot piše na vrečki. niti ni prišel v stik s soljo (pravzaprav soli sploh nisem dodala…). no, na koncu je testo le vzhajalo in potica je lepa in dobra 🙂 je pa trajalo res celo večnost – veliko dlje kot pri svežem kvasu!!!
konec dober, vse dobro 🙂
lepe praznike vsem!
Forum je zaprt za komentiranje.